Waarom ervaren bloggers zo arrogant zijn - De Techkoningin

Waarom ervaren bloggers zo arrogant zijn

waarom ervaren bloggers arrogant zijn

Of ervaren bloggers arrogant zijn? Vraag iets simpels in een willekeurige Facebookgroep en je zou dat idee in elk geval kunnen krijgen. In dit artikel vertel ik meer over het hoe en waarom.

Vriendelijkheid kost niks, toch?

Ik was nog niet zo heel lang bezig met bloggen. In een Facebookgroep voor bloggers stelde iemand de vraag wat nou eigenlijk het verschil was tussen follow en no follow links. Een aantal ervaren bloggers reageerden:

  • ‘Er zit een zoekfunctie in de groep. Misschien kan je hem gebruiken?’
  • ‘Google!’
  • ‘Gaan we weer…’

Eerlijk gezegd schrok ik. Als professioneel confrontatievermijder vond ik het maar niks, die nare ondertoon. Ze hadden het zelf toch ook ooit moeten leren? Bovendien, wat is er mis met vriendelijkheid?

De blogwereld verandert

Ineens ben ik zelf een ervaren blogger

Voelt nog steeds een beetje gek om het hardop te zeggen, omdat ik het gevoel heb nog altijd zoveel te kunnen leren over bloggen, maar inmiddels ben ik zelf ook een ervaren blogger. Door de jaren heen zag ik mensen komen en weer net zo hard gaan, beginners voor de honderdste keer iets vragen over follow en no follow en merkte ik dat ik zelf ook soms begon te zuchten wanneer ik de vraag voorbij zag komen in een groep.

Beginners van nu zijn gehaaider

Wat me ook opvalt is dat de beginners van nu gehaaider zijn dan toen ik begon. Van ‘mijn lichting’ hadden de meeste bloggers het doel om hun verhaal te delen. Bloggen zoals bloggen ooit bedoeld was. Inmiddels weten mensen veel beter wat er te koop is. Ze zien reviews voorbij komen, weten dat je als blogger nog weleens naar een première mag of op persreis kan, en willen dat ook. Daarom starten ze een blog.

Is dat erg?

Soms voelt het een beetje vreemd. Vooral omdat ik jaren worstelde met het bekender worden als blogger (ik wilde dat iedereen me aardig vond en online is nu eenmaal niet iedereen even gezellig). Bovendien wist ik als beginner helemaal niet dat je producten kon krijgen via je blog of er je salaris mee kon verdienen. Maar goed, ik moet eerlijk blijven: misschien zou mijn insteek ook anders zijn geweest als ik had geweten dat ik kon verdienen met mijn passie.

Arrogantie of graaicultuur?

Tweedeling in blogland

Door de verandering van de blogwereld zie je eigenlijk dat er globaal gezien twee groepen tegenover elkaar staan. Aan de ene kant ervaren bloggers die beginners beschuldigen van een graaicultuur. Aan de andere kant nieuwelingen die de grotere bloggers arrogant vinden. Er is trouwens nog een derde groep: de rest, die zich hier niet druk om maakt of regelmatig de popcorn erbij pakt 😉

‘Je blog te grabbel gooien’

Waar die graaicultuur vandaan komt? Je ziet met enige regelmaat dat bepaalde bedrijven een schamel aanbod doen in bloggersgroepen. ZOals een zonnebril, die ze zelf in bulkhoeveelheden inslaan bij ome Ali en vervolgens verkopen voor het vijf-dubbele. Hun aanbod? Of je voor een ‘gratis’ zonnebril even een review wil schrijven inclusief mooie foto’s. Inderdaad: staat in geen enkel geval in verhouding tot het werk wat jij levert.

Sommige ervaren bloggers zien het daarom als het verpesten van de markt. Ze honen dat je een loser bent die alles doet voor een gratis zonnebril. Ben ik het daarmee eens? Ja en nee. Ik vind dat je het niet zo bot hoeft te brengen, maar tegelijkertijd denk ik dat het wel belangrijk is dat je als blogger voor jezelf altijd de afweging maakt of je wel een volwaardige beloning krijgt voor je werk.

‘Grote bloggers vissen altijd de krenten uit de pap en laten niks over voor de rest’

Aan de andere kant zie je ook weleens deze uitspraak voorbij komen. Beginners die vinden dat ze ook recht hebben op de toffe opdrachten en dankzij grotere bloggers niks krijgen. Dat verbaast me altijd. Als je in loondienst werkt en net begint, verdien je toch ook niet hetzelfde als je directe collega met veertig dienstjaren op de teller? Het is dan ook logisch dat hij de betere opdrachten krijgt, toch?

Je kunt jezelf simpelweg niet vergelijken met iemand die al jaren aan bloed, zweet, tranen, frustratie en wanhoop in zijn blog heeft zitten. Laat staan dat je een gelijkwaardige vergoeding ontvangt. De weg naar succes bestaat nu eenmaal uit hobbels, hindernissen en een beetje gepaste nederigheid op zijn tijd.

Hoe je verder komt met je blog?

Eigen inzet wordt gewaardeerd

Wanneer je nog niet lang bezig bent met bloggen, maar wel keihard werkt voor je succes en je niet heel hoog van de toren blaast, is de bereidheid tot helpen onder ervaren bloggers groot. Ben je echter gemakzuchtig, dan is de kans dat iemand je zuchtend verwijst naar Google. Beetje zoals in de opvoeding, aan je kinderen vraag je ook eerst: ‘Heb je het zelf al geprobeerd? Zo niet, doe dat dan eerst maar eens.’

Investeer in foutloze teksten

Hoe kunnen je bedrijven je serieus nemen als je teksten vol fouten staan? Lezers prikken daar wellicht nog doorheen – afhankelijk van je doelgroep – maar een bedrijf dat zichzelf serieus neemt niet. Blijf daarom investeren in correcte teksten, controleer je blog desnoods in Word of huur iemand in die de artikelen redigeert voor ze online komen. Daarbij nemen andere bloggers je ook serieuzer als je kwaliteit schrijft.

Schrijf authentiek

Hoewel de onderwerpen ongetwijfeld overlappen met andere bloggers binnen je niche, kan je nog steeds wel trouw blijven aan een eigen inbreng/stijl. Kies bijvoorbeeld eens voor een nieuwe invalshoek of gebruik humor.

Leer zoveel je kan over SEO, bloggen en alles dat daarbij komt kijken

Wanneer je investeert in dit soort zaken, voorkom je dat je vragen stelt waarvan het antwoord online voor het oprapen ligt. De bereidheid om je te helpen is veel groter wanneer je een vakinhoudelijke vraag stelt.

Probeer in contact te komen met andere bloggers

Dat levert je namelijk zoveel op, zeker wanneer je allemaal je eigen specialiteit hebt. Je vult elkaar enorm aan, trekt elkaar omhoog en het stimuleert onderling om het beste uit jezelf en je blog te halen.

Hoe kijk jij hiernaar: vind je dat nieuwe bloggers zich te veel focussen op het krijgen van producten en leuke uitstapjes? Of zijn ervaren bloggers gewoon arrogant?