Zo kan je je favoriete blogger steunen

Bloggen is een baan. Dat zullen niet veel buitenstaanders erkennen wellicht, maar wanneer je vanuit je naaste omgeving geen steun ervaart dan is dat extra pijnlijk. Omdat er ook soms onwetendheid bestaat en mensen niet altijd weten dat ze je kunnen helpen op een hele laagdrempelige manier, besloot ik een nieuwe blog te schrijven: zo kan je je favoriete blogger steunen. Ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart. Laat je het me weten in de comments?

Steun vanuit je omgeving

Dankbaar dat Ro en mijn familie in me geloofden

De belangrijkste redenen om meer te gaan doen met bloggen, zijn Ro en mijn naaste familieleden. Mijn opa zei al zolang dat hij vond dat ik iets met schrijven moest doen. Hij was mijn oudste fan: tot zijn overlijden in 2018 las hij regelmatig mijn blogs. Mijn vader ging mee om mijn bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, Ro leest trouw mee, mijn zusje stuurt regelmatig een berichtje en mijn moeder begint elke dag met mijn nieuwste artikel. Als ik even een paar dagen afwezig ben, zijn zij ook degenen die me gelijk vragen of alles goed gaat.

Dat doet iets met je. Mensen waar je zoveel van houdt die je onvoorwaardelijk steunen. Ik ben daar immens dankbaar voor, want zij zijn de reden dat ik meer uit mezelf haalde dan ik eerder voor mogelijk hield.

Als die steun er niet is? Uitslag van de poll

Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen aan andere bloggers dat het soms een tikje zuur voelt of pijnlijk is. Zeker omdat bloggen vaak een redelijk groot deel van je leven uitmaakt, zeker als je er je werk van maakte. Uit mijn poll op Instagram bleek dat een behoorlijk deel van de bloggers die steun niet altijd ervaart. Soms tot op het pijnlijke af.

Handige tips om iemand te steunen

Maar goed, soms is het ook onwetendheid. Daarom besloot ik er een positieve draai aan te geven met deze ‘handleiding’: wat kan je doen om een blogger in je omgeving te steunen? Hieronder de beste tips!

Zo steun je je favoriete blogger

Liken en reageren

Waar je als blogger vroeger redelijk gemakkelijk je volgers nog bereikte op social media, is dat tegenwoordig een stuk lastiger. Met name Facebook maakt het je lastig. Het vervelende is namelijk dat als jouw blogartikel volgens het medium niet aanslaat bij je publiek (te meten aan de hoeveelheid likes en interactie in de vorm van reageren en delen), dan sterft het een wisse dood. Hoe briljant het misschien ook geschreven was.

Heb je een blogger in je nabije omgeving of wil gewoon je je favoriete blogger(s) steunen online?

  • Like het bericht
  • Reageer op de vraag die wordt gesteld (hoe meer reacties, des te meer mensen het bericht kunnen lezen)
  • Deel het, als je vindt dat anderen dit ook zouden moeten lezen
  • Tag een goede bekende onder een bericht om diegene te attenderen op de website of nodig hem/haar uit voor de Facebookpagina van je favoriet

Dit geldt trouwens ook voor Instagram. Hartjes uitdelen kost je nauwelijks energie, maar helpt de ander wel.

Vraag eens hoe het gaat

Natuurlijk hoeft een gesprek zeker niet altijd over werken te gaan, maar voor bloggers geldt vaak dat ze behoorlijk wat tijd besteden aan hun werk en passie. In mijn persoonlijke geval is dat zo’n 40-50 uur per week, bij een ander misschien nog wel meer. Dus informeer eens hoe het bedrijf ervoor staat. Of de ander nog iets leuks heeft meegemaakt bijvoorbeeld en toffe opdrachten heeft kunnen doen, om maar iets te noemen. En heb je geen idee hoe de blogwereld in elkaar zit? Vraag er gewoon naar! Zonder vooroordeel; wie weet wordt het een heel interessant gesprek.

Iets kopen bij Bol.com? Gebruik een affiliate linkje

Als je een aankoop doet bij o.a. Bol.com krijgt een blogger daar een kleine commissie over. Het gaat om enkele procenten, maar hoe meer mensen dit doen, des te leuker de bijverdienste. Jou kost het als consument niks extra’s (je zou de aankoop toch al doen), de blogger in kwestie krijgt er een kleinigheidje voor terug. Op Lotus Writings gebruik ik een webshop met onze favorieten. Klik je daar op de eerste categorie, dan vind je een linkje waarmee je naar Bol gaat. Kind kan de was doen en je verdient in elk geval eeuwige dankbaarheid 😉

Vertel erover tegen je vrienden

Je hoeft heus niet continu te praten over de blogger in kwestie, begrijp me niet verkeerd. Maar stel nou dat je een goed gesprek hebt over het wel en wee van zindelijkheidstraining. De ander wil graag weten hoe jullie dit aanpakten en of je misschien tips hebt. Stuur dan een artikel door van die goede bekende. En als je het echt goed wil doen: vraag een stapel visitekaartjes en wordt een persoonlijk promotieteam 😉 Zo heeft Ro altijd kaartjes bij zich en het leverde me hele leuke nieuwe lezers op.

Tag ook eens andere mensen onder een winactie

Soms vraagt een blogger je om iemand te taggen onder de winactie. Attendeer dan ook eens iemand anders die de pagina nog niet volgt. Kleine moeite, groot verschil!

Wat levert het jou op?

Misschien vindt je wel dat voor wat ook iets terug hoort te komen. In dat geval weet ik zeker dat die ene blogger in je omgeving echt wel wat voor je terug doet!

Dankbaarheid

Eeuwige dankbaarheid zelfs. Als jij regelmatig een extra like uitdeelt of even reageert, wordt dat echt heel erg gewaardeerd. Soms kan dat net het zetje zijn dat iemand nodig heeft.

Misschien een leuk extraatje tussen de bedrijven door

Omdat de producten in huis de pan begonnen uit te rijzen, besloot ik een aparte appgroep te maken met mensen uit onze omgeving. Als we iets extra’s hebben, krijgen zij dat te zien. Daarbij zitten een aantal vrienden en kennissen die me echt steunen of dat zijn gaan doen sinds ze in de groep zitten. Dat vind ik zo fijn!

Soms is het ook het onbekende waardoor een buitenstaander geen idee heeft dat hij jou kan helpen op relatief makkelijke manieren. Daarom schreef ik deze blog. Niet om te (ver)oordelen, maar om hopelijk wel te stimuleren dat je omgeving besluit je vaker te steunen. Samen kom je verder dan alleen! Hoe ervaar jij dit? Heb je voldoende steun in je omgeving of ben je ook een aantal keer teleurgesteld?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *