Investeringen in je blog die je geld zeker waard zijn - De Techkoningin

Investeringen in je blog die je geld zeker waard zijn

Wanneer moet je gaan investeren in je blog? Ik vond het persoonlijk best een lastige keus. Want was het niet gewoon een hobby? En konden we die grote uitgave wel missen? In dit artikel vertel ik over mijn eigen keuzes en geef ik advies over de investeringen die in elk geval je geld waard zijn.

Investeren in een uit de hand gelopen hobby?

Misschien best herkenbaar voor anderen: toen ik net begon met bloggen was ik vrij voorzichtig. Want dat je enthousiast bent over je nieuwe hobby betekent niet dat je hem lange tijd volhoudt. Zo waren ‘cupcakes versieren’, het zeer kortstondige ‘breien’ en ‘kinderboeken knutselen en schrijven met de kinderen’ al een wisse dood gestorven binnen een jaar. Sommige zelfs binnen een week. En elke keer had ik braaf allerlei handige spullen in huis gehaald. Zo zitten we dus nog steeds met een stel breinaalden, omdat mijn potentiële sjaal meer weg had van een exemplaar voor Barbie. Na de eerste poging gaf ik op.

Geef jezelf bepaalde doelstellingen

Om meteen een kapitaal te investeren in mezelf en mijn blog, leek me geen goed plan. Ik wilde destijds eerst mezelf bewijzen dat ik bepaalde dingen kon. En dus stelde ik mezelf verschillende doelen: 

 • 100 volgers op Facebook
 • 1500 unieke bezoekers per maand
 • Een samenwerking

Toen ik die eenmaal kon afstrepen, besloot ik mijn website te verhuizen naar een eigen domein. Heel spannend vooraf, maar bleek uiteindelijk een peulenschil. Bovendien veranderde er niet heel veel, behalve dat mijn bezoekcijfers langzaam stegen en ik vaker werd benaderd door bedrijven omdat ze wilden samenwerken. 

Bloggen: geen bevlieging

Met de jaren bleek bloggen toch geen bevlieging. Het kostte me zo’n anderhalf à twee jaar om dat voor mezelf te kunnen vaststellen. Maar anders dan de breinaalden belandde dit niet in een donker hoekje van de kast. Sterker nog, een groot deel van mijn tijd ging erin zitten. Langzaam begon ik geld te verdienen, schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel en stegen de maandelijkse unieke bezoekcijfers naar ruim 30.000.

Investeren in je ambitie (en je blog)

Allemaal heel mooi natuurlijk, maar mijn ambitie gaat verder. Op een gegeven moment denk ik dat je het zo moet zien:

 • Je directe concurrentie heeft ook beschikking over een laptop, telefoon en/of systeemcamera
 • Zij schrijven op een gelijkwaardige manier

Waarin zit dan vervolgens het verschil? Volgens mij in de mate waarin je durft te investeren in je eigen bedrijf. Niet zozeer met een pocketboekje, maar met gedegen cursussen en betaalde plug-ins.

Voorbeeld uit de praktijk

Als mijn website even goed is als die van persoon X, maar trager werkt, dan zal mijn lezer sneller naar X gaan. En niet eens alleen omdat Google hem daar een handje bij helpt, maar omdat niemand blij wordt van trage websites. Dan rest alleen de vraag: waarin investeer je? Dat is best spannend. Uiteindelijk gaat het wel om je zuurverdiende geld en dat wil je niet over de balk gooien. Daarom help ik je vandaag een handje met de investeringen die ik heb gedaan.

Investeringen in je website die je geld waard zijn

Yoast Premium

Lange tijd twijfelde ik om de premium plug-in aan te schaffen. Uiteindelijk betekent het toch een investering en wie vertelde me dat ik eruit zou krijgen wat ik erin stopte? Na de enthousiast workshop van Caroline tijdens Blogger By Nature 2018 kon ik er echter niet meer omheen. Dit wilde ik ook! Waarom?

 • Yoast Premium biedt je de mogelijkheden je tekstte analyseren op verschillende keywords
 • Je krijgt meer inzicht in de keywords die je veel gebruikt in een tekst. Zo kan je uiteindelijk toch besluiten te optimaliseren voor iets heel anders dan je in eerste instantie van plan was.
 • Yoast geeft je suggesties voor interne links met de intern linking tool.
 • Je krijgt de mogelijkheid te bepalen hoe je blog eruit ziet wanneer je hem deelt via sociale media, zoals Facebook. Dat kan anders zijn dan op je site.
 • In de plug-in kan je redirects maken van content die nu bijvoorbeeld een 404-melding krijgt. Kan ook wel via Google SearchConsole, maar Yoast maakt het zoveel makkelijker.

