Shoplog schrijven: voegt dat iets toe aan je blog? - De Techkoningin

Shoplog schrijven: voegt dat iets toe aan je blog?

wat is een shoplog

Veel bloggers schrijven regelmatig een shoplog. Wat is het precies? Waarom doen ze dat eigenlijk? En wat vinden lezers ervan? In dit artikel vertel ik je er alles over!

Wat is een shoplog?

Een vaste definitie van ‘de’ shoplog is er eigenlijk niet, maar het komt erop neer dat dit een blog is waarin je de lezer laat zien wat je hebt gekocht. Liefst inclusief prijzen, foto’s en natuurlijk in welke winkel je het haalde.

Shoplog: zin of onzin?

Je ziet vaak twee soorten voorbij komen: die waarin de blogger zijn nieuwste aankopen showt én shoplogs met foto’s van gebruiksvoorwerpen -vaak van de Action. Maar zitten lezers daar nu eigenlijk wel op te wachten? Persoonlijk vind ik het vaak niet zo heel interessant, tenzij iemand écht iets handigs heeft aangeschaft. Of iedereen er zo over denkt? Ik vroeg mijn lezers en kennissen uit de blogwereld naar hun mening over shoplogs. In dit artikel lees je wat mijn bevindingen waren.

Waarom zou je je aankopen delen met je lezerspubliek?

Twee algemene redenen waarom het interessant kan zijn voor je lezers om een shoplog te schrijven:

Je bent een bewezen influencer

Oftewel je beïnvloedt je lezers met je aankopen en wil daarom graag delen wat je hebt gekocht. Vaak gebeurt dit in samenwerking met bedrijven die graag hun omzet willen verhogen. Met succes natuurlijk. Als een bekende Nederlander iets aanprijst, wil de consument het ook graag hebben. Op kleiner niveau gebeurt dit vaak ook: bloggers die kledingstukken showen, waarna hun volgers ze ook aanschaffen.

Je hebt hele handige spullen gevonden (bijvoorbeeld bij Action)

Dan kan ik me ook voorstellen dat je het wil delen met je lezers. Zo hebben wij sinds een tijdje hele handige biologisch afbreekbare zakjes van Action voor in je groene bak. Ideaal! Dat zou ik prima kunnen delen met mijn lezers als ik ze wil inspireren tot groener gedrag.

Waarom schrijven andere bloggers soms shoplogs?

Inspiratie

 • Dewi van Firma Mama vindt het leuk om zo nu en dan een shoplog te plaatsen. ‘Toch ook om te inspireren. Mijn shoplogs worden goed gelezen.’
 • Mathiske van Geluk in een Rompertje schrijft ook zo nu en dan een shoplog voor haar lezers. ‘Als ik leuke kleertjes heb geshopt voor Emily of mezelf en soms wanneer ik een beetje gebrek aan inspiratie heb haha!’

Budgettips

 • Tot noch toe heeft Melanie van B Mellow twee shoplogs geschreven. ‘Ik schrijf vooral graag over leuke budgetkleding. Het is dan net of je een schat hebt gevonden en die wil delen met de wereld.’

Trends laten zien

 • Wat Mirjam van MetMirjam leuk vindt, is dat je via dit soort blogs een beetje op de hoogte blijft van de trends. ‘En stiekem ook om te zien wat de smaak is van een ander.’ Het handige vindt ze dat je soms combinaties tegenkomt die je niet zelf had bedacht en een andere keer van leuke webshops of winkels hoort.

Waarom vinden sommige bloggers shoplogs helemaal niks?

Pretentieus: waarom zou je denken dat andere mensen geïnteresseerd zijn in jouw aankopen?

 • Persoonlijk vond ik het lang vooral pretentieus om te denken dat iemand zit te wachten op jouw shoplog. Bij grote(re) bloggers is het toch anders: zij kunnen hun achterban daadwerkelijk inspireren – ze zijn dan niet voor niets influencer. Tussen mini en maxi weet ik niet goed of het nut heeft.

Geen interesse

 • Sandra van Mamaplaneet.nl vindt shoplogs ook niet zo boeiend. Ze schrijft en leest ze ook niet graag. ‘Ik hoef niet te weten wat je wekelijks bij Action of Primark koopt. Kijk, een echt goede tip is leuk om te delen, maar lang niet alles.’
 • Ook Miriam van MeervanMir leest eigenlijk nauwelijks shoplogs. ‘Het interesseert me gewoon niet heel veel wat een ander bij de action of Primark heeft gekocht. Het zou mij ook verder niet beïnvloeden. Ik ren echt niet ineens heel hard naar de action daardoor. Dat is dus ook de reden dat ik ze zelf niet schrijf. Heeeel soms plaats ik er eentje, omdat het dan om een samenwerking of winactie gaat. Verder eigenlijk niet.’
 • Omdat Fleur van Mama’s Liefste zichzelf niet als fashonista beschouwt, slaat ze dit soort blogs vaak liever over. ‘Het moet me aanspreken. Ik heb twee meiden dus als het over jongenskleding gaat, klik ik er sowieso niet op. Maar soms kan het handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je net op zoek bent naar nieuwe schoenen of iets voor in je interieur. Maar dan moeten prijs en winkel er wel bij staan.’

Smaak is persoonlijk

 • Linda van Mamaliefde leest ze vrijwel niet, ‘omdat het vaak op smaak gebaseerd is, ik het toch vrij persoonlijk vind wat iemand koopt en iedereen een ander budget heeft. Van sommige winkels en thema’s ben ik wel nieuwsgierig naar het aanbod.’ Heel soms schrijft ze ze zelf wel, maar dan vooral als onderdeel van een samenwerking.

Wat vinden lezers van shoplogs?

Handig

 • Lieke leest graag een shoplog. Zeker wanneer bloggers een review schrijven over het product, zodat je zeker weet dat je geen kat in de zak koopt. En verder vindt ze het vooral inspirerend: ‘Zo kom je misschien bij winkels of webshops uit waar je nog nooit van gehoord hebt. Bij woondecoratie kan je inspiratie opdoen voor je huis.’
 • Ook Linda vindt het fijn om shoplogs en reviews te lezen. ‘Ik vind het prettig om de mening van een ander te lezen en dan met name over producten waar ik zelf over twijfel. Zo las ik over de NumNum. Ik ben aan het overwegen om deze voor mijn dochter (vandaag 7 mnd) aan te schaffen.’ Verder vindt ze het prettig dat een shoplog (en review) je kan behoeden voor miskopen, maar ook kan stimuleren een fantastisch product te kopen. Zo leer je weer nieuwe producten kennen.
 • De inspiratie is voor Anne-Marie ook een voordeel. ‘Soms krijg je een leuk idee van hoe je iets kan dragen bijvoorbeeld.’
 • Corina vindt het best leuk, maar ook dat een shoplog beknopt moet zijn – niet zo langdradig als je in sommige vlogs ziet. En dat als je iets beschrijft, het handig is wanneer je de lezers vertelt of het product in de praktijk bevalt. Dus liefst de combinatie tussen een review en shoplog.

Do’s en don’ts voor een goede shoplog

Als je dan toch aan de shoplog wil als blogger, doe je voordeel dan met deze tips, die ik van alle lezers en bloggers kreeg:

 1. Hou het interessant. Leuke voordeeltjes, mooie kleding of opvallende hebbedingetjes zijn leuk om te zien. Maar de heersende mening was wel dat schoonmaakmiddelen niet boeien – mits je geen schoonmaakblog hebt natuurlijk. Datzelfde geldt voor ondergoed en sokken. Kijk dus vooral naar je doelgroep en speel op hun behoeften in.
 2. Maak mooie foto’s en schrijf de prijzen erbij.
 3. Vertel het erbij wanneer de kleding anders valt dan bijvoorbeeld de maat op het label zegt (ruimer, krapper, langer etc.)
 4. Kies voor items die passen bij een bepaald thema (seizoen of feestdagen) of een aanbieding die je niet mag missen. Zo hou je het relevant voor je lezers.

Wat je niet moet doen bij een shoplog

 1. Verpak je samenwerking niet als shoplog, zeker wanneer het elke week is.
 2. Filmpjes zijn vaak saai, schrijf liever een blog.  Vaak zie je namelijk dat vloggers er een heel langdradig betoog van maken en te veel details tonen.
 3. Andermans foto’s gebruiken bij een shoplog is een echte no go! Net als onduidelijke foto’s.
 4. Een verslag met producten die je niet hebt gekocht. Noem het dan een wishlist.
 5. Een shoplog met maar drie items is te weinig.
 6. Geen prijzen vermelden of niet laten weten bij welke winkel je dit item gehaald hebt.

Shoplog op beeld

Het kan ook effectief zijn een video te maken van je aankopen, zoals je in dit voorbeeld van BeautyNezz kan zien.

Schrijf jij weleens shoplogs? En wat vind je zelf wel of niet interessant?