Pinterest gratis boosten: zo verdubbel je je bereik! - De Techkoningin

Pinterest gratis boosten: zo verdubbel je je bereik!

Heeft het nut om handmatig moeite te doen voor een grotere Pinterest groei? Of kan je beter gewoon een willekeurige app downloaden die al het werk voor je uit handen neemt? Ik besloot voor de gratis optie te gaan om te kijken wat het me opleverde. De resultaten waren verrassend! 

Je kan niet meer zonder Pinterest

Pinterest is het nieuwe Facebook als je alle blog-goeroes mag geloven. En terecht, volgens mij. Zeker na de workshop Pinterest tijdens Blogger by Nature. Hoewel ik op zich niet veel nieuws hoorde, was het heel fijn om eindelijk alle losse eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Net als veel anderen raadde ook Jody Hoogendoorn ons aan om een app te gebruiken als Tailwind of Boardbooster, maar ik besloot eens te onderzoeken of het ook mogelijk is om aan gratis tot een beter bereik te kunnen komen. En wat bleek? Nou ja, dat ga ik jullie in deze blog dus vertellen.

Waarom Pinterest zoveel voor je kan betekenen

Zoekmachine

Pinterest werkt niet vluchtig, zoals de meeste social media die je gebruikt. Denk maar aan Instagram: eenmaal gepost, verdwijnt je foto na een (halve) dag al uit de feed van je volgers. En dan moet je weer opnieuw beginnen om gezien te blijven; zo niet, dan vergeten ze je na verloop van tijd. Facebook en Twitter ongeveer net zo – al kan je bij die laatste nog wat langer blijven hangen met de juiste hashtags.

Deze app daarentegen is vooral een zoekmachine. Je gaat immers bewust op zoek naar inspiratie. Wie de app een beetje kent kan dat beamen, ik vind persoonlijk niks leuker dan prachtige plaatjes bij elkaar te pinnen om mezelf te helpen tijdens het shoppen. En met mij vele anderen: je potentiële doelgroep dus.

Zoekmachine optimalisatie

Hoe je je Pinterestpagina het best kunt optimaliseren voor mogelijke nieuwe volgers? Maak gebruik van zoekwoorden (zonder natuurlijk te overdrijven) en kies voor een heldere feed. Als iemand op je pagina komt, moet hij immers in een oogopslag kunnen vinden wat hij zoekt. Wat ook belangrijk is? Op nummer 1 staat toch wel hoe je je (zakelijke!) profiel gaat invullen.

Over je profiel

Voor je het profiel gaat invullen (of opnieuw rangschikt, al is dat in sommige gevallen een flinke klus) is het goed een paar vragen te beantwoorden:

 • Wie ben je?
 • Wat wil je uitstralen?
 • Wie wil je bereiken?

Wie ben je?

Klinkt misschien als een rare vraag, maar hij is essentieel. Hoe zou jij jezelf vatten in 5-10 steekwoorden, om maar een aantal te noemen. En wat vind je mooi? Voor mezelf kwam ik bijvoorbeeld op het volgende lijstje:

 • Bohemian/gypsy stijl (denk dromenvangers, veertjes, zware zilveren armbanden
 • Mooie (product)fotografie
 • Zakelijk/ambitie
 • Tattoos/beauty
 • Koken en bakken

Die vijf vormen ook de grootste borden die ik heb. Wel vrouwelijk, maar ook stoer. En sinds ik dat voor mezelf vaststelde, probeer ik ook pins te zoeken die qua stijl daarop aansluiten. Mocht ik iets anders interessants vinden, kan ik dat altijd nog op een verborgen bord zetten.

Wat wil je uitstralen?

Eigenlijk hou ik niet zo van gemaakte toestanden: wees gewoon jezelf. Maar tegelijkertijd wil ik Pinterest wel inzetten als een manier om anderen te bereiken en dan mag het er best gelikt uitzien. Uiteindelijk vind ik dat zelf ook mooier om naar te kijken.

Wie wil je bereiken?

Ik hoop vrouwen te bereiken die ook houden van zowel vrouwelijkheid en huiselijkheid als een tikje stoere en uitgesproken smaak. 

Betaalde mogelijkheden om Pinterest te boosten?

Boardbooster en Tailwind

Omdat ik beide niet gebruik, bespreek ik ze even in een notendop. Het idee achter deze boosters is dat ze voor jou de meest gunstige tijden automatisch instellen en dat jij alleen maar een afbeelding hoeft in te voeren in een schema. De app pint uit jouw naam op de beste tijden op je verschillende borden en vergroot zo je bereik, zonder dat je daar ook maar iets voor hoeft te doen. Ideaal, dat wel. Alleen betaald en ik vroeg me af of het dus ook gratis kon.

Pinterest gratis boosten, hoe doe je dat?

Plan van aanpak schrijven

Allereerst is het goed om te weten wanneer je tijd hebt en het antwoord op bovenstaande vragen te bedenken. Je kan het opschrijven, maar ook gewoon in je hoofd houden – net wat je prettig vindt natuurlijk. Een paar tips:

 • Probeer af te wisselen in de dingen die je pint, ook voor jezelf (anders heb je één bord met 480 pins en eentje met 20 – hou het een beetje in balans)
 • Focus je op de belangrijke zaken en probeer ook een beetje in het verlengde van je eigen website te gaan zitten
 • Hou het persoonlijk, anders hou je het niet vol. Dus geen pins bewaren waarvan je denkt ‘dat ze het goed doen’ maar vooral wat bij je past.

Pin volgens een vast ritueel

Ik besloot elke ochtend een kwartier tot twintig minuten in te ruimen voor Pinterest. Zo vulde ik langzaam mijn borden én zag waar het duidelijker kon. Daarnaast ga ik vaak ‘s avonds ook nog een paar minuten zitten, om het pinnen te verspreiden over de dag.

Probeer ook één keer per week of eens per twee weken echt even te gaan zitten om nieuwe pins te maken van je eigen blogs. Je kan immers wel content van de hele wereld gaan delen, maar uiteindelijk draait het er ook om dat je zelf meer mensen gaat bereiken met je eigen blogs.

Verhouding 80-20

Zoals bij wel meerdere dingen is de optimale verhouding 80% pins van anderen en 20 van jezelf. Pin je er niet op vast (kon het niet laten), maar probeer het wel na te streven.

Eigen content

Kies een eenduidige stijl in je eigen pins, zorg dat ze naar je website verwijzen (ook als je alleen kiest voor losse foto’s, dat kan ook). En laat je website (en logo) terugkomen op de afbeeldingen, zodat het herkenbaar wordt voor anderen. Je creëert vanzelf nieuwsgierigheid als je maar de juiste foto’s kiest en juiste content.

Weet je niet of iets geschikt is voor Pinterest? Vraag jezelf dan af of jij het zou re-pinnen wanneer je het tegenkwam. Dat ene weekoverzicht van Pietje uit Hoorn kan (oneerbiedig gezegd) waarschijnlijk niemand inspireren, maar jouw opsomming met 9 manieren om je LACK tafel van IKEA te gebruiken wel.

Het resultaat van gratis boosten op Pinterest?

Eigenlijk kon ik na een week al de balans opmaken:

Pinterest-profiel (afgelopen 7 dagen)

 • Gemiddeld aantal impressies per dag steeg met bijna 97%
 • Gemiddeld aantal kijkers per dag steeg met bijna 29%

Van de meest vertoonde pins waren er drie van mezelf, waarop ook werd doorgeklikt en in mindere mate bewaard op diverse borden.

Mensen die je bereikt

 • Gemiddeld aantal kijkers per maand (28.450), een stijging van 14%
 • Gemiddelde maandelijkse betrokkenheid: +6%

De meeste mensen die mijn pins zien komen uit de Benelux, zijn vooral vrouw en daarmee precies de groep die ik zoek. En natuurlijk kan er zeker nog meer groei bij, maar om maar aan te tonen hoeveel effect het heeft om gewoon actiever te zijn op je Pinterestprofiel. Het kost je echt wel tijd – geen gouden bergen zonder enige moeite te hoeven doen helaas – maar op termijn is dat het hopelijk wel waard.

Laat voorop staan dat je handmatig nooit zal bereiken wat de app aan Pinterest groei creëert, maar het is wel een fijne oplossing als je er (nog) geen geld aan wil uitgeven.

Waar je mij vindt op Pinterest?

Like mijn profiel @lotuswritings via deze link!

Heb je Pinterest, gebruik je het en heb je dit ervoor over om je profiel gratis te boosten?