Vegetarische Shakshuka met geitenkaas en Turks brood

Geschreven door Posted on 1 minuten leestijd 302 keer gelezen

Shakshuka is een makkelijk eenpansgerecht wat zowel als ontbijt en avondeten gegeten kan worden. Bij shakshuka worden de eieren gepocheerd en kun je met groenten, kaas en eventueel vlees veel variaties maken. Deze vegetarische shakshuka met geitenkaas is een favoriet bij ons thuis. Het is eenvoudig om te maken, maar ziet er ingewikkeld en goddelijk uit.

Shakshuka – of shakshouka – is een gerecht uit het Middellands Zeegebied en het Midden-Oosten. De variant die we deze keer delen, is een vegetarische shakshuka met geitenkaas, tomaat, paprika en ui, geserveerd met Turks brood!

Vegetarische Shakshuka met geitenkaas en Turks brood

Maaltijd: hoofdgerecht
porties

3-4

porties
Bereidingstijd

40

minutes

Vegetarische shakshuka met geitenkaas en Turks brood

Ingrediënten

  • 2 uien

  • 3 knoflookteentjes

  • 2 rode paprika’s

  • 6 pruimtomaten

  • 6 eieren

  • 125 gram geitenkaas

  • zout

  • peper

  • groentebouillonblokje

  • 100 ml water

  • 4 el olie of boter

  • Turks brood of ander soort (afbak)brood

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor volgens de verpakking van het afbakbrood.
  • Snijd de ui in kleine stukjes en plet de knoflook. Snijd de paprika en tomaten in stukjes.
  • Zet een grote hapjespan op het vuur en doe hier 4 eetlepels olie of boter in. Als de pan warm is, doe je de ui en geperste knoflook in de pan en bak je het 2 minuten op hoog vuur.
  • Meng het bouillonblokje en 100 ml water in een bakje, kommetje of beker.
  • Voeg de paprika en tomaten toe aan de pan.
  • Voeg de bouillon toe aan de groenten en breng al roerend aan de kook.
  • Breng op smaak met peper en zout. Dek de pan af met de deksel voor ongeveer 5 minuten.
  • Maak kuiltjes in de pan en breek 1 ei per kuiltje. Laat de dooier heel.
  • Breng nogmaals op smaak met peper en zout en verdeel vervolgens de geitenkaas over het gerecht.
  • Laat de eieren 10 minuten in de afgedekte pan stollen en haal dan de deksel van de pan.
  • Laat het eten zachtjes doorkoken zodat het water verdampt en bak ondertussen het brood af.
  • Verdeel de maaltijd over de borden.

Variaties op shakshuka met geitenkaas

Mocht je uitgekeken zijn op shakshuka met geitenkaas, omdat je het bijvoorbeeld wekelijks maakt, weet dan dat je kan variëren met allerlei toevoegingen. Voeg bijvoorbeeld rode peper toe of vervang de geitenkaas door buffelmozzarella. Ben jij iemand die een hele la vol kruiden heeft, maar het niet vaak gebruikt? Gooi je heel arsenaal aan kruiden er dan doorheen. Mocht het een topcombinatie blijken, onthoud dan wel even welke kruiden het waren, zodat je de volgende keer eenzelfde recept makkelijk weer kan maken.

Varieer met olijfolie

Wist je dat olijfolie ook een unieke smaak kan hebben? Zo heb je vele soorten smaken olijfolie, van pittig en kruidig tot zacht van smaak. Experimenteer hier gerust mee!

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties