Thuiswerken met zieke kinderen, wat nu? - De Techkoningin

Thuiswerken met zieke kinderen, wat nu?

Thuiswerken met zieke kinderen is niet de beste combinatie. Zeker niet als je flink wat klussen hebt liggen. In mijn tips & tricks van laatst ging ik hier niet op in, maar er valt natuurlijk genoeg over te zeggen. Als je zoon of dochter griep heeft, zullen bepaalde dingen moeten wijken. Maar hoe ga je er nu precies mee om? 

ZZP’er met een ziek kind: wat nu?

Laatst schreef ik een uitgebreide blog over thuiswerken en hoe ik van mijn hobby mijn werk kon maken. Ook ging ik erop in of het misschien voor jou ook iets kon zijn. Maar een belangrijk punt dat ik daarbij vergat uit te lichten was het hebben van zieke kinderen. Een tijdje geleden kreeg June het flink te pakken en bleef drie dagen thuis van school. Dat drukte me weer even met de neus op de feiten: best een belangrijk element en de situatie is compleet anders dan met een betaalde baan waarvoor je het huis moet verlaten.

Grieperige kinderen als je vanuit huis werkt

Hoe ziek zijn de kinderen?

Je hebt natuurlijk gradaties in ziek: is het een verkoudheid dan kunnen ze best naar school, maar verhoging of koorts betekent bij mij gewoon thuisblijven. Ik wil verder niet oordelen als je dit wel doet – het zijn verder mijn kinderen niet en ik begrijp ergens wel waarom je het zou doen – maar je kind ziek bij het kinderdagverblijf of de oppas brengen zie ik zelf niet zitten. Uiteindelijk wil je als zieke toch eigenlijk alleen maar bij je vader of moeder zijn, niet bij een vreemde?

Kan je dan toch thuiswerken?

Elke maandagochtend besteed ik volledig aan mijn werk. Soms een freelance klus, andere keer (betaalde) blogs. Een ziek kind thuis betekent natuurlijk wel dat je beperkt bent in de tijd die je over hebt om te kunnen werken. June sliep afgelopen keer vooral, dus ik kon alsnog wat meters maken. En toch is het anders.

Wat thuiswerken met een ziek kind anders maakt

Afleiding

Ik raakte sneller afgeleid met June naast me op de bank. Je voelt voeten in je rug, de koortsige warmte straalt door het warme dekbed heen (waardoor je als vanzelf een beetje soezelig wordt en je concentratie verliest) en zit toch regelmatig te kijken of het nog goed gaat en ze geen drinken of eten nodig heeft.

Kletsen

Daarnaast merkte ik dat ik een praatje wilde aanknopen toen ze wakker was. Andersom hoorde ik van rechts regelmatig dat ze zich zo ellendig voelde, haar hele lijf zeer deed, het zo warm was, of zo koud, dat ze inmiddels intens verlangde naar een boterham, of ik nog even wat water wilde inschenken, waarom je überhaupt ziek kan worden, dat haar hoofd zo’n pijn deed, of er nog paracetamol was, waarom die paracetamol zo vies is, dat ze moe was, maar niet kon slapen, ze weer misselijk begon te worden… Nou ja, zo’n gesprek. Op een gegeven moment kon ik mezelf niet meer horen denken.

Je bent meer bezig in huis

Eén van de dingen waar ik me altijd aan probeer te houden, is het huishouden zoveel mogelijk links te laten liggen wanneer ik werk. Anders komt er immers niks van je werkzaamheden terecht. Maar met een zieke moet je wel. Bed verschonen, haar richting de douche dirigeren en bijstaan waar nodig, beschuitje hier, kopje thee daar, nog een glas water halen, thermometer pakken, paracetamol zoeken etc.

Oplossingen als je toch thuis moet werken terwijl je kind ziek is?

Om te voorkomen dat ik uiteindelijk overspannen op de bank zou zitten en mijn frustratie van het halve werk later op Ro zou afreageren, besloot ik een aantal knopen door te hakken.

Doe je werk later

Als je merkt dat je veel bezig bent met de patiënt, laat je werk dan even links liggen. Het bespaart je frustratie en door het werk te verschuiven naar een later tijdstip – bijvoorbeeld wanneer je man of vrouw thuis is of in de avond als iedereen slaapt – kan je het makkelijker loslaten.

Vraag of de deadline verschoven kan worden

Misschien staan er wat belangrijke zaken op je to do list die toch naar een later tijdstip verschoven kunnen worden. Bel gewoon je opdrachtgever(s) op, of stuur een zakelijke mail en leg de situatie uit. Al is het maar een dag uitstel.

Vraag of iemand een paar uurtjes kan bijspringen

In sommige gevallen moet je toch echt doorwerken. Sommige deadlines hebben immers weinig begrip voor je zieke zoon of dochter. Misschien wil opa of oma wel een ochtendje langskomen of kan een goede vriend(in) bijspringen, dan kan jij je belangrijkste prioriteiten afronden en daarna weer klaarstaan voor je kind.

Laat je verwachtingen los

Echt, wat niet gaat dat gaat niet. Zolang je kind lekker doorslaapt, is het prima dat je die tijd gebruikt om te werken. Maar wanneer ze wakker zijn en constant je aandacht vragen, kan je daar volgens mij maar beter een beetje in meegaan. Ik merkte aan mezelf dat ik na verloop van tijd tegen de situatie zat te vechten. Ik wilde koste wat het kost toch die ene tekst schrijven. En toen liet ik het los. Het had toch geen zin. Bij teruglezen, leek het nergens op! Geniet dan liever van de tijd die je nu samen hebt met een leuke film (bij dat laatste restje verhoging kan dat best).

Schrijf alle geniale ideeën op

Vast wel herkenbaar: zodra je loslaat, borrelt de inspiratie op als in een bubbelbad. Je kan het niet tegenhouden en als je het allemaal niet opschrijft, zit je over een paar dagen vooral keihard te peinzen wat je ook alweer wilde gaan doen. Beetje zonde van de tijd die je weer krijgt zodra je zieke zoon of dochter op school zit.

Heb jij ervaring met thuiswerken met zieke kinderen? En heb je aanvullende tips?

Deze blog verscheen eerder op Lotus Writings