Dit is waarom baby’s huilen tijdens het vliegen (en dit doe je ertegen)

Baby’s en jonge kinderen huilen in het vliegtuig – dat is iets wat we allemaal hebben geaccepteerd. Het is niet voor niets dat er ontzettend veel koptelefoons met noise cancelling zijn die zelfs noise cancelling werken in het vliegtuig. Alleen – als het jouw baby is die het hele apparaat ondersteboven zet met zijn of haar gegil, kun je niet je koptelefoon opzetten. Dít is de reden waarom baby’s en jonge kinderen huilen tijdens het vliegen. En oh ja, ook handig: er zijn meerdere oplossingen!

waarom huilen babys vliegtuig.png

Waarom huilen baby’s tijdens het vliegen?

De meeste kinderen huilen tijdens het vliegen, niet omdat ze je dwars willen liggen – het zijn egoïstische wezens, maar denken niet zo ingewikkeld na over alles – ze huilen omdat ze vaak enorme oorpijn hebben. En die oorpijn heeft te maken met het vliegen. Je stijgt en daalt en daardoor verandert de luchtdruk om ons heen. Dat zorgt ervoor dat het trommelvlies naar buiten of naar binnen wordt geduwd. Het klinkt bijzonder pijnlijk en dat is het ook – vooral voor kinderen!

De pijn wordt veroorzaakt omdat de buis van Eustachius minder goed werkt bij kinderen dan bij volwassenen.

De buis van Eustachius

De buis van Eustachius zorgt ervoor dat de druk die ontstaat door het dalen en stijgen in het vliegtuig, aan beide zijden van het trommelvlies weer gelijk wordt. Dit wordt gelijkgetrokken door de buis heel even te openen. De buis kan openen door te slikken, te gapen, door te drinken of soms gaat deze vanzelf open. Als de buis opengaat, heb je die bekende ‘plop’ die even aangenaam voelt in je oren. Er is dan een open verbinding tussen de holte in je middenoor en de lucht buiten.

Oorpijn voorkomen tijdens vliegen met kinderen

Als je dit zo leest, is het eerste wat je waarschijnlijk denkt: “Die buis van Eustachius moet open, nu!” De tweede gedachte is: “Waarom wil ik nog vliegen met kinderen? Kan ik mijn kind voor twee weken dumpen bij opa en oma?” Het antwoord op de laatste vraag is vaak nee. Je hebt kind gebaard. Je zit op blaren. Of nou ja, met oorpijn in het vliegtuig. Dat betekent dat die buis van Eustachius dus open moet. En die krijg je open op verschillende manieren.

Oorpijn in het vliegtuig voorkom je met een neusspray met zoutoplossing

Goed, die buis van Eustachius werkt dus niet he-le-maal lekker. Hoe los je dat dan op? Je kan hem moeilijk open forceren. Alhoewel… je kan de buis van Eustachius dus wél openen. Start een week van tevoren met het sprayen van de neus met neusdruppels. En dan heb ik het gewoon over een neusspray met zoutoplossing. Door het zout gaat die buis dus open – vraag me niet hoe of waarom. Start een week voor je met vakantie gaat en voila, geen kind met oorpijn. Ik heb het voor je getest. Het diepte-interview (ahem) vind je hieronder.

Diepte-interview met mijn kleuter na de vlucht en het sprayen van de neus

Ik: “Ik wil je iets vragen.”

K (5): “Wadan”

Ik: “Heb je oorpijn gehad met het vliegen gisteren?”

K: “Nee.”

Ik: “Had je last van je oren tijdens het vliegen?”

K: “Ja”

Ik: “Oh.”

K: “Er waren zóveel baby’s aan het huilen.”

Ik: “Maar die baby’s hadden oorpijn, kunnen ze ook niets aan doen.”

K: “Hm hm. Nee, oké. Ik ga nu weer verder met gamen, oké?”

Ik: “Ik heb nog één vraag.”

K: “Kijk, lava! En vuur. Zo heeeeee.”

De tip met de neusspray komt niet uit de lucht vallen. Wij kregen de tip van een bonusoma bij ons in de buurt.

Oorpijn in het vliegtuig? Laat je kind drinken of zuigen

Ben je te laat begonnen met zoutoplossing of lees je dit artikel terwijl je in die ellenlange rij staat bij Schiphol en je toch iets te doen moet hebben om je geestelijke gezondheid te redden? Vrees niet, ook daar heb ik een oplossing voor.

Of nou ja, ik niet. Maar de wetenschap.

Door je kind te laten drinken tijdens het stijgen en dalen, slikt je kind steeds, waardoor de druk op de oren wordt verlicht. Mocht je dus ooit een baby nogal hard zien gaan op een flesje water, dan snap je ook waarom.

Is je kind al iets ouder? Geef dan eventueel een zuurtje om op te zuigen. Door het speeksel wat wordt aangemaakt, slikt je kind ook, waardoor die buis dus opengaat en de druk verlaagd wordt.

Werkt dit ook bij volwassenen?

En dan, wellicht een belangrijke vraag: werkt deze truc ook bij volwassenen? Jij zal wellicht niet zo gauw liggen huilen in het vliegtuig als je oor continu plopt, maar aangenaam is anders. Je kan zelf dus ook lekker meesprayen met de zoutoplossing van je kind! Kun je in ieder geval je muziek horen als je toch even je ogen kan dichtdoen en de huilende kinderen van die arme onwetende ouders om je heen.

Over de auteur