Perfecte feed op Instagram: moet je dat wel doen? - De Techkoningin

Perfecte feed op Instagram: moet je dat wel doen?

perfecte feed

Je ziet regelmatig perfecte feeds op Instagram waarbij alle foto’s voorzien zijn van een gelikt filter. Prachtig! Maar werkt het? En is het echt nodig om te kunnen ‘meedoen’?

Filters op Instagram: presets

Even een korte uitleg voor wie nog niet zo intensief bezig is met Instagram: naast de standaard filters kun je online ook presets vinden. Dat zijn dus filters die je apart download en/of koopt. De voordelen daarvan?

  • Vaak lichten ze één of enkele kleurtinten uit, waardoor je eenheid creëert in je feed
  • Het ziet er mooi (en rustig uit), en aangezien Instagram toch vooral om de plaatjes draait, trekt je hiermee weer nieuwe volgers aan
  • Het oogt professioneel. Soms vinden mensen het vooral leuk om een account te volgen, omdat het allemaal net wat mooier is en je daardoor de illusie wekt van een perfect leven.

Een voorbeeld?

https://www.instagram.com/p/BwT9pGxFpte/

Je ziet dat de bessen eruit springen, maar ook dat de foto ‘egaler’ is. Dit, in combinatie met de andere foto’s in haar feed maakt dat ik hem vaak laat zien aan klanten die meer willen weten over conversie op Instagram. Het is volgens mij namelijk een hele goede manier om jezelf te profileren en een duidelijk merk neer te zetten. Dat hoeft dus niet altijd van een product te zijn: je kan zeker ook jezelf verkopen.

Lees ook: Volgers kopen op Instagram? Waarom niet!

Hoe creëer je een perfecte feed?

Denk na over je doelgroep: wat willen zij zien? Wie wil je bereiken?

Zo ligt het voor de hand dat food- en interieurbloggers vaker eenheid zullen tonen dan mamabloggers. Niet omdat die laatste groep geen perfecte feed zou kunnen hebben, maar omdat food- en interieurblogs in de kern al meer om esthetiek draaien. Die maken jaloersmakend mooie foto’s van een simpel ontbijt – dat er bij mij zou uitzien als een vreemd hoopje.

Wil je mensen inspireren met je kookkunsten of interieur, dan ligt het voor de hand dat je daar goede foto’s van neemt en een eigen stijl ontwikkelt. Dat willen je volgers ook graag zien: afbeeldingen die uit een kookboek of de VT Wonen zouden kunnen komen.

Tip!

Als je een product verkoopt, dan is het slim om er een soort sfeer omheen te creëren. Verkoop je voedingssupplementen, dan is het logisch dat in je feed veel ‘gezonde’ foto’s staan: fruit, groenten, sportende mensen. Maak je zelf speelgoed? Dan zijn spelende kinderen toepasselijk.

Denk na over je doel: wat wil jij bereiken?

Los van bovenstaande is het belangrijk om te kijken naar je eigen doelen: wil je graag de influencer-kant op en tienduizenden volgers? Dan kan een perfecte feed daar enorm bij helpen. Maar wil je je Instagram account vooral gebruiken als verlengstuk van je blog (en meer van jezelf en jullie leven laten zien)? Dan is het niet per se nodig om er een te doordacht plaatje van te maken. Zorg vooral dat je feed aansluit op waar jij je goed bij voelt – met of zonder filter.

Presets

Ik noemde ze hierboven al even: de presets. Dit zijn filters die je online kunt kopen en die zorgen voor een strak geheel. De moeite waard om je in te verdiepen als je meer uit je feed wil halen. Bovendien blijft de kwaliteit van je foto’s mooier dan wanneer je er een filter overheen gooit van Instagram zelf.

Dezelfde voorwerpen laten terugkomen

Het kan leuk zijn om bijvoorbeeld de lievelingsknuffel van je dochter overal te laten terugkomen. Van de piramides in Gizeh tot een prachtige boeddhistische tempel, op het strand of tijdens de turnles. Ook dit creëert eenheid en kan reden zijn om jouw account te gaan volgen.

Dezelfde kleuren laten terugkomen

Een andere manier die je nog weleens ziet, is dat mensen foto’s maken waar altijd iets blauws in zit of juist geel. Dat zorgt ook voor een bepaalde eenheid. Het kost natuurlijk wel iets meer werk en je hebt geen ruimte meer voor spontane foto’s die wel prachtig zijn, maar niets geels bevatten.

Waarom ik dan zelf geen perfecte feed heb?

Te veel doordacht

Ga je naar het Instagram account van mijn blog Lotus Writings, dan zal je zien dat het tegenwoordig allemaal nogal een ratjetoe aan kleuren en foto’s is. Door de tijd heen heb ik nogal eens geëxperimenteerd: van foto’s in dezelfde tint tot voorwerpen en kleuren. Maar het voelde allemaal niet echt. Ik moest nadenken over de volgende foto, wat erop stond en welke kleur het ongeveer had.

Dat voelde allemaal niet als wie ik ben. Zeker omdat ik pretendeer een eerlijk verhaal over ouderschap te krijgen. Dan kan je eigenlijk niet aankomen met filters en de perfecte versie van ons leven.

Wat voor mij dan de perfecte feed is?

Eigenlijk denk ik dat voor mij de perfecte feed het leven is zoals we het leven. En dan de beste momenten uitgelicht. Van die ene lome hommel die in een prachtige roze bloem duikt tot de kinderen die een berg paaseieren vinden. Van het afscheid van mijn opa tot de eerste schooldag van onze jongste dochter. Dat past dan weer wel bij me, omdat ik geniet van de kleine dingen die het leven mooier maken.

Het effect op mijn volgersaantal?

Ik merkte dat het eigenlijk allemaal niet zoveel uitmaakte voor mijn account. Mensen volgen me niet vanwege een filter, maar om wie ik online ben. En hoe dichter je bij jezelf blijft, des te minder het ‘verstikt’. Sinds ik stopte met filters, steeg ik met ongeveer 50 volgers in een week tijd. Dus voor mij is dit prima.

Moet je nu wel of niet gaan voor de perfecte feed?

Werkt het?

Absoluut.

Kijk, ik voel me er zelf niet helemaal prettig bij, maar Instagram draait toch (letterlijk) om het plaatje. Wanneer ik iemands feed bekijk en alle foto’s tonen een bepaalde eenheid, dan vind ik dat oprecht mooi. En dan baal ik soms stiekem dat ik de zin niet heb (en die geweldige foto’s trouwens ook niet) om dat ook neer te zetten.

Het levert je ongetwijfeld wel meer volgers op uiteindelijk. Mooie afbeeldingen inspireren nu eenmaal. Maar of je ervoor moet gaan? Dat blijft aan jou. Want een perfecte feed is keihard werken!

Wanneer is je feed perfect?

Op deze vraag is maar een antwoord mogelijk: de enige perfecte feed is er eentje die dicht bij jezelf ligt. Voor de één betekent dat dus strakke foto’s, mooi filter en een benijdenswaardige eenheid. En een ander plaatst waar hij zin in heeft. Misschien chaos, wellicht wat rommelig, maar wel wie je bent.

Het belangrijkste is volgens mij dat je er niet te veel mee bezig hoeft te zijn in gedachten. Zodra je het gevoel krijgt dat je bezig bent met het neerzetten van iets dat jij niet bent, is het verstandig alles nog eens te evalueren. Je hoeft namelijk niemand te pleasen, alleen jezelf.

Hoe ziet jouw Instagram account eruit? Heb je een perfecte feed of juist van alles wat? En waarom?