Zijn gastbloggers een toevoeging op je website? - De Techkoningin

Zijn gastbloggers een toevoeging op je website?

Zijn gastbloggers een toevoeging op je website

Wat voegt een gastblog toe aan je website? In dit artikel ga ik in op die vraag en vertel wat voor mij de absolute meerwaarde van gastblogs is en waar je op kan letten wanneer je gastbloggers zoekt.

Wanneer zijn gastbloggers een toevoeging op je website?

Wat is het doel van je blog?

Dat ligt allereerst aan de soort website die je hebt. Ben je echt het gezicht van je blog? Expert op een bepaald gebied? Of heb je liever een heel team om je heen? In dat laatste geval zal je sneller gastbloggers inschakelen dan als je onder de eerste noemer valt.

Is de ander een toevoeging op jouw content?

Heeft iemand een ander verhaal te vertellen dan jij? Zo ken ik een aantal bloggers die hun expertise op een compleet ander vlak hebben liggen dan ik. Denk aan een expert die weet hoe je een website nog sneller maakt. Daar kan ik zelf van alles over gaan uitzoeken, maar dan nog zal mijn blog nooit zo goed worden als die van de ander. In dat geval geef ik de zaken liever uit handen.

Is er een duidelijke link tussen de gastblogger en jouw website?

Het is belangrijk dat de expertise van je gastblogger een overlap kent met jouw eigen vakgebied of niche. Wanneer ik op LotusWritings.nl (mijn mama- en lifestyleblogger) plots iemand aan het woord laat die duiven houdt, sla ik de plank volledig mis. Mijn volgers zitten daar niet op te wachten. Wat ze wel interessant vinden is de pedagoge die vanuit haar vakgebied vertelt waaróm je kind zich op een bepaalde manier gedraagt. Of de tiener die vanuit haar eigen perspectief vertelt.

Wil je zelf een stapje terugdoen?

Sommige websites vinden het juist prettig als er gastbloggers zijn en draaien daar grotendeels op. Anderen doen op een gegeven moment liever een stapje terug. Het voordeel daarvan is dat je minder werk hebt aan het schrijven, het nadeel kan zijn dat mensen je minder volgen om wie je bent.

Wat is een goede verhouding gastblogs tegenover eigen blogs?

Ook hier is er een onderscheid tussen de insteek van je site. Ben jij het gezicht, zorg dan dat het aantal gastblogs nooit de 20% overschrijdt. Waarom? Je volgers komen op je website voor jou. Als je minder zichtbaar wordt, vinden mensen dat vaak niet zo prettig.

Bloggen draait voor een gedeelte ook om voorspelbaarheid. Als mensen elke ochtend verwachten dat jouw laatste tekst in hun mailbox ligt, dan vinden ze het vaak vervelend als dat ineens twee keer per week iemand anders wordt. Hou dat goed in gedachten voor je een gastblogger aantrekt. Misschien kan je hem of haar juist wel in de middag een podium geven?

Draait de website op gastblogs, dan kan je hier veel vrijer in zijn. Sterker nog, jouw aanwezigheid is dan veel minder bepalend voor volgers.

Wat is het nadeel van gastbloggers op je website?

Minder persoonlijk

Ik ken meerdere bloggers die gastbloggers gingen gebruiken, waardoor lezers afhaakten. Waaronder ikzelf: ik miste de humor van de blogster die ik volgde, om maar iets te noemen. Of het voelde niet echt persoonlijk meer. Het kan je dus soms lezers kosten, zeker als je start in je eentje en uiteindelijk een team van vijf vrouwen hebt.

Gastbloggers kunnen je ook werk opleveren

De één is grammaticaal gezien beter onderlegd dan de ander. Wanneer je een gastblog aangeleverd krijgt vol spelfouten, kost je dat juist werk. Soms ben je zolang bezig met redigeren dat je in diezelfde tijd allang een eigen blog had kunnen schrijven (en soms nog beter ook). Om eigenheid te bewaren in een tekst, maar wel alle fouten eruit te filteren, is een tijdrovende klus. Mijn tip is dus om vooraf een proefblog te laten schrijven en iemand af te wijzen wanneer het niet matcht met jouw stijl.

Soms moet je lang wachten op nieuwe content

Een ander punt dat kan meespelen, is dat je gastblogger lang duurt over een nieuwe blog. Wanneer je er echt om verlegen zit, is het niet handig als je iemand continu moet aansporen.

Het werkt niet als je zelf graag schrijft

Dit kan ook andersom werken. Hier heb ik me zelf weleens schuldig aan gemaakt: dan had ik drie gastblogs liggen, maar zelf een overdosis aan inspiratie, waardoor mijn gastbloggers nauwelijks nog online kwamen. Dat werkt natuurlijk ook voor geen meter.

Een gastblogger schrijft wellicht stukken die niet bij jou passen

Tot slot kan dit ook het geval zijn. Op LotusWritings vind ik het bijvoorbeeld heel belangrijk dat iedereen het gevoel heeft welkom te zijn. Ik let er heel sterk op dat ik iedereen in zijn waarde laat. Wanneer ik dan ineens een gastblogger zou hebben die zich duidelijk uitspreekt over borstvoeding of een bepaalde manier van opvoeden, dan voelt dat niet goed. En om dat dan eerlijk tegen iemand te zeggen, kan best lastig zijn.

Moet je gastbloggers betalen?

Het ligt aan een aantal zaken of je je gastbloggers betaalt: heb je budget? Hoe vaak levert de ander aan? Is het voor hem of haar een manier om zijn eigen bereik te vergroten?

Wanneer je geen budget hebt, is de keuze makkelijk. Heb je dat budget wel, dan is het netjes om de ander een vergoeding te geven. Hoe hoog dat bedrag is, ligt aan jullie.

Alternatieven voor betalen

  • Je kunt ervoor kiezen om elkaar te voorzien van gastblogs
  • Geef de ander een linkje in een bestaande blog met een anchor naar keuze
  • Bied de ander af en toe de kans om ook uitstapjes te maken namens de blog of een product te reviewen
  • Deel persoonlijke blogs van de ander via je eigen social media kanalen (zo vergroot je diens bereik meteen; een mooie manier om iets terug te doen)
  • Stuur ze rond kerst een soort kerstpakketje met daarin wat persoonlijke cadeautjes – dat mogen natuurlijk ook producten zijn die je in de loop van het jaar toegestuurd kreeg voor je blog

Maak jij gebruik van gastbloggers op je website? Of zou je zelf wel willen gastbloggen?