Yoast Cursussen

Hoewel ik eigenlijk al redelijk wat SEO kennis had, voelde het toch nog als losse puzzelstukjes. Ik moest alleen de klik nog maken. En ondanks dat ik dus redelijk ver was, ben ik heel erg blij dat ik verschillende cursussen aanschafte bij Yoast. Er ging letterlijk een wereld voor me open. Van ‘moetje’ naar enorme uitdaging. Ik kreeg er voor het eerst oprecht plezier in om structuur te scheppen in mijn eigen gecreëerde chaos, zag ineens voor me hoe ik dat wilde gaan doen. Ook leerde ik over de technische kant van bloggen.

Mijn persoonlijke aanraders?

 • Site structure (recent geüpdatet)
 • Keyword Research

Alleen die twee leverden me al een kilometerlange to do list op, maar eigenlijk wel met het gevoel dat ik de komende maanden meters kan gaan maken.

Maar dat is veel geld! 

Het kost inderdaad wel wat natuurlijk. De cursussen zijn allesbehalve gratis en je moet het wel kunnen en willen opbrengen. Tegelijkertijd kan ik je vertellen dat het dan sowieso de moeite waard is om voor te sparen. Door op verschillende websites gratis te lezen hoe iets moet, levert je heus wel belangrijke informatie op. Maar tegelijkertijd geeft dat je niet in één klap de complete basis. Bovendien krijg je alles dat je moet weten nu rechtstreeks uit de bron. Weet je in elk geval zeker dat het klopt!

Deze cursussen helpen je bovendien te doorgronden hoe SEO in de basis en de diepte werkt én hoe je er praktisch mee aan de slag kan om je site te verbeteren. Sowieso als beginner, maar zeker ook als gevorderd blogger.

Over Yoast

Een tijdje geleden mochten we langskomen bij Yoast B.V. – hét SEO-kenniscentrum van Nederland. Kortom, een exclusief kijkje in de keuken van de masterchef zelf. We kregen waardevolle informatie over Side Speed en gingen duizelend naar huis, waar ik in elk geval weer een nieuwe ellenlange to do list kon gaan schrijven.

Yoast blogdag

Bij Yoast weten ze als geen ander hoe SEO werkt: ze hebben er uiteindelijk hun werk van gemaakt. Dus leren van mensen die de techniek doorgronden was een unieke kans, waar ik nog steeds iets aan heb. 

WP Rocket

Ik hoorde al regelmatig hoe belangrijk WP Rocket is voor jesite snelheid ($ 39,00). Desondanks dacht ik wel af te kunnen met WP SuperCache. Ik denk dat soms cijfers meer tot de verbeelding spreken dan woorden; ik ging van traag naar een prachtige 83 (score op Pingdom). 

(*) Beide plug-ins helpen je website te versnellen door simpel gezegd één pakketje te bouwen wat verzonden wordt wanneer je als lezer ‘vraagt’ om op mijn site te kunnen komen. Dat gaat natuurlijk veel sneller dan dat alles in losse stukjes wordt verstuurd.

Social media cursus

Ondanks dat ik mijn blog fantastisch vind, is social media een doorn in mijn oog. Niet omdat ik de interactie met lezers en volgers niet leuk vind – in tegendeel – maar omdat ze niet hard groeien en bedrijven dat vaak wel prettig vinden. Logisch, maar ook dat kost veel werk. Iets waar je met een blog en alles daarom heen niet altijd tijd voor hebt. Daarom besloot ik een cursus te kopen en met succes: ik steeg van 1360 volgers naar bijna 1750 op Instagram. In twee weken tijd. Die groei zal ongetwijfeld stagneren op een gegeven moment, maar een beetje kennis helpt dus echt. 

Betaald thema

Misschien is het je al opgevallen – mocht je hier vaker komen – maar mijn thema is sinds kort aangepast. Ik besloot namelijk dat het tijd was voor het echte werk, waarmee je veel meer kanten op kan. Het voordeel van een betaald thema (en om het waard is ook hierin te investeren)? 

 • Je kunt je lettertypes compleet naar je smaak aanpassen. Dat betekent dus dat je niet langer het standaard font hoeft te gebruiken, maar dat je kan opvallen. Té apart zou ik trouwens niet doen, tenzij je een artistieke website hebt, en leesbaar moet het natuurlijk ook blijven. Maar het staat vaak net iets mooier. 
 • De mogelijkheden zijn groter. Denk aan het vormgeven van je homepage of het aantal widgets dat je kan gebruiken. Bovendien is mijn huidige thema ook beter en mooier te zien op mobiel. Allemaal pluspunten. 
 • In mijn geval kan ik nu het samenwerkingsmenu ergens anders plaatsen. Als lezer hoef je niet per se te zien waar mijn mediakit staat, want het is simpelweg niet relevant. Je wil gewoon kunnen lezen over opvoeding, je maandhoroscoop bekijken of herkenning vinden in de talloze zwangerschapslijstjes. 

En zo zijn er nog veel meer voordelen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Het is ook helemaal niet moeilijk: back-up maken, nieuwe thema uploaden en invullen hoe jij het wil. Enige nadeel bij dat van mij is dat ik per ongeluk mijn abonnees 15 spammailtjes stuurde, al weet ik niet of je dat kan voorkomen. 

Professionele fotoapparatuur

Op een gegeven moment kan je niet meer af met je mobieltje. De allereerste keer dat ik mijn systeemcamera gebruikte, zag ik al hoe groot het verschil was. Zonde dat ik dit niet eerder wist! Mijn allereerste foto’s maakte ik buiten, vaak met een vel gekleurd papier eronder. Met de tijd zijn ze steeds beter geworden. Niet eens vanwege een cursus, maar vooral door veel te oefenen. Nu vond ik fotograferen altijd al leuk, dat scheelt misschien, maar tegenwoordig is het nog leuker. Puur omdat ik begrijp waar ik mee bezig ben en omdat ik investeerde in de juiste apparatuur. Wat ik inmiddels heb gehaald? 

 • Canon EOS M10
 • Wit katoenen doek als achtergrond (nadeel is trouwens wel dat je dan nogal last hebt van kreukels; misschien moet ik het maar eens strijken)
 • Daglichtlamp
 • Diverse accessoires (en dat hoeft niet duur te zijn: van houten schijven in verschillende maten tot schelpen, potpourri en kaarten)
 • Statief


Boeken

Dit waren eigenlijk de kleinste investeringen, maar ik heb ook een aantal boeken gelezen: 

Vooral wanneer je nog niet zolang bezig bent, zijn dit handige boekjes. Je krijgt de basis helder uitgelegd en je leert bijvoorbeeld wat het verschil is tussen SEO en SEA. De moeite waard als je net even wat helderder wil krijgen hoe alles werkt – al zijn bepaalde passages natuurlijk inmiddels al achterhaald. Maar dat hou je in een wereld die zo razendsnel ontwikkelt. 

Wanneer is het slim om te gaan investeren in je blog? 

Heb je geld over? Dan maakt het natuurlijk niets uit wanneer je geld in je website steekt. Is het echter, zoals de meesten van ons, in eerste instantie een hobby, dan kunnen het wel behoorlijke bedragen zijn die je ineens moet neertellen. 

Als je het mij vraagt, zou ik het volgende adviseren:

Stel jezelf de volgende vragen: 

 • Wil je geld verdienen met je blog? 
 • Vind je het belangrijk om goed gevonden te kunnen worden Google (of beter)?
 • Kan je de aangeschafte apparatuur en accessoires ook voor andere zaken gebruiken? (Bijvoorbeeld een mooie familiefoto)
 • Ga je de cursussen daadwerkelijk volgen (heb je daar tijd voor)?
 • Verdien je het geld om te compenseren voor de uitgave? (Met name als je het niet breed hebt, zorg dan dat je zelf in elk geval eerst geld binnenbrengt om dit soort uitgaven te kunnen bekostigen)

Wanneer je alles met ja beantwoordt, dan zou ik adviseren voor bovenstaande te sparen. Neem de tijd om uit te zoeken wat bij jou en je website past, overleg met het thuisfront en ga er dan voor. Het één is natuurlijk iets gemakkelijker te betalen dan het ander, dus dat thema kan er veel sneller komen dan je fotocamera of cursus.

Welke investeringen heb jij zelf gemaakt in je website? Of vind je het spannend? Laat je gevoel, ideeën, tips en vragen achter in de reacties!