Wat kost dat nou, een beetje bloggen?

Hoeveel geld kost bloggen investeren

Als je wil beginnen met bloggen of juist verder wil gaan professionaliseren, zijn er een aantal kosten waarmee je rekening moet houden. In deze blog vertel ik aan de hand van de verschillende stadia (beginner – gevorderd – professioneel) uit hoeveel geld bloggen je ongeveer kost.

Wat kost bloggen?

Heb je meer nodig dan alleen een computer of laptop en internetverbinding? In hoeverre steek je geld in je hobby? En maakt het nog uit hoelang je bezig bent? Antwoorden op deze en nog veel meer vragen vind je in dit artikel over de kosten van bloggen.

Wat zijn de basisbehoeften voor een blogger?

Waarom je het eerste jaar beter niet te veel geld kan investeren

In eerste instantie is het goed om te kijken of bloggen een hobby is die je over een jaartje nog steeds leuk vind. Vanuit mijn eigen ervaring zou ik daarom willen zeggen: neem de tijd, probeer het uit, ontwikkel je schrijfstijl en investeer in eerste instantie niet (veel) meer dan het je oplevert. Uiteindelijk wil je misschien helemaal niet professionaliseren en dan is het ook prima als je het bij de basis houdt. Maar wat je in elk geval nodig hebt:

Laptop (en snelle internetverbinding)

Niks zo vervelend als een trage computer en/of internetverbinding die niet naar behoren werkt. Eerlijk gezegd kan ik ook niet meer zonder laptop. Makkelijk om mee te nemen, zodat je ook buitenshuis kunt werken. En – misschien niet zo leuk voor je reisgenoten, maar soms toch noodzakelijk – ook op vakantie.

Smartphone met goede internetbundel

Tijdens evenementen is het leuk (of handig) wanneer je je volgers kan laten meegenieten via Instastories. Of dat je bij gebrek aan beter foto’s kunt maken met je telefoon. Zo belandde ik een tijdje terug op de Mom Blog Awards in Vlaanderen zonder accu voor mijn camera. Gelukkig kon ik nog wat extra foto’s maken met mijn smartphone. Een goede internetbundel lijkt me verder logisch, maar zeker ook een puntje van aandacht.

Online kosten die je maakt als beginnend blogger

Je hoeft in theorie niets uit te geven. Begin je te bloggen bij een gratis website (WordPress of Blogger) dan is dat volledig gratis. In ruil daarvoor staat in je url altijd .wordpress of .blogger. Niks mis mee. De meeste bloggers beginnen zo en pas wanneer je denkt hier meer mee te willen, kan je volgende stappen zetten.

Je eigen domeinnaam

Over het aanschaffen van een eigen domeinnaam schreef ik al een keer een blog. Doe in elk geval niet zoals ik: mocht je vrij snel zeker zijn van je zaak en van je blog een goedlopende business willen maken, schaf dan die eigen domein aan. Mocht je heel graag snel opgepikt willen worden dan zou ik kiezen voor iets dat bij je ‘niche’ past. Maar ben je, net als ik, liever eigenwijs en wil je niet zijn zoals de rest, ga dan voor een naam die opvalt en hopelijk blijft hangen.

Betaalde template (of thema)

Je hoeft hier geen geld aan uit te geven, want via WordPress vind je genoeg gratis templates. Dat heb ik ook lange tijd gehad. Maar op den duur is het wel zo prettig om te kiezen voor een betaald thema. Het voordeel is dat je geen duizend-in-een-dozijn bent, maar je website helemaal naar eigen smaak kunt maken. En waar ik eerst bang was dat ik er snel genoeg van zou hebben, vind ik mijn huidige thema gelukkig nog steeds leuk.

Kosten die je maakt als gevorderde (hobby)blogger

Adverteren via Facebook

Niet iedereen kiest hiervoor, maar wil je wat sneller groeien dan kan het de moeite waard zijn om te investeren in Facebook. Door bepaalde artikelen te promoten, kan het aantal lezers snel oplopen. Wat het goed doet? Bij mij onder andere winacties, maar ook blogs over de do’s en don’ts van je kraamvisite en hoe het is wanneer je twee kinderen krijgt binnen een jaar.

Benzine/OV-kosten

Veel evenementen vinden plaats in grote steden. Denk dus aan kosten voor benzine, OV, parkeerplek en eventueel nog iets te eten onderweg. In principe is dat prima te behappen, maar ga je wekelijks 4-5 keer op en neer naar Amsterdam dan kan het best prijzig worden.

