Geschikte Disney-films voor kinderen onder 4 jaar: de prinsessencollectie

Soms zijn er momenten dat je op de bank een Disney-film wilt kijken met je Disney+ abonnement, met je peuter tegen je aan. Je hebt ook momenten dat jij ongestoord wilt werken, koken, de was wilt doen of gewoon naar het plafond wil staren. Dan wil je wellicht je kleintje in zijn eentje voor Disney+ zetten. Maar zijn er ook Disney-films voor kinderen onder 4 jaar? Je houdt de kijkwijzer in de gaten en zoekt een film uit: je peuter roept Olaf en jij ziet tot je schrik dat meekijken gewenst is tot 6 jaar. Shit. Kun je weer al die liedjes in het Nederlands aanhoren.

Disneyfilms geschikt voor kinderen onder 4.jpeg

Vrees niet! We hebben thuis alle films bekeken in de Prinsessencollectie van Disney+ – het duurde even.- en hebben beoordeeld welke van deze collectie geschikt is voor jonge kinderen.

Inhoudsopgave

Series met prinsessen speciaal voor peuters

Er zijn bepaalde series die speciaal gemaakt zijn voor jonge kinderen, maar niet echt geschikt om met het hele gezin te kijken. Denk aan Prinses Sofia. Het is leuk om één aflevering te kijken, maar daarna verveelt het toch al gauw. Al deze peuter- en kleuterseries vind je onder het kopje ‘Disney Junior’. Ze worden zichtbaar als je een account voor je kind maakt op Disney+. Verder heb je ook nog, voor de iets oudere kinderen, series als Rapunzel de serie en De Kleine Zeemeermin.

Deze Disney-films vallen onder de Prinsessencollectie op Disney+

We behandelen in deze post alleen de prinsessencollectie van Disney+. Let op, als je de films probeert te vinden via het kinderaccount, kan het zijn dat je ze niet allemaal terugvindt. Dit is afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Volgens Disney+ vallen de volgende films onder de prinsessencollectie en deze bespreken we dan ook in deze blogpost!

 • Aladdin;
 • Aladdin en de Dievenkoning;
 • Anastasia;
 • Assepoester;
 • Assepoester 2;
 • Assepoester 3;
 • Belle en het Beest;
 • Belle en het Beest een Betoverend Kerstfeest;
 • Belle en het Beest Belle’s Wonderlijke verhalen;
 • Brave;
 • De Kleine Zeemeermin;
 • De Kleine Zeemeermin 2;
 • De Kleine Zeemeermin: Ariel, hoe het begon;
 • De Prinses en de Kikker;
 • De Wraak van Jafar;
 • Doornroosje;
 • Frozen;
 • Frozen 2;
 • Mulan;
 • Mulan 2;
 • Pocahontas;
 • Pocahontas 2;
 • Rapunzel (Tangled);
 • Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen;
 • Vaiana.

De kijkwijzer zegt niet alles of Disney-films geschikt zijn voor jonge kinderen

Elke film is voorzien van een kijkwijzer. De kijkwijzer vertelt wat je kan verwachten in een film, vanaf welke leeftijd het geschikt is, of er grof taalgebruik is, discriminatie, geweld en meer van dat soort dingen. Het is een belangrijke graadmeter, maar niet iets waar je blind op kan varen. Kijkwijzer hanteert 7 leeftijdsclassificaties, waaronder alle leeftijden en 6.
Alle leeftijden, aangeduid met een ‘AL’ betekent kortweg, volgens de site van de kijkwijzer, dat er geen schadelijke elementen in de film zitten. Dat is heel leuk bedacht, maar toch vind ik dat in de praktijk niet altijd opgaan. Zo zijn de films van Winnie de Pooh voor alle leeftijden, maar had ik eens een huilende peuter omdat Teigetje en Knorretje wel erg droevig waren.

De eerste leeftijdscategorie die aan leeftijd is gebonden, is ‘6’. Dit betekent: mogelijk schadelijk voor kinderen onder de leeftijd van 6, of meekijken gewenst onder de leeftijd van 6. Films die hieronder vallen, zijn bijvoorbeeld Aladdin en Anastasia. Toch vind ik Anastasia een stuk enger dan Aladdin. Het belangrijke met de kijkwijzer is dat het een richtlijn is en dat je zelf altijd je kindje in de gaten moet houden. Is hij gevoelig? Dan kun je beter net wat voorzichtiger zijn.

Is Aladdin geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Ja, maar kijk mee

De kleurrijke scènes en de vrolijke liedjes van Aladdin zorgden ervoor dat ook de live action van Aladdin hier een grote hit is in huis. Aladdin was vroeger één van mijn favoriete Disney-films, samen met Peter Pan. De peuter is vooral fan van de Geest en natuurlijk van Jasmines tijger Rajah. De tekenfilm is geschikt voor jonge kinderen, maar kijk wel mee, er zitten absoluut enge dingen in die voor een kleintje wat uitleg behoeven. Vooral: “nee lieverd, het komt goed” en “het is alsof” zijn standaard zinnen hier in huis.

Is Aladdin en de Dievenkoning geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Ja.

Geen griezelige Jafar, de Geest die nog niet vrij is en een bruiloft: dit is één van de leukere vervolgen van prinsessenfilms. Geen hoogstandje, maar Aladdin en de Dievenkoning is zeker leuk om naar te kijken voor jonge kinderen.

Is Anastasia geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Nee.

Anastasia is een vreemde eend in de bijt! Het is by far één van mijn favoriete prinsessenfilms, maar oorspronkelijk geen Disneyprinses. Omdat Disney het bedrijf achter Anastasia heeft overgekocht, is Anastasia nu officieel van Disney. HOERA! Nu is natuurlijk de grote vraag: vanaf welke leeftijd is Anastasia geschikt? Ik zou zeggen: deze film is echt niet geschikt voor kinderen onder de 6. De tekenfilm van Anastasia zit boordevol enge stukken en het verhaal is voor jonge kinderen ook lastiger te snappen. Het zit niet boordevol grapjes, zoals je ziet in andere Disney-films, waardoor het geschikt is voor alle leeftijden. Blijf hier dus nog maar even vanaf.

Is Assepoester geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Ja.

Dit is één van de eerste Disney-films die onze zoon zag. Toen we in april 2017 naar Disneyland Parijs reden, hadden we een dvd in de auto opstaan. We begonnen met Assepoester, omdat we die avond zouden eten in Auberge de Cendrillon: het Assepoesterrestaurant in Disneyland Parijs. We wilden dat hij Assepoester die avond zou herkennen bij het avondeten. Hij keek de film alleen. Zo’n 4 keer, afgewisseld met dutjes. Het kan zijn dat er net wat enge stukjes tussen zitten. Zoals de kat die het op de muizen heeft gemunt of de boze stiefmoeder in haar bed, maar zolang je in de buurt bent om eventuele vragen te beantwoorden, winnen de muziek en de vrolijke muizen het van de mogelijk enge stukjes.

Is Assepoester 2 geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord:ja.

Assepoester 2 kwam uit in 2002 en bestaat uit drie verhalen. Het kleurrijke tafereel zorgt ervoor dat het zeer geschikt is voor jonge kinderen. Of het de aandacht vast kan houden, weet ik niet. Zelf vond ik de film niet de moeite waard.

Is Assepoester 3 geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Ja.

De derde film van Assepoester scoort op IMDB een stuk hoger dan Assepoester 2. Er zitten liedjes in gezongen door de originele cast. Zeker leuk voor jonge kinderen, maar voor onze generatie zou ik het lekker achterwege laten.

Is Belle en het Beest geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Nee.

Belle en het Beest was de eerste Disney-film die mijn zusje en ik kregen en keken. Ik weet nog dat ik het heel stom vond dat mijn vader zei dat we een Disney-film gingen kopen. Ik was namelijk bang dat we dan de hele tijd moesten kijken naar kinderen die het leuk hadden in Disneyland Parijs. Wist ik veel dat het tekenfilms waren!

Belle en het Beest is in het begin zeer geschikt voor jonge kinderen, maar vanaf dat Gaston zijn mond opentrekt, gaat het bergafwaarts. Deze seksistische publiekslieveling (ik beken, ik vind Gaston hilarisch) is het begin van duistere gebeurtenissen. Mocht je, om welke reden dan ook, Belle en het Beest toch willen introduceren aan je peuter, dan is één van de vervolgen beter geschikt dan deze versie.

Is Belle en het Beest een Betoverend Kerstfeest geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord:ja.

Ach ja, kerstfilms. Ik ben er niet zo van, maar dat is niet zo verwonderlijk. Ik sta onder mijn vrienden namelijk bekend als The Grinch. Ik heb het niet zo met kerstmis namelijk. Het Beest is in Belle en het Beest nog steeds een beest. Ik weet niet wat het is met sequels waarbij karakters hun oude uiterlijk nog hebben. Herkenbaarheid? In mijn hoofd werkt het niet. Belle en het Beest is prachtig getekend en zeker geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

Is Belle en het Beest Belle’s Wonderlijke Verhalen geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Misschien, maar kijk wel mee.

Belle en het Beest Belle’s Wonderlijke Verhalen heeft de classificatie dat het mogelijk schadelijk is voor kinderen onder de 6 jaar. Gedurende de film lijkt Beest vooral continu erg chagrijnig, mopperig en lichtelijk agressief. Het is niet het vrolijke witte kersttafereel van Belle en het Beest Een betoverend Kerstfeest, maar het is ook niet zo duister als het origineel. Wij wachten hier nog even, maar het is afhankelijk van hoe dol je kind is op prinsessen en hoe gevoelig hij of zij is.

Is Brave geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Nee.

Merida uit Brave is een hilarisch karakter. Ze is in Wreck it Ralph’s Ralph Breaks The Internet één van mijn favoriete bijrollen. Merida is een puber die het allemaal niet zo eens is met haar moeder. Herkenbaar voor alle ouders, voor jonge kinderen wel wat eng en duister getekend.

Is De Kleine Zeemeermin geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Nee.

De liedjes in De Kleine Zeemeermin zijn prachtig, dus als je je kleintje iets wil laten meekrijgen van deze film, kijk dan alleen de liedjes. De Kleine Zeemeermin is verder behoorlijk griezelig voor jonge kinderen. Denk aan Ursula, aan de storm op het schip in het begin en de woede van Triton.

Is De Kleine Zeemeermin 2 geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: ja.

De Kleine Zeemeermin 2 Terug in de Zee betekent precies wat je denkt. Ariel wordt weer zeemeermin! Ze heeft ondertussen een dochter samen met prins Erik. Gedurende de film was ik aan het wachten tot Ariel weer in beeld kwam, want Melody deed me niet veel. Dat gezegd hebbende wil ik ook Ariels anti-rimpelcrème. Hoe ziet ze er met zo’n tienerdochter nog steeds zelf uit alsof ze zestien is? Botox?

Is De Kleine Zeemeermin: Ariel, hoe het begon geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Ja.

Heel eerlijk, ik wist niet eens dat er een derde deel was van de Kleine Zeemeermin. De Kleine Zeemeermin: Ariel, hoe het begon kwam uit in 2008 en vertelt het verhaal over een muziekloos Atlantica. Ariels liefde voor muziek staat in deze film centraal. Maar let op: zoals vriendin Yvette van Spill My Tea terecht opmerkte: “Het doet je beseffen dat Ariel een verwend kutkind is. Deel 3 is een prequel en ze wil alle muziek terug in Atlantis. In deel 1, dat we kennen, is de muziek dus terug. En dan wil ze weg. Ongelooflijk.” Het oordeel is dat het alsnog geschikt is voor jonge kinderen en het verwende meisje? Tja, we zullen het maar wijten aan te weinig daglicht.

Is De Prinses en de Kikker geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Misschien, maar lastig te begrijpen.

De Prinses en de Kikker is zwaar ondergewaardeerd in mijn ogen. Tiana is een hardwerkende vrouw die vergeet wat plezier is. Ze verandert uiteindelijk in een kikker en gaat met Prins Naveen op pad (haha pad) om weer mens te kunnen worden. De tekenstijl is prachtig, de liedjes zijn prachtig, maar het verhaal is wat duister en ook lastig te begrijpen voor kleintjes. Als je kind niet bang is aangelegd, is de film vanaf 5 jaar wel geschikt. Onze peuter vond de beginscène interessant, maar toen Tiana in een kikker veranderde, snapte hij er niets meer van.

Is De Wraak van Jafar geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Ja, maar kijk mee

De Wraak van Jafar heeft het label ‘geschikt voor alle leeftijden’ gekregen, maar ik vraag me af waar dit op gebaseerd is. Jafar is veel te zien als geest. Daarbij, Cars is geclassificeerd als 6+ en Wraak van Jafar heeft het label ‘alle leeftijden’. Hoe dan? Deze kan dus, maar kijk wel mee voor de zekerheid.

Is Doornroosje geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Nee.

De grote vraag is: is Doornroosje de tekenfilm ooit geschikt om te kijken? Het is niet mijn favoriete Disneyfilm en ook absoluut niet mijn favoriete prinses. Ik vind haar zo nietszeggend. Even los van dat, is de tekenstijl griezelig, wordt er een baby weggehouden bij haar ouders en hebben we een gemene heks. Kortom: laat Doornroosje voorlopig maar even voor wat het is.

Is Frozen geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord Ja, maar kijk mee.

Frozen is by far één van de populairste films van de afgelopen jaren. De gemiddelde moeder kan Let it Go tweetalig meezingen. Daarnaast groeit er een hele generatie op met het idee dat alle sneeuwpoppen Olaf heten. Of dat is alleen bij ons zo thuis, ik weet het niet zeker. Elsa en Anna zijn populair bij veel meisjes. Olaf lijkt bedacht voor de peuters en het werkt.

De kijkwijzer is duidelijk: Frozen onder de 6 kan schadelijk zijn. Niet geheel verwonderlijk, er zit soms best wat agressie in. Toch weet ik niet hoe ons leven eruit zou hebben gezien als we nu nog drie jaar moesten wachten met de introductie van de film in ons huis.
Oh, ik weet het al. Precies hetzelfde, want die liedjes kom je overal tegen. Kortom: je komt bijna niet onder Frozen uit. Toch is het slim om mee te kijken met je kindje en eventueel de wat agressievere stukken over te slaan.

Disney-films voor kinderen onder 4 jaar - Is Frozen een geschikt?

Is Frozen 2 geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Ja, maar kijk mee

De kijkwijzer van Frozen 2 geeft aan dat meekijken onder de 6 gewenst is. Olaf is een publiekslieveling en ook hier geldt dit. Eén van de lievelingsknuffels is ondertussen een lichtgrijze Olaf knuffel zonder kapsel, dus thuis aankondigen dat er een nieuwe film met Olaf is, betekende een stuiterfestijn tot de film ook daadwerkeklijk aan stond. De peuter was met 20 minuten afgeleid, om na een half uur weer te komen kijken. Bepaalde delen van de film vond hij wel eng, zoals de reuzen.

Kijk de film met genoeg daglicht en niet vlak voor het slapengaan. Kijk zelf dus ook mee en benoem dat het nep is, of dat bepaalde enge stukken niet zo eng zijn, door te vertellen dat het goed komt. Als je kindje extra gevoelig is, is het slim om de film eerst zelf te kijken, zodat je tijdens het kijken dingen kan ‘verklappen’ die mogelijk te heftig kunnen zijn.

Olaf-fan in huis? Kijk dan Olaf’s Frozen Avontuur of Frozen Fever

Frozen en Frozen 2 kunnen soms nog wat heftig zijn of niet interessant voor je kleintje. Ze zijn vaak vooral fan van Olaf. Gelukkig weet Disney dit en hebben ze hierom verschillende short stories uitgebracht.

