Last van een writer’s block? Zo los je hem op!

zo los je een writers block op

Het is de grootste vrees van elke schrijver: urenlang staren naar een wit scherm, zonder ook maar een letter uit je vingers te kunnen krijgen. Waar komt zo’n writer’s block eigenlijk vandaan en wat doe je ertegen? Je leest het in deze blog!

Writer’s block

Waar komt een writer’s block vandaan?

Elke schrijver kent wel het fenomeen dat het ene moment de woorden uit je vingers vloeien, terwijl je de andere keer naar een knipperende cursor staart. Soms duurt het even voor je op gang moet komen. Maar lukt dat niet? Dan kan je te maken hebben met een zogenaamde writer’s block: een langdurige periode waarin je geen woord op papier krijgt. Al gebruiken mensen de term in de praktijk ook vaak om aan te geven dat ze even vastlopen.

Er zijn een aantal oorzaken aan te wijzen voor een writer’s block:

  • Onzekerheid (is het niet saai wat ik schrijf?)
  • Perfectionisme (hangt samen met onzekerheid: je woorden moeten perfect zijn, anders wil je ze niet schrijven)
  • Stress (onder druk kan het soms lastiger zijn om een stuk te schrijven)
  • Afleiding (misschien zijn ze bij de buren aan het verbouwen, zaagt de overbuurman zijn boom om of gillen de kinderen verderop alles bij elkaar)
  • Vermoeidheid (wanneer je erg moe bent, kan je je lastiger concentreren – met alle gevolgen van dien)

Begrijpen waar je blokkade vandaan komt, zorgt ervoor dat je de writer’s block ook gemakkelijker kunt oplossen.

Oplossingen bij een writer’s block

Probeer na te gaan wat de oorzaak is

De buren kan je moeilijk vragen of ze kunnen ophouden met de verbouwing, maar als je moe bent is het waarschijnlijk verstandig te luisteren naar je lichaam. En angst kan je pareren met de gedachte dat je wél goed genoeg bent. Of gewoon door te gaan schrijven en wel te zien wat daarvan komt.

Ga een stukje wandelen

Krijg je echt niets op papier? Ga dan een stukje wandelen of schoonmaken om je hoofd leeg te maken. Soms dansen de woorden dan vanzelf weer je gedachten binnen en voel je per direct de noodzaak om verder te gaan schrijven.

Accepteer dat het even niet lukt

Denk je dat Picasso’s werken allemaal lukten? Of dat Tolstoj enkel meesterwerken schreef zonder twijfel? Soms lukt het niet en dat is oké. En ja, het kan ongelooflijk balen zijn wanneer je net nu de tijd eindelijk hebt. Maar het is niet anders. Je kan onmogelijk je gedachten dwingen, dus probeer het een beetje los te laten. De volgende keer lukt het waarschijnlijk wel.

Lees een boek

Lezen doet schrijven. De schrijfstijl van een ander moedigt soms aan om zelf weer aan de slag te gaan en anders lees je vaak wel weer over een onderwerp waar je mee verder kunt. Bovendien is het handig voor je eigen schrijfstijl: door die van een ander te lezen, leer je zelf ook weer beter schrijven.

Ga verder met andere werkzaamheden

Zeker als blogger is dat makkelijk. Het kan heel prettig zijn om even iets anders op te pakken. Wellicht moet je nog productfoto’s maken? Of je mail bijwerken? Oude content updaten? Volgens mij ligt er altijd wel werk. Door even iets heel anders te doen, kom je misschien weer nieuwe inspiratie tegen. En anders heb je de tijd in elk geval toch nuttig besteed.

Probeer een andere invalshoek

Zo heb ik vaak allerlei lijstjes liggen waarop allerlei blogonderwerpen staan, maar soms staan ze er zodanig op dat ik er niet mee verder kan. Laatst bijvoorbeeld. Ik wilde graag schrijven over vriendschappen van vroeger en nu, maar eenmaal aan het tikken bleef het een saai verhaal. Tot ik plots dacht: waarom maak ik er geen tag van? En zo ontstond de vriendinnen tag. Een ode aan vriendschappen van toen en nu. Probleem opgelost!

Gebruik Google voor nieuwe inspiratie

Wil je inspiratie voor je mamablog? Via de link vind je meer dan 153 potentiële onderwerpen om over te schrijven. Wie weet vind je wel iets tofs waar je mee verder kan. Of is het niet per se jouw onderwerp, maar met enige aanpassing wel. Ook in dit geval is Google echt je beste vriend.

Wat ik meestal doe bij een writer’s block?

Een tijdje terug vertelde ik Ro nog dat zo’n blokkade mij niet zo snel zou overkomen. Nee, ik had lijsten in mijn hoofd. Echt. Wat er op stond weet ik niet meer, want ik vergat alles te noteren. En dus zat ik een week later minutenlang naar het scherm te staren. Het liefst had ik per direct alles neergegooid. Maar dat kon niet – mijn werktijd is spaarzaam – en dus besloot ik iets te schrijven over de writer’s block zelf. Probleem opgelost. Al kan je dat dus ook maar één keer doen 😉

Een andere oplossing is schrijven over wat je al bereikt hebt, zoals een blog over 500 blogs: reis door mijn leven van 2014 tot nu. Ook lees ik vaak oude tags na, om te zien of daar nog verwijzingen in staan naar nieuwe interessante onderwerpen. Of ik ga dus oude content verbeteren, in de hoop daar iets tegen te komen. Vaak is dat al voldoende en zo niet, dan heb ik de tijd in elk geval niet weggegooid.

Heb jij tips voor (tegen) een writer’s block?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *