Thuiswerken eenzaam? Dat hoeft niet! - De Techkoningin

Thuiswerken eenzaam? Dat hoeft niet!

Thuiswerken kan vrij eenzaam zijn. Want hoewel het een opluchting kan zijn om niet dagelijks je tijd te hoeven doorbrengen met collega’s die zogenaamd interessant jargon uitkramen of die als varkens hun muesli opeten, is het dus soms ook best stil. Daarom dit artikel met 5 handige tips om thuiswerken minder eenzaam te maken.

De werkvloer versus thuiswerken

Er zijn collega’s en werksituaties die je kan missen als kiespijn. Zoals die veertiger die met veel te luide stem niet alleen haar directe collega’s vermoeid met saaie verhalen, maar ook de rest van de afdeling. Of die ene vrouw verderop die lawaaierig, omwille van haar gezondheid, een complete komkommer naar binnen werkt. Cruesli. Verplichte nieuwjaarszoenen aan dat vieze mannetje van de rekenafdeling. Urenlange vergaderingen over LEAN werken. Prio’s, ‘dingen’ parkeren, ergens klappen op geven of haakjes. Meer vind je in dit briljante artikel vol irritant kantoorjargon

Maar daar gaat deze blog niet over. Andersom geldt namelijk dat je het kantoor op bepaalde momenten ontzettend kan missen. Die leuke collega’s met wie je soms huilde van het lachen of diepe gesprekken had. De laatste roddels horen of samen een minneola eten om 15.00 uur. Dat soort dingen mis ik nog steeds weleens. Om te zorgen dat je niet gillend gek word in je eigen huis, zijn er gelukkig genoeg oplossingen die het leven van de zelfstandige iets minder eenzaam maken.

Thuiswerken eenzaam? Zo overleef je zonder collega’s!

Maak nieuwe collega’s

De allereerste stap die je kan ondernemen om het oude gat te dichten: maak nieuwe collega’s. Je zal echt niet de enige zijn binnen je vakgebied – tenzij je de eerste bent met een briljant plan. Zoek gelijkgestemden, mensen die je kunnen inspireren. En je hoeft ze echt niet dagelijks te zien of spreken, maar af en toe is al iets.

Val je man of vrouw lastig (al dan niet bij het koffiezetapparaat)

Ro kan zijn kont niet keren. Zodra hij in mijn buurt komt, roep ik hem meteen om iets grappigs aan te horen, te kunnen overleggen of gewoon omdat ik aandacht nodig heb. Vindt hij niet altijd even leuk, zeker niet als ik die avond klaag over hoe weinig ik voor elkaar heb gekregen, maar ik wel.

Ga regelmatig even iets doen

Loop even naar beneden om te kletsen, knuffel met de kinderen, maak een ommetje door de buurt, start een app-gesprek met die ene goede vriendin… Je hoeft niet altijd bezig te zijn met je werk. Bovendien is het niet alleen prettig om te kletsen met anderen, je kan zomaar nieuwe inspiratie opdoen.

Regel een samenwerkdag met anderen

Dat kan je meteen doen met die eerdergenoemde nieuwe collega’s. Vraag een aantal van hen of ze misschien zin hebben om samen met jou ergens te gaan werken. Kan prima thuis, maar ook op locatie. Je zal misschien aanzienlijk minder meters maken dan wanneer je alleen thuis zit, maar het kan je wel een boel nieuwe ideeën opleveren waarmee je vervolgens verder komt.

Bezoek seminars, evenementen, sluit je aan bij een (online) cursus of boek een weekendje weg met gelijkgestemden

Dé manier om anderen te ontmoeten uit je vakgebied is door een gezamenlijke studie(dag) te doen. Leer van prominenten, ontmoet anderen uit je vakgebied en zie het meteen als een manier waarmee je kan ontsnappen aan de eenzaamheid die het zelfstandig ondernemerschap soms met zich meebrengt. Hoe spannend het soms ook is wanneer je niemand kent, het levert je zoveel op! Dus niet twijfelen, maar doen.

Is thuiswerken echt eenzaam?

Soms wel. Ik kan volgens mij prima alleen zijn, maar soms vliegt het me echt aan. Zeker wanneer de kinderen naar school zijn en je weken vooral bestaan uit hetzelfde eentonige ritme. Hele dagen in je eentje tikken, lezen, verbeteren… Aan de ene kant prima, want te veel afleiding is ook niet goed, maar aan de andere kant ga je soms tegen jezelf kletsen. Hét teken dat je te veel tijd in je eentje doorbrengt! Maar door bovenstaande tips toe te passen, wordt het vanzelf beter.

Werk jij vanuit huis? En ervaar jij thuiswerken ook weleens als eenzaam of juist als een opluchting?