Is Mulan geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Nee.

Oorlog en kinderen, nooit een goede combinatie. Hoewel Mushu een hoop goed maakt, is Mulan echt niet geschikt voor jonge kinderen. Het dodental, de lawines, de schmink, het is soms allemaal behoorlijk heftig, helemaal voor een jong kindje.

Is Mulan 2 geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Afhankelijk van je kind, kijk wel mee.

in Mulan 2 wil Mulan trouwen, maar moet ze eerst een missie volbrengen. De film is voor volwassenen niet veel aan. Het zit vol clichés en Mushu is echt niet zo leuk als in deel 1. Dat gezegdhebbende is Mulan 2 misschien geschikt voor je kleintje.

Is Pocahontas geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Nee.

Pocahontas is niet geschikt voor jonge kinderen. Hoewel Meeko fantastisch is en de muziek ook, is de oorlog een heftig onderwerp voor jonge kinderen.

Is Pocahontas 2 geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Misschien, kijk wel mee.

Het is heel erg lang geleden dat ik Pocahontas 2 keek. En ik weet nog dat ik vooral dacht: “Waar the fuck kijk ik naar?” Het verhaal is minder gewelddadig dan de eerste film van Pocahontas, maar is wel wat vreemd. Of deze geschikt is voor jonge kinderen, hangt af van je kind. Kijk dus mee!

Is Rapunzel (Tangled) geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Ja

Tangled is één van de favorieten van de peuter vanaf dat hij anderhalf was. Terwijl hij rondwaggelde en met zijn speelgoed sleepte, keek ik Rapunzel in het Engels: Tangled. De peuter, toen nog een dreumes, klom op de bank en staarde mee, totaal gefascineerd door de liedjes en het lange haar van Rapunzel. Waarom deze film nooit zo populair werd als Frozen, snappen we thuis niet.

Is Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Afhankelijk van je kind – meekijken is gewenst

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen is één van mijn minst favoriete Disneyfilms. Samen met Pinocchio vind ik de tekenstijl griezelig en het geheel wat duister aanvoelen. Mijn zusje daarentegen hield van Sneeuwwitje en wilde deze vroeger altijd kijken. Of deze dus geschikt is voor jouw kleintje, is afhankelijk van hoe gevoelig hij of zij is. De tekenstijl is soms wat griezelig, vooral de pratende spiegel en de gemene koningin kunnen wat heftig zijn. Zo ook de jager en de vlucht van Sneeuwwitje. De liedjes en de dwergen maken wel weer een hoop goed. Meekijken met je kind is absoluut aangeraden. Als je twijfelt of je kind deze film kan zien, kijk hem dan eerst zelf.

Is Vaiana geschikt voor kinderen onder de 6?

Antwoord: Ja, maar blijf in de buurt

Vaiana, soms bekend als Moana, is een tropische prinses wat er in deze tijden voor zorgt dat je het liefst direct op vakantie gaat. Desalniettemin is het een vrolijk geheel. De kijkwijzer geeft aan dat de film mogelijk schadelijk is voor kinderen onder de 6 jaar. Enge stukjes komen voor vanaf ongeveer halverwege de film, als Vaiana en Maui op bezoek gaan bij Tamatoa, de krab van het liedje ‘Shiny’ en vlak voor het einde, als Vaiana Te Kā moet verslaan.

Leidraad is dus, vooral je gezonde verstand gebruiken

Je hebt natuurlijk niet altijd tijd om de film eerst zelf te kijken, dat snappen we! We hopen dat je met bovenstaande lijst een heel eind komt en hier een goede keuze op kan maken. Het belangrijkste is dat jij jouw eigen kind het beste kent. Twijfel je? Wacht dan even en kies voor een film waarvan je zeker weet dat het oké is. En doorspoelen kan uiteraard ook. Zo jank ik nog steeds de ogen uit mijn kop bij De Leeuwenkoning, maar moppert mijn kleuter vooral dat hij de hyena’s stom vindt.

Afbeeldingen: DepositPhotos

Over de auteur