Zo maak je snel prachtige foto’s met je smartphone

Heb jij een idee hoeveel megapixels de camera van jouw telefoon heeft of wat het verschil is tussen jouw Android en de iPhone van je beste vriendin? Het is niet heel gek als je dit niet weet, want tegenwoordig heb je geen duur fancy fototoestel meer nodig om prachtige foto’s te maken. Natuurlijk: diverse lenzen en camera’s zijn nog steeds extreem waardevol als je je hobby serieuzer aanpakt of als het je werk is, maar als het voor jou simpelweg een leuke hobby tussendoor is, kun je adembenemende kiekjes met je smartphone maken.

fotos maken met smartphone

Hoe maak je fantastische foto’s met je smartphone?

Het maken van prachtige foto’s lijkt altijd een fluitje van een cent, en eerlijk gezegd is dat ook zo. Je moet gewoon weten waar je op moet letten. Allereerst moet je jezelf afvragen: waar wil ik een foto van maken? Of het nu de natuur is, andere mensen of zelfs selfies, elk onderwerp heeft zijn eigen tips en regels.

Deze globale regels gelden voor álle foto’s die je maakt

Er gelden andere regels en tips voor natuurfotografie dan voor selfies. Toch zijn er enkele globale regels voor het maken van een foto met je smartphone:

Schone lens

Let er allereerst op dat de lens op de achterkant schoon is. Wazige vlekken in de foto kunnen we later met opzet nog wel toevoegen.

Scherpstellen

Scherpstellen doe je door te klikken op het onderwerp in je scherm, waarop je de focus wil laten vallen.

Houd je telefoon recht

Houd je telefoon zo veel mogelijk recht, hoewel je dit later nog wel weer kan aanpassen, is dit toch het mooiste.

Zoom niet in

Probeer zo min mogelijk in te zoomen, ga dan liever wat dichterbij staan. De kwaliteit van de foto gaat achteruit naarmate jij het beeld meer inzoomt.

Lichtinval is cruciaal

Denk aan je lichtinval. Je kunt hele leuke flair effecten maken door tegen de zon in te fotograferen, maar vaak zorg je er voor dat de zon achter jou staat. Als je een foto maakt met een model, wil je de zon aan de zijkant van je hebben. Zodoende kijkt niemand tegen de zon in, maar heb je nog wel mooi en helder licht.

Gebruik geen flits

Gebruik zo min mogelijk de flits op je telefoon, dit maakt vaak rare schaduwen en weerkaatsingen en komt eigenlijk nooit je foto ten goede.

De basisregels van fotografie gelden ook voor het maken van een foto met je smartphone

Bij fotografie draait alles om de compositie. Het gaat erom hoe iets in je foto staat en het is belangrijk dat het aangenaam is om naar te kijken. Vergeet niet dat je onderwerp nooit precies in het midden moet plaatsen. Hoewel dit misschien veilig aanvoelt, is het juist veel interessanter om je onderwerp iets meer naar de zijkant te verplaatsen. Je zult zien dat dit een spannender beeld oplevert.

Beslis of je foto horizontaal of verticaal wilt maken. Er is geen goed of fout antwoord voor deze vraag. Over het algemeen zijn natuurfoto’s en landschappen vaak horizontaal, terwijl portretten vaker verticaal worden genomen. Maar als jij liever iets anders wilt proberen, kan dat natuurlijk ook!

Als je een foto maakt met een model, let er dan op dat er niets in de omgeving stoort of afleidt. Denk bijvoorbeeld aan mensen die voorbijlopen, auto’s of zelfs een boom op de achtergrond die per ongeluk uit het hoofd van je model lijkt te groeien.

Perspectief is ook belangrijk. Dit betekent eigenlijk dat je moet letten op hoe je staat en vanuit welke hoek je een foto maakt. Experimenteer eens met verschillende standpunten en probeer bijvoorbeeld eens een foto van een kindje of hondje te maken terwijl je hurkt of zelfs op de grond ligt. Als je trouwens een staand model fotografeert, probeer dan je camera op ooghoogte te houden of zelfs iets hoger met een lichte neerwaartse hoek. Vanuit een lager perspectief lijken mensen namelijk ineens bijvoorbeeld drie kinnen te hebben. Probeer ook eens meer diepte in je foto’s te brengen door bijvoorbeeld een struik vlak voor je te plaatsen terwijl je model wat verder naar achteren staat en haar scherp in beeld brengt.

Oefenen, oefenen, oefenen. Alleen zo leer je de mooiste foto’s maken met je smartphone. Fotografeer veel en regelmatig. Maak niet één, maar tien foto’s. Verplaats je smartphone telkens een paar centimeter anders en probeer het eens vanuit een andere hoek uit.

Zo maak je de perfecte (portret)foto met je smartphone

Er zijn veel verschillende soorten fotografie: natuur- en landschapsfotografie, portretfotografie, architectuurfotografie, straatfotografie, reisfotografie, studiofotografie en ga zo maar door.

Misschien maak je het liefst wel gewoon foto’s van de natuur en omgeving. Voor het maken van natuur en landschapsfoto’s zijn bovenstaande tips genoeg. Voor het werken met modellen moet je nog even extra letten op deze dingen:

  • Denk na over wat voor foto je wil maken. Heeft dit een bepaald thema? Wil je bepaalde kleuren gebruiken? Wat voor sfeer wil je overbrengen? Kijk eens op websites als Pinterest voor wat voorbeeld afbeeldingen. Kijk hier dan ook gelijk eens welke poses leuk zouden staan bij dit thema. Deze voorbereiding is vooral prettig als je net bent begonnen met fotografie.
  • Blijf communiceren! Het is als model nog best lastig om voor de camera te staan. Geef je model daarom duidelijke aanwijzingen en doe dingen ook voor zodat ze dit kunnen nadoen. Nou en, dat jij dat niet zo charmant kan! Zo ongemakkelijk voelt het model zich de eerste 30 minuten waarschijnlijk ook. Geef het model dus genoeg tijd. Elk onervaren model moet loskomen, ga er daarom vanuit dat het even tijd kost voor ze zich compleet op haar gemak voelt. Laat haar tussendoor ook foto’s zien (zo ziet ze ook wat je bedoelt en voor ogen hebt) en vraag om feedback.
  • Raak een model (dat je niet kent) nooit aan zonder toestemming, vraag of je het model mag aanraken om bijvoorbeeld haar arm in de juiste positie te zetten. Elk model is ook uniek, doe hier je voordeel mee. Model met sproeten? Close-up foto. Model met prachtig haar? Zet haar zo neer dat er een klein briesje doorheen gaat voor meer effect.
  • Blijf realistisch. Als je pas bent begonnen met fotografie, is de kans klein dat je foto’s gelijk zijn zoals je ze voor ogen had. Kijk hoe je er alsnog je voordeel mee kan doen en leer hiervan voor de volgende keer. Let er ook op dat details voor jou meer zullen opvallen dan voor een ander. En dan met name de dingen die jij niet mooi vindt aan de foto, grote kans dat niemand zich hier verder aan stoort.

Over de auteur