Waarom je niet zonder blogcollega's kan - De Techkoningin

Waarom je niet zonder blogcollega’s kan

waarom je niet zonder blogcollega's kan

In dit eenzame beroep zijn andere bloggers toch een soort collega’s. En daar word ik persoonlijk heel blij van, om 9 redenen! 

Blogcollega’s zijn zo belangrijk

Afgelopen weekend bezocht ik de tweede editie van Blogger by nature. Net als vorig jaar was het echt heel erg fijn om verschillende blogcollega’s weer tegen te komen, die je normaal gewoon eigenlijk te weinig ziet. En bovendien woon je helaas vaak net te ver van elkaar om even op de koffie (of in mijn geval thee) te gaan. Op zo’n event besef ik me altijd weer waarom ik zo blij met ze ben en waarom ze allemaal zo belangrijk voor me zijn.

9 redenen waarom blogcollega’s zo belangrijk zijn

Je hebt samen een gedeelde passie

Op de één of andere manier werkt het in het leven vaak zo dat als je een gemeenschappelijke hobby hebt, je veel sneller klikt. Is geen gouden regel hoor, maar vaak helpt het enorm. Je kletst wat af met elkaar, ongegeneerd, omdat iedereen gek is op schrijven. En wil je foto’s maken van je eten of nog even snel iets opschrijven in een gesprek, dan kijkt niemand je gek aan. Heel fijn!

Ze zijn de collega’s die je eigenlijk niet hebt

In mijn werkzame jaren op kantoor liep ik regelmatig even langs collega’s voor een kletspraatje. Had ook wel iets te maken met het werk dat ik destijds deed, de leuke collega’s en het gebrek aan motivatie op mijn twintigste, maar toch. Dat mis je nu. Ik zou best naar beneden kunnen gaan, maar dat werkt eigenlijk vooral verwarrend voor de kinderen en dat moet je niet willen. Soms hopt Ro even binnen, maar die blijft meestal niet lang hangen. En dus is bloggen (of tekstschrijver zijn in het algemeen) een eenzaam beroep. Op de dagen dat je die collega’s dus wel ziet, geniet je extra.

Feedback

Wanneer ik een beetje twijfel over een bepaald onderwerp of graag zou willen weten wat ontbreekt aan die ene laatste blog, vraag ik het gewoon aan een andere blogger. Zij weten als geen ander welke feedback je nodig hebt en durven die ook te geven. Zo gaf Kimberly een tijdje geleden handige tips toen ik compleet vastliep. Een iets andere titel en wat aanpassingen later kon de blog online.

Overleggen

Weet je niet goed wat je moet vragen voor die ene opdracht? Welke mogelijkheden er zijn of waar je moet zijn voor bepaalde contacten, dan zijn daar weer andere bloggers. Natuurlijk is het een kwestie van geven en nemen en moet je zelf ook investeren in waardevolle contacten, maar het is heel prettig om af en toe even bij elkaar te kunnen polsen hoe zij erin staan. Zeker omdat je als blogger toch nog steeds in een vrij nieuwe beroepsgroep zit en je vaak moet zoeken naar de juiste balans.

Taalpuristen

Soms lig ik nog wat slaperig in bed, pak mijn telefoon en zie daar al de eerste app’jes verschijnen van Lisette of mijn zusje Sophie. Niet omdat ze me iets leuks over zichzelf te vertellen hebben of een gezellig gesprekje willen beginnen rond half 7 ‘s ochtends, maar omdat in de eerste alinea van mijn laatste blog een grove taalfout staat. Of omdat ik gewoon een complete alinea ben vergeten. Ik ben ze enorm dankbaar: zij zien waar ik overheen lees.

Input

Behalve feedback en eventueel overleg, kan je bij andere bloggers ook terecht voor input. Wil je bijvoorbeeld schrijven over de grootste irritaties in blogland of de vreemdste eetgewoonten tijdens de zwangerschap, dan gooi je gewoon een balletje op en krijg je vaak snel input. Op die manier is je blog snel gevuld dankzij de anderen – ideaal voor wanneer je even wat minder inspiratie hebt.

Bijna allemaal moeders

In het wereldje waarin ik me begeef althans. Voor andere bloggers geldt dat hun andere passie (of het nu beauty is, fashion of interieur) namelijk ook een gemene deler is en daardoor praat je vaak al snel over heel andere dingen dan alleen maar werk. Voor je het weet gooi je bepaalde onzekerheden op tafel (aangezien je als blogger toch al vaak heel persoonlijk bent) en dan blijk je allemaal toch best wat overeenkomsten te hebben. Maakt zo’n evenement naast leerzaam ook nog eens heel handig.

Opdrachten

Als ik zelf een leuke opdracht heb gedaan die gevoelsmatig relevant zou kunnen zijn voor blogger X, dan zal ik haar naam altijd doorgeven. Als anderen dat ook voor jou doen, help je elkaar weer een beetje vooruit. Uiteindelijk zullen we het toch samen moeten doen.

Nieuwe vriendschappen

Iets dat ik eigenlijk niet meer had verwacht, zijn de nieuwe vriendschappen. Sommige in de kinderschoenen, andere al verder gevorderd. Maar ze zijn er wel. Vrouwen bij wie ik durf te huilen, met wie ik enorm kan lachen en waar ik bepaalde persoonlijke informatie mee wil delen. Kletsen met Miriam tot diep in de nacht over werkelijk alles, de eerlijke gesprekken met Charlotte, de bijna altijd relaxte Fleur, van wie ik veel kan leren, gieren van de lach met Esmée in een krap bootje dat alle kanten op slingert, weekendjes weg met een bijzonder stel of in de hoogste achtbaan van Europa met de (bijna) altijd koelbloedige Lisette… Onvergetelijke momenten en mensen die ik nooit had leren kennen zonder het bloggen.

Waarom zou jij niet zonder je blogcollega’s kunnen?