Review Bloggen voor Dummies - De Techkoningin

Review Bloggen voor Dummies

IMG 4805 1

In deze review beoordeel ik ‘Bloggen voor Dummies’, waarin je alles wordt uitgelegd over het starten, vullen en onderhouden van je blog. Is het een fijne aankoop? 

Bloggen voor Dummies

De winst die ik hoop te boeken met Bloggen voor Dummies

Hoewel ik best wat wist toen ik het boekje ging reviewen, wilde ik nog iets meer overzicht krijgen. In de inhoudsopgave zag ik verder een aantal handige punten:

  • Het maken van een blogplan
  • Het kiezen en vullen van de juiste social media accounts
  • Nieuwsbrief maken
  • SEO
  • Verdienmodellen met je blog

Hieronder zal ik kort ingaan op elk van deze punten en vertellen in hoeverre ze behulpzaam waren.

bloggen voor dummies review

Het maken van een blogplan

Wat is een blogplan volgens Bloggen voor Dummies?

Schrijfster Evelien Bruins geeft tien verschillende doelen voor je blog die je op volgorde moet zetten van 1 (belangrijk) naar 10 (minder belangrijk). Op die manier krijg je meer inzicht in het doel van je blog. Daarnaast raadt ze aan een mindmap te maken (of beter gezegd: een lijst vol inspiratie voor je blog), een moodboard voor je website en te kijken naar je niche.

Is het nuttig om een blogplan te maken?

Persoonlijk vond ik van wel. Omdat ik ooit begon met ‘stukjes tikken’ en verder geen enkel vooropgesteld doel had met mijn blog, miste ik de helikopterview. Door een blogplan te maken, kreeg ik dat veel meer. Een mindmap heb ik sowieso wel, een niche iets minder. Of dat nu belangrijk is, ligt natuurlijk volledig aan je doelgroep. Het fysieke moodboard zie ik zelf niet snel gebeuren; ik gebruik daar Pinterest voor.

Kiezen en vullen van de juiste social media accounts

Voor ik begon te lezen dacht ik dat ik vrij helder voor ogen had wat ik precies wilde: Facebook en Instagram. Twitter vind ik een beetje het afvoerputje van de Nederlandse galspuwerij en daar word ik niet vrolijk van; LinkedIn is me te zakelijk en dat past niet helemaal bij mijn blog. En Snapchat is me geloof ik toch te jong.

Nu zat ik er niet ver naast wat LinkedIn betreft en Snapchat, maar toch las ik in het boekje verschillende dingen waar ik niet bij stil had gestaan. De kracht van Twitter bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe lezers en #blogpraat. Iets om in overweging te nemen als je wel graag op dit medium zit. Ook over Instagram en Facebook leerde ik weer wat nieuws.

Nieuwsbrief maken

Het schrijven van een nieuwsbrief wordt door meerdere bloggers onderschreven. Vooral omdat het je niet afhankelijk maakt van social media om bepaalde mensen te bereiken. Het kost echter wel tijd om dit goed uit te zoeken, dus ik heb het op mijn to do list gezet.

SEO

Nu heb ik inmiddels ook het boekje SEO voor Dummies in mijn bezit, waar ik veel meer uit verwacht te halen. Maar op de één of andere manier werkt het al verhelderend als je de principes van SEO zwart op wit ziet staan. Aan de hand van deze info krijg ik dat weer helder. Ook wat het gebruik van Twitter en Instagram betreft trouwens. Ik zou dat vaker kunnen inzetten om gevonden te worden.

Verdienmodellen

Ik vond het hoofdstuk een beetje tegenvallen. Er stond geen informatie in die ik nog niet kende.

Is Bloggen voor Dummies zinnig om te lezen als je al langer blogt?

Persoonlijk denk ik van wel. Het gaf net iets meer overzicht. Ik denk overigens dat het wel handig is als je iets langer blogt, zodat je de vaktermen niet steeds uit hoeft te zoeken. Dat leest sneller. Tegelijkertijd heb je met dit boekje een gouden start in handen als je wel net begint. Je hoeft het wiel niet meer uit te vinden, omdat iemand anders je aan de hand meeneemt en de weg wijst. Scheelt toch kostbare tijd.

Wat ik ook prettig vond om te lezen, was dat Bruins meent dat er geen snelweg is naar succes. Het is vooral een kwestie van investeren. En voor mij betekent dat toch soms iets meer vertrouwen in mezelf en de blog op momenten waarop het weer lijkt te stagneren of de bezoekersaantallen juist afnemen.

Bloggen voor Dummies, mini-versie

Is Bloggen voor Dummies de moeite waard om in te investeren?

De mini-serie van Dummies heeft een ‘mini’-prijsje. Voor slechts € 8,99 is dit boek van jou. Daarom zou ik zeggen: ja. Want hoewel de digitale wereld zich razendsnel ontwikkelt en bepaalde informatie op termijn achterhaald raakt, is het niet veel geld om net wat meer inzicht te krijgen.

Wat denk je, zou jij Bloggen voor Dummies goed kunnen gebruiken? Of heb je niks gelezen in mijn review waar je iets aan denkt te hebben?

Deze blog bevat een affiliate link