Thuiswerken lukt niet? Dé oplossing! - De Techkoningin

Thuiswerken lukt niet? Dé oplossing!

Thuiswerken? Ik vind het lastig met een baby en dreumes in huis die continu aandacht van mama willen. Tel daar een bijna-tiener bij op die steeds vergeet dat haar moeder werkt en de feestvreugde is compleet. Ik kon, kortom, niet thuiswerken. Gelukkig bedachten we daarvoor een handige oplossing!

Thuiswerken mislukt

Aanwezigheid in huis maakt het thuiswerken lastig

Toen ik vol overtuiging startte als thuiswerkende moeder had ik één ding over het hoofd gezien: de kinderen en hun mate van begrip voor de situatie. Ze bleken verrassend genoeg geen boodschap te hebben aan de waarschuwing ‘mama is fysiek wel aanwezig maar niet echt thuis’. De middagdutjes waren te kort om echt productief te kunnen zijn en ik had behoefte aan écht kunnen doorwerken.

Papadag

Je houdt van het woord of niet; feit blijft dat Ro één keer per week ouderschapsverlof had. Hij bleef thuis en nam de zorg voor de kinderen volledig op zich, ik zou gaan werken. Maar ook dat bleek in die periode geen oplossing te zijn. Hij kwam regelmatig iets vragen en anders nam de oudste wel een vriendinnetje mee naar huis om luidruchtig mee te spelen boven.

Thuiswerken lukte niet goed in ons huishouden

In eerste instantie had ik beneden een bureautje staan. Iedereen die weleens een poging tot thuiswerken heeft gedaan in een huiskamer met twee kleine kinderen, weet dat dit gedoemd was te mislukken. Dan zat er weer eentje aan mijn voeten te knabbelen (want zes maanden, kruipend en in de ontdekkingsfase), vervolgens klom de ander op mijn schoot. En als ze sliepen, begon Ro wel een gesprek met me. Kortom, het werkte voor geen meter.

De oplossing als thuiswerken niet lukt

Te weinig budget voor een kantoorruimte

Geld om een kantoor buitenshuis te huren, was er niet. Bovendien blogde ik net een ruim jaar, dus het voelde nog niet heel logisch. Maar tegelijkertijd wilde ik wel investeren. Uiteindelijk was de bedoeling dat ik mijn brood ging verdienen met schrijven, zowel online als voor een tijdschrift. De oplossing bleek gelukkig een stuk dichterbij te liggen dan ik in eerste instantie dacht.

Thuiswerken bij iemand anders in huis

Mijn ouders boden hun extra kamer aan als kantoorruimte. Zo kon ik in alle rust aan de slag en echt meters maken. Dat deed ik vol overgave. Er waren dagen dat ik negen tot tien blogartikelen schreef in een dag tijd. Of vier betaalde stukken voor het tijdschrift. Ik maakte overproductie en haalde alles uit de kan. Nu kan ik me er niets meer bij voorstellen, maar in die periode bleek het een geschenk uit de hemel.

Als jij in een soortgelijke situatie zit, is er wellicht ook een oplossing zoals deze. Misschien kan je bij die goede vriend terecht wanneer hij op kantoor zit. Of bij je ouders, zus, vriendin… Het voordeel is dat het je net iets meer lucht geeft. Bovendien lopen werk en privé op die manier niet meer door elkaar. Als je de deur sluit, stopt je werk – anders dan wanneer je fulltime thuis zit.

Hoe we het tegenwoordig oplossen?

Inmiddels zijn de kinderen groter. Maar dat niet alleen, ook ben ik weer thuis aan de slag. Uiteindelijk ging onze oudste kleuter op een gegeven moment naar de peuterspeelzaal, kreeg ik tijd in het weekend om te werken en besloot ik op boven te gaan zitten. Ik had niet langer genoeg aan één vrijdag. En hoewel het ook prettig was om even in een andere omgeving te zitten, is het thuis juist fijn dat – als ik wil en op tijd wakker ben – ik soms al om half 7 ‘s ochtends kan starten.

Hoe lossen jullie het op? Waar werk jij het liefst als je thuiswerkt? Heb je een eigen kantoor of iets geïmproviseerd?

Deze blog verscheen eerder op Lotus Writings