Waarom rust nemen nieuwe productiviteit oplevert - De Techkoningin

Waarom rust nemen nieuwe productiviteit oplevert

Als thuiswerkende ondernemer lopen privé en zaken al snel door elkaar. Het kan enorm lastig zijn om de balans te houden en enigszins een scheiding tussen beide onderdelen van je leven aan te brengen. Toch is het slim dit wel te doen! In dit artikel vertel ik waarom het belangrijk is om rust te nemen en hoe je dat dan precies doet.

Waarom je regelmatig even rust moet nemen als thuiswerkende ondernemer? 5 argumenten

Rust levert productiviteit op en houdt je scherp

Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt, rust nemen levert daadwerkelijk een hogere productiviteit op. Wanneer je namelijk continu doorwerkt, zie je op een gegeven moment bepaalde zaken niet meer. Je maakt misschien kleine spelfoutjes, raakt het overzicht een beetje kwijt en/of ziet niet meer welke oplossingen er zijn voor je probleem.

Door je productieve werkdag af te wisselen met korte pauzes, bied je jezelf de ruimte weer op te laden. Even aan iets anders denken of juist aan helemaal niets. Wie weet krijg je tijdens die wandeling wel een lumineus idee! En vaak dient de oplossing zich dan wel aan.

Als je thuiswerkt, lopen privé en zaken door elkaar

Het nadeel van thuiswerken is dat je werk- en privésituatie vaak dwars door elkaar heen lopen. Je werkplek is misschien ook gewoon de woonkamer. Daardoor is het lastiger fysiek afstand te nemen van je werkzaamheden. Per slot van rekening ben je al op je werk!

Wat kan helpen?

  • Zet een wekker voor het eind van de werkdag. Wat vandaag niet lukt, moet morgen dan maar.
  • Creëer een kantoorruimte in of naast het huis.
  • Begin de dag met het maken van een realistische planning. Hoe minder je het gevoel hebt dat er deadlines in je nek hijgen, des te productiever je (ook voor je gevoel) kunt zijn.

Alleen maar werken is ongezond voor je

Eigenlijk zeg ik het hierboven al. Als je alleen maar werkt en jezelf tussendoor geen rust gunt, is dat ongezond. Het levert je stress op en het gevoel dat je alleen maar bezig bent met werken en presteren. Dit was waarschijnlijk niet de reden dat je voor jezelf bent begonnen?

Te veel werken kan bovendien omslaan in een werkverslaving, waarbij je letterlijk je werk niet kunt loslaten. Nog even een mailtje lezen tussendoor, tot diep in de nacht doorgaan en je rusteloos voelen als je niets aan je bedrijf doet, zijn een teken aan de wand. Al blijkt uit onderzoek ook dat wanneer je juist energie uit je werk haalt, veel werken geen probleem hoeft te zijn. Het sleutelwoord blijft echter balans.

Je kunt niet 24/7 aan staan

We staan tegenwoordig vrijwel de hele dag in contact met de buitenwereld via onze smartphone. Gebeurt er iets in Australië dan hoor je dat binnen twee seconden. Je zit soms in vier verschillende gesprekken op de app, volgt anderen via Facebook en Instagram en…

Het is, kortom, best wel veel. Als je daar niet af en toe even uitstapt, blijft je hoofd maar malen. Dat is niet alleen ongezond, het kan ook stress opleveren. Ontspannen via je telefoon is dan ook niet aan te raden. Juist het ‘echte’ leven biedt zoveel meer.

Als je te veel doet, is de kans groot dat je werk als werk gaat voelen

Als je thuiswerkt, ben je dat waarschijnlijk gaan doen omdat je iets hebt gevonden waar je geluk uit haalt. Wanneer je echter geen afstand kan nemen, gaat ook een fantastische hobby voelen als werk. Soms moet je gewoon even niksen. Dan kan je er daarna weer met frisse moed tegenaan!

Tips om beter te ontspannen onder werktijd

Om even helemaal ‘tot jezelf te komen’ kan je verschillende manieren gebruiken om lekker te ontspannen. Want, zoals je hierboven al kon lezen, zeker als ondernemer is het belangrijk om ook voldoende rust te nemen:

  • Ga een stukje wandelen. Als je op kantoor werkt, loop je vaak in de pauze een stukje. Waarom nu niet?
  • Sluit je ogen en probeer even vijf minuten lang aan helemaal niks te denken.
  • Leg je telefoon weg voor een (halve) dag. Even niet het gevoel hebben om regelmatig te moeten kijken, kan best wennen zijn, maar ook een opluchting.
  • Of gebruik je mobieltje waarvoor hij ooit bedoeld was: bel een goede vriend(in), gewoon om te vragen hoe het gaat.
  • Zet een kop thee en pak een goed boek. Gewoon een halfuurtje lekker lezen en wegdromen in een hele andere wereld kan je enorm goed doen.
  • Ga een uurtje sporten.

En is dit niet genoeg? Dan vind je hier nog 10 andere fijne tips om te ontspannen tijdens werktijd!

Hoe zorg jij ervoor dat je voldoende rust neemt als ondernemer?