De 11 beste tips voor beginnende bloggers

Als je nog beginnend blogger bent, kan je nieuwe hobby behoorlijk overweldigend aanvoelen. Waar moet je beginnen? En wat kan je doen om je content te verbeteren? In deze blog vind je de beste tips die ik door de jaren heen kreeg, speciaal voor bloggers die nog niet lang bezig zijn.

beginnen met bloggen

Beginnen met bloggen

Je ontkomt er niet aan: iedereen is ooit een beginner. Ook in de blogwereld moet je echt je eigen plekje zien te veroveren, je stem leren vinden en ontdekken wat voor jou werkt. In mijn geval duurde die fase trouwens vrij lang en maakte als beginnend blogger behoorlijk wat fouten.

De verborgen blogwereld

De eerste maanden schreef ik bijvoorbeeld vooral voor mezelf en had ik geen idee van de hele wereld die schuilging achter het bloggen. Waar ik mee bezig was, viel natuurlijk gigantisch in het niet bij anderen. Had ik 20 lezers op een dag, dan was ik ontzettend blij. Anderen hadden echter hun eigen website en een selecte groep verdiende haar brood met bloggen. Om ook zover te komen, zou ik hard aan de bak moeten.

Tips van andere bloggers

Door de jaren heen leerde ik veel. Soms gaf een andere blogger me handige tips over mijn website, een ander leerde me van alles over zoekmachines of gaf me een podium als gastblogger. En dan zijn er nog de app-groepjes waarin ik zit, die me echt heel veel opleveren. In dit artikel deel ik mijn 11 belangrijkste tips die beginnende bloggers echt vooruit gaan helpen.

11 tips voor beginnende bloggers

Schrijf, schrijf, schrijf

Oefening baart kunst, eeuwenoud cliché maar zo waar. Zelfs als je ervaren bent in het schrijven van journalistieke artikelen zal je moeten zoeken naar wat je echt ligt. Een blog kent een andere opbouw en heeft een ander publiek. Dus, hoe meer je schrijft, des te vaardiger je wordt. Een bijkomend voordeel is dat je een website moet opbouwen met voldoende content. Hoe meer je tikt, des te vollediger je website.

Vindbaarheid op en contact via social media

Zorg dat je makkelijk vindbaar bent door voor alles dezelfde gebruikersnaam te gebruiken. Voor mij is dat overal @bloggenbaartkunst. Je hoeft niet aan alles mee te doen, maar zorg dat je op een paar manieren contact kunt hebben met je lezers en vice versa. Gebruik de verschillende kanalen ook voor het delen van persoonlijke berichten en je nieuwste blogs.

Meld je aan bij facebookgroepen waar je mag spammen

Een bevriende blogger wees me erop dat er verschillende bloggroepen bestaan op Facebook waar je blogposts in kan delen. Hier kun je vragen stellen en heel veel antwoorden vinden. Wat me opvalt is dat de moeders elkaar hier doorgaans echt heel sportief helpen. Als je via Google zoekt, vind je genoeg blogs waarop uitgebreid wordt ingegaan op deze groepen (sowieso is Google je beste vriend als beginnend blogger!)

Schrijf gastblogs

Een andere manier om aan nieuwe lezers te komen is het schrijven van gastblogs. Misschien zal het even duren voor je hieraan kunt beginnen, maar het is erg leuk om te doen. Je houdt er bovendien vaak leuke contacten aan over. En wie weet wil de ander ook weleens iets voor jou schrijven.

Investeer in je grammatica

We worden niet allemaal geboren met een talenknobbel, maar het staat gewoon slordig als je Nederlands niet voldoende is. Blijf dus investeren in een betere taalvaardigheid. Doe een cursus of zoek online naar tips. Wanneer plaats je een komma? Gebruik je een d of t? Een ander handigheidje is de app ‘Beter schrijven’, waarbij je elke dag vier opdrachten doet. Alle beetjes helpen!

Leer van alles over de technische kant van bloggen

Hoe maak je goed gebruik van SEO, wat is het verschil tussen follow en no follow links en welke plug-ins moet je precies hebben? Het gaat te ver om hier alles uit te leggen, daarvoor kun je beter bij andere bloggers zijn. Blogaholic en Blogtrommel vind ik heel fijn, omdat ze uitgebreid overal op ingaan. Let wel op: er valt zoveel te leren, begin gewoon bij iets dat je interessant vind en breid dat uit. Maak aantekeningen waar nodig.

Hoeveel lezers heb je precies?

Persoonlijk maak ik vooral gebruik van Google Analytics, waar ik precies kan aflezen hoeveel unieke bezoekers mijn website vandaag (of afgelopen week/maand) bezochten. Je ziet bovendien waar de bezoekersstroom piekt of juist zo goed als weg blijft. Hier kun je op inspelen door juist op die momenten te delen. Experimenteer ook eens met ochtend/middag/avond. Zorg alleen wel dat je op een gegeven moment consequent wordt: je lezers willen wel weten wanneer ze iets nieuws kunnen verwachten.

Zorg voor aantrekkelijke foto’s

Mensen klikken sneller op een bericht met een mooie foto. Zo had ik in eerste instantie een heel andere foto voor mijn blog over het derde trimester en na aanpassen daarvan, werd hij ineens stukken beter gelezen.

Writer’s block?

Na je eerste enthousiasme droogt de inspiratie misschien wat op en krijg je misschien wel een writer’s block. Wat nu? Vaak gaat dit met golfbewegingen. Schrijf in positieve tijden zoveel mogelijk onderwerpen op en werk die inspiratielijst voor je blog in een mindere periode uit. Of, als je niet veel weet, zoek dan een blogtag uit. Aan de hand van je antwoorden of de vragen kom je misschien wel weer op een nieuw onderwerp. En schrijf concepten, ook als het voor je gevoel niks is. Wie weet wordt het op een ander moment juist een pareltje!

Hou je blog oprecht

Misschien heeft dat met mijn eigen persoonlijke voorkeur te maken, maar ik heb voorkeur voor persoonlijke of informatieve berichten. Advertorials vind ik geen probleem, zolang ze niet de boventoon voeren op een website. Ik denk bovendien dat lezers snel afhaken als je vooral probeert zo snel mogelijk veel geld binnen te harken. Zoek naar een balans.

Iets anders zijn de bloggers die vooral reviews schrijven. Voorbeelden hiervan zijn Mamasliefste en Marstyle. Zij geven hun lezers eerlijke recensies over verschillende producten en diensten. Zeker als je van plan bent iets aan te schaffen, dan is het fijn als je weet dat je bij hen kunt lezen of deze het geld waard zijn.

Heb geen haast

Vergelijk jezelf niet op dag één met iemand die al jaren bezig is. Je moet investeren voor je kunt oogsten en de kans is klein dat je binnen twee weken 50.000 volgers hebt. Dat geeft niets, zolang je maar realistische verwachtingen hebt. Neem liever rustig de tijd om te groeien.

Over de auteur