Maar je zit toch thuis? en 7 andere vooroordelen - De Techkoningin

Maar je zit toch thuis? en 7 andere vooroordelen

Thuiswerken is een groot voordeel wanneer je jonge kinderen hebt. Weliswaar soms een tikje eenzaam, maar dat neemt niet weg dat je er veel vrijheid voor terugkrijgt. Toch loop je als thuiswerker (en blogger – want bloggen is toch geen echte baan?) tegen behoorlijk wat vooroordelen op. Ik verzamelde de 8 meest herkenbare! Welke heb jij weleens gehoord?

Thuiswerken? 8 vooroordelen die anderen hebben

Hoe bedoel je, je bent druk?

Het gaat er vaak niet in. Je zit ‘hele dagen thuis’ en doet niet veel meer dan ‘iets op internet’, maar bent toch steeds te druk. Om af te spreken, je huishouden op orde te krijgen, boodschappen te doen… Hoe dan?

Eenzaam? Dit was toch je eigen keus?

Vond ik ook een mooie. In tijden van corona is thuiswerken ineens booming en komt van verschillende kanten gesputter door mensen die dit helemaal niet gewend zijn. Ze voelen zich soms een tikje eenzaam zonder collega’s, vinden alle afleiding maar lastig en hebben er moeite mee om de balans tussen werk en thuis te behouden. Alles vindt immers plaats binnen je leefruimte. Snap ik. Maar als je dan aangeeft dat je het herkent, zou het toch niet te vergelijken zijn: ‘je hebt toch zelf voor thuiswerken gekozen?’ Hoewel dat weliswaar klopt, maakt dat niet dat je als thuiswerker bepaalde gevoelens alsnog kan ervaren toch? Alleen geldt voor jou dat de voordelen de nadelen overstijgen.

Je hebt vast alle tijd om te doen waar je zin in hebt

Als zo iemand het over je werk heeft, klopt dat. Daar heb je nu alle tijd voor. Maar hele dagen bakken op het strand, flierefluiten, je boeken op alfabetische- en kleurvolgorde zetten? Nee, werk is werk. Of dat nu thuis plaatsvindt op kantoor.

Lijkt me ook wel wat, maar ja, iemand moet echt geld verdienen haha

Ik vraag me altijd af of zo’n opmerking voortkomt uit jaloezie of vooral uit een traditioneel denkpatroon. De wereld verandert, media veranderen en er staat toch echt maandelijks ‘echt geld’ op mijn rekening.

Kind X kan vast met jou mee na school, je zit toch thuis

Persoonlijk vind ik dit het lastigst van allemaal. Ook om zelf een eenduidige lijn in te trekken. Wanneer je veertig tot vijftig uur per week op kantoor werkt, is er volop begrip dat je niemand meeneemt. Werk je echter thuis en er willen na school twee kinderen mee naar huis, dan voelt het toch vervelender om nee te zeggen. Er is onbegrip. Inmiddels geef ik vooral toe aan hoe ik me voel, omdat ik weet dat als ik chagrijnig ben na een lange dag, het niet werkt om andermans kinderen mee te nemen. En uiteindelijk werk ik ook veertig tot vijftig uur per week, alleen dan volgens een ander rooster.

Zonde van je opleiding!

Die heb ik vaker gehoord. Je deed universiteit en zit nu thuis te tikken.

Zelf zie ik het anders. Is thuiszitten zonde van mijn wetenschappelijke opleiding? Nee. Ik denk juist dat mijn opleiding me verder bracht dan ik anders was gekomen. Onderdeel was namelijk om informatie uit te diepen en onderzoek te doen en dat vind ik nog steeds leuk om toe te passen bij mijn blog. Daarbij: hoe kan het nu zonde zijn als ik investeer in de toekomst van mijn kinderen én in mezelf? Dat we allebei een fulltime baan hebben zonder dat ze naar de opvang hoeven. Ik denk juist dat we hierdoor heel rijk zijn, gelukkig én betrokken.

Hoe kan je nou geld verdienen met een beetje stukjes tikken?

Als iemand dat graag wil weten, verwijs ik ze met liefde voor naar dit artikel over geld verdienen met bloggen.

Jij hebt niks te klagen

Niet dat ik vind dat ik veel te klagen heb trouwens, want ik ben dolblij met mijn werk. Maar om nou te claimen dat een ander nooit meer mag klagen?

Welke vooroordelen heb jij weleens te horen gekregen over thuiswerken?