Systeem- of spiegelreflexcamera

In eerste instantie fotografeerde ik bijna alles met mijn smartphone. Maar na aanschaf van mijn Canon EOS M10 wist ik dat je apparatuur wel degelijk uitmaakt. Persoonlijk denk ik dat het heel belangrijk is dat je zeker weet dat je de fotocamera sowieso veel wil gaan gebruiken en dat bloggen geen bevlieging is. Als je beide zaken kan afvinken, is hij de investering meer dan waard. Let wel op: fotograferen kan een verslavende hobby worden 😉 

Foto’s uit een beeldbank

Zelf gebruik ik Shutterstock om foto’s uit te halen voor boven mijn blog. Ik vind het persoonlijk professioneler staan, al is het persoonlijke element hiermee wel weg. Je kan met zo’n abonnement afbeeldingen downloaden, wat vooral handig is bij onderwerpen die ver van je af staan. Bovendien zijn ze van hoge kwaliteit.

Investeren in kennis

Investeer in jezelf, dat levert echt veel op! Leer over bloggen op seminars, volg een workshop (zoals Blogger by Nature) of koop een nieuw boek dat helemaal draait om bloggen, SEO of andere belangrijke zaken. Zo houd je jezelf up to date en krijg je meer kennis dan wat je puur via internet kunt lezen. Hoewel dat laatste zeker ook aan te raden is, vooral bij onderwerpen waarover nog weinig échte consensus bestaat (denk maar aan de Trustflowdiscussie – ik heb nog geen eenduidige lijn kunnen ontdekken)

Logo ontwerpen

Ben je zelf handig? Dan is het slim om je logo lekker zelf te ontwerpen. Canva is heel laagdrempelig, maar wie weet ben je ook handig met InDesign of een ander programma dat daarvoor bedoeld is. En anders ken je misschien een goede bekende die in ruil voor een fles whiskey graag iets moois voor je creëert. Zo niet, dan zal je het toch echt moeten uitbesteden en dat kost natuurlijk geld. Het voordeel daarvan is in elk geval dat je het helemaal kan laten aanpassen tot het naar je smaak is, zonder dat je je daar bezwaard over hoeft te voelen.

Visitekaartjes

Het hoeft allemaal niet heel duur te zijn, maar voor zakelijke afspraken vind ik visitekaartjes toch wel heel handig. Je kan ze zelf ontwerpen in Canva en uploaden bij een webshop als Drukwerkdeal. Heb je geen idee hoe ze eruit moeten zien? Pinterest is your best friend!

Hoeveel moet je investeren als professionele blogger?

Wil je van je blog echt je bedrijf gaan maken, dan zullen de kosten naast het onderhouden van je website natuurlijk verder stijgen. Denk bijvoorbeeld aan een computerprogramma om je administratie goed te kunnen bijhouden. Of extra geheugen voor alle foto’s die je maakt. En wat denk je van een fatsoenlijke printer, betere lenzen voor je fotocamera, betaalde plug-ins en wellicht de kosten voor een duurder pakket bij je host.

Hoe duur is dat dan in de praktijk?

Afhankelijk van je basis kost bloggen je in principe niet veel. Pas naarmate je gaat professionaliseren, zal je ook meer uitgeven.

Hoeveel ik uitgeef op jaarbasis?

Ik twijfelde kort: moest ik dit wel openbaar delen? Maar ik wil jullie met deze blog graag een duidelijk beeld geven van de kosten die ik als professioneel blogger heb op jaarbasis. Hierbij wil ik wel een aantal dingen opmerken:

  • Afgelopen jaar ging ik drie keer naar het buitenland (België, Oberhausen en Zuid-Duitsland). Dat tikte behoorlijk aan in de reiskosten.
  • Ik besteedde afgelopen jaar bovengemiddeld veel aan opleidingskosten; ik verwacht dat dit komend jaar lager zal uitvallen.
  • Props voor de fotografie en post-kosten zijn natuurlijk ook variabel. Een ander jaar zal ik wellicht meer geld uitgeven.
  • Hiernaast had ik nog de kosten voor mijn telefoon, afschrijving van laptop en internet/energie. Dat zijn vanzelfsprekende zaken die ik bewust niet in dit overzicht opgenomen heb.
hoeveel kost bloggen per jaar 1

Kan je besparen op de kosten voor je blog?

Bepaalde zaken blijven belangrijk om je geld aan te besteden. Denk daarbij aan betaalde plug-ins, je boekhoudprogramma en zakelijke rekening. Reiskosten zijn variabel. Zo nam ik me bijvoorbeeld begin 2019 voor om niet meer alle evenementen af te lopen, ook omdat het je vaak veel tijd kost en niet altijd oplevert wat je zou willen. Door selectiever te zijn, zit ik niet langer wekelijks in Amsterdam. Dat scheelt zowel in benzinekosten als onderhoudskosten voor je auto.

Hoeveel geld geef jij uit aan je blog? Waar gaat bij jou het meeste geld naartoe?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *