SEO voor Dummies: de beste lessen die ik eruit haalde - De Techkoningin

SEO voor Dummies: de beste lessen die ik eruit haalde

white ceramic mug 2022767
SEO voor Dummies: de beste lessen die ik eruit haalde 3

Lijstjes met ‘de beste SEO tips voor bloggers’ zijn er meer dan genoeg. En toch vond ik het nodig nog iets toe te voegen aan de immense hoeveelheid die je op internet kan vinden. Waarom? Ik denk dat je met onderstaande tips zeker uit de voeten kan.

De beste SEO tips voor bloggers  

Wat is SEO en waarom heb je het als blogger nodig?

Een belangrijk onderdeel van de meeste bloggers is SEO: Search Engine Optimization, oftewel het optimaliseren van je teksten voor de zoekmachines. Of eigenlijk vooral Google, omdat dat nog altijd de meest gebruikte is. Je kan er niet omheen als je iets meer uit je blog wil halen dan hem alleen te gebruiken de plek om je persoonlijke verhaal kwijt te kunnen. In deze blog zet ik de beste tips op een rijtje die ik in de loop van afgelopen jaren kreeg.

Waarom is kennis van SEO zo belangrijk?

Zeker in het licht van de laatste ontwikkelingen op Facebook – voor veel bloggers toch een bron van bezoekers – is het verstandig ook op een andere manier aan lezers te komen. Zo kan je natuurlijk kiezen om meer te doen met Pinterest of Instagram. Maar ook zoekmachines kunnen je een leuk maandelijks bezoekersaantal opleveren.

Hoe werkt Google?

Voor we verder gaan met de inhoudelijke kennis over SEO eerst een korte uitleg over de werking van Google. Wanneer je namelijk goed doorgrondt hoe het geheel werkt, zal je ook makkelijker begrijpen waarmee je bezig bent wanneer je een blog probeert te optimaliseren voor de zoekmachines.

Zoeken met Googlebots

De grootste zoekmachine ter wereld werkt, simpel gezegd, als volgt: via Googlebots (of Spiders) zoekt Google het web af naar websites. Hierbij volgen ze linkjes om weer op nieuwe sites te komen. Om op jouw website te komen, hebben ze dus ergens een ingang nodig via een andere website. Zodra ze op je pagina komen, indexeren de bots wat erop staat.

Indexeren

De informatie die ze tegen komen op jouw blogpagina slaan ze op in de Google Index. Je kunt dat zien als een gigantische digitale encyclopedie waar Google jouw blog opbergt. De zoekmachine doet dat onder het zoekwoord waarvan hij denkt dat de informatie thuishoort. Daarom zijn keywords zo belangrijk: wanneer in je tekst duidelijk naar voren komt dat je schrijft over ‘SEO’ dan ziet Google dat ook.

Hoe werkt zoeken via Google?

Wanneer iemand een bepaald zoekwoord intikt via Google, gaat de zoekmachine razendsnel langs alle resultaten die voor dat zoekwoord (of die zoekwoorden) zijn geïndexeerd. Als je het goed aanpakt, verschijnt jouw blog bovenaan. En dat, is heel simpel gezegd, hoe het werkt wanneer je je blog goed optimaliseert voor je keyword.

Wat levert een verbeterde SEO je op in de praktijk?

Praktische voorbeelden werken vaak toch het beste. Ik kan wel roepen dat je moet investeren in je vindbaarheid voor de zoekmachines, maar waarom vind ik dat?

In eerste instantie bezocht een heel select groepje mijn website. Vooral omdat ik zelf liever eerst een beetje anoniem wilde tikken. Gewoon om mijn eigen stijl te ontdekken en om te beslissen of ik wel écht wilde gaan bloggen. Gaandeweg ontdekte ik voor het eerst meer over een goede, gestructureerde SEO. Daar wilde ik meer van weten. Op dat moment bezocht namelijk maar een handvol mensen mijn website via Google. Hoe mijn cijfers zich in de loop van de tijd ontwikkelden?

Verbeteringen SEO tips

Op de afbeelding hierboven zie je het resultaat van hard werk. Mijn blog werd in de loop van de tijd steeds beter gevonden, allemaal door bewust tijd aan SEO te besteden.

Misschien ook interessant om te weten: ik ben nog lang niet klaar met het verbeteren van oude content. Dit is dus nog maar het begin. En ja het kost flink wat tijd: een oudere blog herschrijven kan je zomaar een uur of twee, drie kosten. Of meer. Maar het is het wat mij betreft wel echt waard.

Algemene SEO tips

Behalve de wat specifiekere tips die ik je zo ga geven, zijn er nog een aantal algemene. Wil je hier meer over weten, dan kan je uitgebreidere informatie vinden op andere websites. Toch wil ik ze graag nog even benoemen, omdat ze wel belangrijk zijn.

 1. Kies een slim zoekwoord (dus niet ‘SEO tips’ waar al 24.600.000 hits op komen: ‘SEO tips voor mamabloggers’ met 22.900 resultaten levert je waarschijnlijk meer op)
 2. Hoe specifieker je zoekwoord, des te groter de kans dat je gevonden wordt. In mijn geval is ‘alternatieven voor Pakjesavond‘ in de laatste maanden van het jaar bijvoorbeeld een grote bron van bezoekers. Hartstikke fijn, want ik hoef er niets meer voor te doen.
 3. Als je niche in de naam van je website staat, word je makkelijker gevonden. Ouders van Nu, 24Baby en Fabmama doen het niet voor niks zo goed in de zoekresultaten. Aan de andere kant: zodra je een merknaam wordt, kan je maar beter opvallen.
 4. Hou je lezers op je pagina vast: daag ze met andere interessante content uit om nog iets langer te blijven hangen. Des te meer tijd mensen op je website doorbrengen, des te groter de kans dat Google je opmerkt en je hogere posities in de zoekresultaten krijgt.
 5. Schrijf – waar relevant – langere teksten. Natuurlijk niet als je de woorden er echt uit moet persen, maar wanneer het organisch lekker loopt, mag dat minimum van 300 woorden (die Yoast je voorschrijft) best omhoog.
 6. Kijk even op deze website. Je kan er met gemak uren doorbrengen en wordt er zoveel wijzer van. De tips staan geschreven in gewone-mensentaal, niet die wollige technische woordenbrij waar je soms niet doorheen kan komen.

De beste SEO tips voor bloggers

SEO tips voor bloggers zijn anders dan die voor webwinkels. Tijdens mijn pogingen mezelf te onderwijzen in optialisatietechnieken, ontdekte ik dat veel websites het algemener houden zodat je er ook iets aan hebt als informatieve website of web-shop. Ik besloot daarom te gaan op onze specifieke tak van sport (bloggen dus), aangezien je daar het meest aan hebt.

Mijn beste SEO tips

Zoekmachineoptimalisatie heeft tijd en oefening nodig

Zoals bij vrijwel elke nieuwe vaardigheid die je jezelf eigen maakt, heeft ook het optimaliseren van je SEO-skills tijd nodig. Hoe je dat doet?

 • Inlezen
  Zoek via Google naar SEO tips en je krijgt bijna 25 miljoen hits; genoeg om je even mee te vermaken. Zou overigens wel naar de bovenste zoekresultaten kijken, want de websites die daarachter zitten hebben blijkbaar de juiste skills om hun blog over dit onderwerp bovenaan te krijgen.
 • Vragen
  Stap na een tijdje eens op een andere blogger af en informeer eens naar zijn of haar ervaring. En dan bedoel ik niet in het algemeen maar heel specifiek wanneer je ergens tegenaan loopt. Er zijn echt wel genoeg mensen die je belangeloos willen helpen, ontdekte ik. Zolang je maar de juiste intenties hebt en niet probeert via andermans rug omhoog te klimmen.
 • Educatie
  Je kunt ook seminars volgen, workshops doen (zoals Blogger by Nature), een cursusdag bijwonen of een e-cursus volgen. Allemaal mogelijkheden om jezelf weer verder te verdiepen in de toch wel ongrijpbare materie die zoekmachineoptimalisatie eigenlijk is.

Weeg af wat bij je past

Waar honderd deskundigen zijn, worden regelmatig verschillende dingen geroepen. Zo beweert expert 1 dat je absoluut geen follow links zou moeten gebruiken, omdat het je op een penalty van Google kan komen te staan en je daarmee je eigen zoekresultaten negatief beïnvloedt. En een ander vindt juist dat je dit wel moet doen, omdat linken naar de juiste websites sowieso slim is. Hoor de verschillende meningen aan en maak een afweging voor jezelf.

Gevonden worden heeft tijd nodig

Misschien ben je direct een hit op Facebook, maar gevonden worden via Google heeft echt tijd nodig. Vanaf het moment dat mijn eigen website een jaar bestond, gingen de aantallen zoekresultaten gestaag omhoog. Daar kan je verder geen invloed op uitoefenen, behalve afwachten tot het zover is.

Oude content verbeteren

Naarmate je verder komt, weet je meer en kun je meer. Hou daarom je oude content ook goed in de gaten. Loop ze eens langs en kijk waar je in kan verbeteren. Om een voorbeeld te geven waar ik nog mee aan de slag wil gaan:

 • Ik schreef lang geleden een persoonlijke blog over het voeren van de eendjes en mijn toch wel kleine angst voor bepaalde vogels. Lekker huis-tuin-en-keuken.
 • Een jaartje geleden las ik een blog over hoe slecht brood voeren aan de eenden is
 • Je kan je oude persoonlijke verhaaltje dus aanvullen met die opgedane kennis: waarom is brood voeren slecht? Wat houden de eenden eraan over? Is er inmiddels misschien een onderzoek geweest dat het tegendeel bewijst? Zo kan je er een informatief artikel van maken en heeft een potentiële lezer er echt iets aan

Kies het juiste zoekwoord voor je blog

Hoe? Er zijn een aantal mogelijkheden:

 • Langere zoekwoorden scoren sneller. Dus ‘eendjes voeren’ levert minder snel resultaat op dan ‘is eendjes voeren slecht?’ Probeer in eerste instantie te gaan voor zoekwoorden die snel resultaat opleveren. Uiteindelijk zorgen twintig blogs met dagelijks 20 lezers ook voor 400 per dag.
 • Er zijn verschillende methodes als Google Trends. En hoewel deze beter werkt voor Amerikaanse (Engelse) termen, kan je hier wel ontdekken of je beter voor zoekwoord A of B kan gaan. Ook zie je hier gerelateerde zoekopdrachten en welke trending zijn.
 • Kijk via Google in de zoekwoordenbalk naar aanvullingen die de zoekmachine zelf al geeft. Dit kun je ook gebruiken als inspiratie voor een nieuwe blog.
 • Onderaan de zoekpagina geeft Google verschillende opties als je een bepaalde zoekterm intikt.
 • Kijk via Google Search Console welke termen mensen gebruiken om jouw blogs te kunnen vinden. Het prettige is dat je daar zoveel informatie uit kan halen: wie weet heb je wel geoptimaliseerd voor een keyword waar niemand op zoekt.

Er zijn nog meer mogelijkheden dan deze. Voor nu zijn dit de makkelijkste en meest laagdrempelige methoden om te ontdekken op welke zoekwoorden je het best kunt optimaliseren.

Begrijp hoe de Yoast SEO plug-in werkt

Het bekende verhaal van de groene bolletjes. Zoals je misschien (hopelijk!) wel weet is het niet nodig om alle bolletjes op groen te krijgen. Hoe het wel werkt? De plug-in van Yoast analyseert je tekst op een manier zoals Google het zou kunnen doen.

Jij wil bijvoorbeeld een blog laten ranken op ‘wasbare luiers’. Als het goed is schrijf je een uitgebreide blog waarvan je hoopt dat dit het allerbeste resultaat is. Om te controleren of je overal aan gedacht hebt, voer je het keyword in bij de plug-in. Die analyseert vervolgens hoe je tekst eruit ziet. De rode en oranje bolletjes zijn aandachtspunten. Maar uiteindelijk is het aan jou of je hierin meegaat.

Je kan immers onmogelijk een blog schrijven over ‘speeltuinen Noord-Holland’ met zinnen als: De leukste speeltuinen Noord-Holland zijn… Dat leest voor geen meter en Google is weliswaar een machine, maar je uiteindelijke lezer natuurlijk niet.

Overvoer je lezers niet met je zoekwoorden(combinatie)

Dit noem je keyword stuffing.Ik zie ze weleens voorbij komen: blogs waarin de zoekwoorden constant weer voor je voeten worden geworpen. Denk aan ‘eendjes voeren’.

Ik vind het leuk om eendjes te voeren. Eendjes voeren is mijn hobby. Ook de kinderen vinden eendjes voeren leuk. Al kan eendjes voeren best weleens eng zijn. Wanneer je de eendjes gaat voeren en ze vliegen op je broodzakje af, dan is eendjes voeren helemaal niet leuk meer. Dan moet je uitkijken dat de kinderen geen trauma overhouden aan het voeren van de eendjes. 

Bij de tweede zin haak ik persoonlijk al af. Het is niet te doen toch? Eén van de allerbeste tips die ik ooit las, was om vooral je tekst lekker leesbaar te houden. Dus schrijf niet alleen goede SEO teksten, maar zorg er vooral ook voor dat je lezer graag bij je op bezoek komt. Vertel gewoon wat hij zou willen weten en niet op een manier waarvan jij denkt dat je er sneller mee gevonden wordt.

Index en No Index

Sinds ik dit ontdekte, vind ik dit echt één van de beste SEO tips. Via Yoast kan je de blog aanpassen op index of no index (via het radertje). Daarmee geef je Google het signaal welke pagina’s van je website jij wel of niet belangrijk vindt. Echt de moeite waard om je in te verdiepen! Waarom?

Bepaalde blogs zullen nauwelijks tot nooit gevonden worden via Google, omdat er simpelweg weinig interesse voor is. Denk aan je weekoverzichten of die ene shoplog uit 2014. Omdat het niet nodig is dat Google die pagina ziet, kun je de Googlebots (die jouw pagina ontdekken en indexeren) blokkeren. Daarmee voorkom je dat je weekoverzichten (of een andere pagina die je op No Index zet) worden opgenomen in de grote Google Index.

Onderzoek welke blog potentie heeft om gevonden te worden via Google

Weet je niet welke blog je als eerst moet gaan optimaliseren? Kijk dan eerst eens goed naar al je content. Waarvan denk je dat een potentiële lezer er veel aan heeft? En zijn er misschien blogs waarbij je echt denkt dat het heel belangrijk is als mensen die goed lezen? Investeer daar dan eerst al je tijd in. Bloggen is sowieso een vrij tijdrovende bezigheid, dus ‘bezint eer ge begint’. Elke minuut kan je maar één keer uitgeven, dus doe dat wijs!

SEO voor Dummies: goed betaalbaar en handig als basis

Een belangrijke SEO tip die ik al in het begin gaf, was het inlezen in je onderwerp. Dat loont écht de moeite. Zelf las ik bijvoorbeeld  ‘De kleine SEO voor Dummies’. Een boekje dat je de basis bijbrengt en handige adviezen geeft die je praktisch kan toepassen. Maar had ik hier ook daadwerkelijk iets aan?

Welke informatie haalde ik uit SEO voor Dummies?

Algemene kennis

Sowieso ben ik van mening dat het altijd goed is om eens in de zoveel tijd de basis weer even door te nemen. Je kan immers nooit alles weten en verliest in de dagelijkse gang van zaken ook weleens het grote overzicht. Dit boekje is daar heel handig voor. Je krijgt zoekmachineoptimalisatie uitgelegd in begrijpelijke taal.

Snellere website

Een belangrijke tip: maak je website sneller. In de praktijk kan je dat doen door bijvoorbeeld de plug-in WP Rocket te installeren en eentje die je afbeelding comprimeert. Handige website: Pagespeed

Bekijk de concurrentie

Een andere manier om je website te verbeteren, is kijken naar de concurrentie. In deze editie Voor Dummies staat een heel interessante tip om eens mee aan de slag te gaan. Handig als ik de verbeterde content straks nog verder wil gaan optimaliseren. Heb je het boekje al? Lees dan snel verder op pagina 88-89.

Uitleg Google Analytics

Iets dat ook heel handig is, is het gedeelte over Analytics. Hier weet ik wel e.e.a. van, maar eigenlijk nog niet genoeg. Zonde, want Google Analytics biedt je echt een schat aan informatie. Waar komt bijvoorbeeld je meeste verkeer vandaan? Hoelang blijven mensen op je pagina en welke blogs vinden ze interessant? Als je echt wil groeien in omvang, investeer dan in het bijhouden van je cijfers. Zo zie je duidelijk welke groei je doormaakt en of je werkzaamheden zin hebben gehad. Zie ook: hoofdstuk 6.

Eindoordeel: is SEO voor Dummies een aanrader?

Ja dat wel. Ik denk alleen ook dat het raadzaam is dit boek te lezen in combinatie met andere informatieve boeken, zoals Bloggen voor Dummies. Want met alleen SEO kom je er niet.

Wat zijn jouw beste SEO tips?