Wat is het nut van WiFi op je wasmachine?

Onze wasmachine ging kapot en omdat wij blijkbaar nogal fanatieke wasmachinegebruikers zijn – aldus de verkoper – kochten we een apparaat waar we ook best een paar nachten van in een vijfsterrenhotel hadden kunnen slapen. Overtuigd door de 7 jaar garantie en het feit dat er 8 kilo was in de machine kon, gingen we voor een Samsung wasmachine. Toen het ding werd aangesloten, vertelde de monteur dat we de wasmachine konden bedienen via de SmartThings app. Oftewel: onze wasmachine had WiFi. Mijn eerste gedachte was: Fuck, nog meer zooi op de router, het wordt hoog tijd om verbindingen te splitsen. Mijn eerste vraag was: “En, gaat dit dan over de 2,4GHZ band of de 5?” Ik kreeg een lege blik. “Het is echt heel handig,” verzekerde de monteur me. “Ik heb deze thuis ook.” Ik liet de monteurs hun werk doen en ondertussen installeerde ik die oh-zo-handige app voor mijn wasmachine.

Wat is het nut van wifi op je wasmachine

Het doel van WiFi op de wasmachine

Het grootste doel van internet op je wasmachine is toch wel dat je precies weet wanneer hij klaar is, je vanaf de bank je wasmachine kan pauzeren, aan kan zetten en kan zien hoe lang hij nog moet. Waar de welbekende wasmachineminuten nooit de echte minuten zijn, wil je niet hoeven rekenen wanneer de wasmachine klaar is. Helemaal niet als dat ding, net zoals bij ons in het verleden, op een onmogelijke plek staat, zoals in de kelder of op zolder. Zo hoef je er niet bij te staan als je wasmachine zegt dat hij nog 2 minuten moet, maar er in werkelijkheid er nog 17,5 minuut over doet.

Vaak draai ik op zaterdag zo’n 4 wasjes, het idee dat ik een melding krijg als het ding klaar is, terwijl ik de was opvouw of uitgelegd krijg door mijn zoon waarom hij toch echt Robux nodig heeft, is echt handig. Zo kan ik vliegensvlug van taak wisselen zonder dat het ook nutteloos is. “De wasmachine is klaar schat, leg maar even aan de hond uit waarom Roblox zo fantastisch is dat we er geld in moeten pompen” en weg ben ik.

Heeft WiFi op je wasmachine veel meerwaarde?

Zolang wasmachines geen pootjes hebben om de was in te laden, te drogen en in de kast te leggen, is WiFi op je wasmachine vooral een leuke gadget voor de nerds en de show-offs onder ons.

Voordat we de wasmachine kochten, maakte ik grapjes over het feit dat wasmachines tegenwoordig WiFi hebben. Totaal nutteloos vond ik het. Als je naar een wasmachine kijkt, wil je niet ook nog beslissen of het handig is dat dat ding WiFi heeft of niet. Ik zou de beslissing van WiFi op je wasmachine niet al te zwaar laten meewegen. Zolang je wasmachine geen pootjes heeft om de was in te laden en vervolgens zelf in de droger en dan in je kast te leggen, is het vooral een leuke gadget voor de nerds en de show-offs onder ons.

Welke leuke dingen je nog meer kan met internet op je wasmachine

We leven in een internet of things periode. Er is nog net geen WiFi-halsband voor mijn kat, zodat ik te allen tijde kan zien waar ze nu weer uithangt (wel GPS en Bluetooth overigens). Naast je wasmachine besturen via een app, kun je er natuurlijk meer mee. Zo joeg Jop mij de stuipen op het lijf met de wasmachine. Het leek hem namelijk wel leuk om onze lampen te laten knipperen als de wasmachine klaar was. 

Je kan je voorstellen dat de eerste keer dat ik zag dat die lampen knipperden, het ’s avonds laat was, ik alleen thuis was en alvast naar vriendinnen appten dat als ze me niet konden bereiken, ik vermoord was door een geest met een bijl.

De WiFi op je wasmachine kun je dus gebruiken om het hele huis te laten weten dat de wasmachine klaar is:  je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om Google Home Kleine wasjes, grote wasjes te laten zingen als de wasmachine aan is. Daarnaast scheelt het ook weer de vraag “Heb jij de was gedaan vandaag?” in het huishouden. Zo bracht ik een tijd terug onze zoon naar opa en oma en trilde mijn telefoon.
De wasmachinedeur is open.
“Mama, wat is er?”
“Papa doet de was. Fijn hè?”

Over de auteur