Interview op televisie? Zo pak je dat aan! - De Techkoningin

Interview op televisie? Zo pak je dat aan!

interview op televisie tips

Editie NL mailde of ik een interview wilde doen op tv. En hoewel ik duizend doden stierf, besloot ik het erop te wagen. Maar hoe pak je zo’n interview nu eigenlijk aan? Waar kan je op letten? Inclusief de 5 beste tips van Lisette!

Interview op televisie: waarom zou je?

Nationale tv? Ik vermijd het allemaal liever

Je hebt mensen die al vanaf hun geboorte geen moment ongemoeid laten om zichzelf voor de camera te werpen. Ik ben niet één van die mensen. En ergens geloof ik de meeste bloggers niet: veel van ons gingen schrijven om juist die spotlights (althans, op beeld) een beetje te kunnen ontwijken.

Maar goed, ook als blogger krijg je soms aanvragen vanuit de televisiewereld. De ene keer of je interesse hebt in een realityprogramma, de andere keer draait het om een educatief onderwerp waarbij jij mag opdraven als expert of – zoals nu – een nieuwsitem. Nadat ik een aantal had afgeslagen, besloot ik dit keer mijn angst opzij te zetten en mee te werken. Wat had ik te verliezen?

Redenen om mee te werken aan een televisieprogramma of -interview

 • Publiciteit voor je eigen blog. Je kunt vragen of ze het in elk geval willen noemen in het nieuwsitem (hoewel geen garanties) en eventueel een link kunnen plaatsen vanaf de website.
 • Je vindt het leuk om op camera te verschijnen en je verhaal te doen.
 • Aandacht vragen voor een onderwerp dat je aan het hart ligt. Bijvoorbeeld een goed doel of iets dat nog in de taboesfeer ligt.
 • Je wil je angsten overwinnen. In dat geval is het doen van een interview op televisie natuurlijk de uitgelezen kans!

Onzekerheid om op tv te komen

Hoewel ik best aandacht wilde vragen voor mijn vroegere ‘telefoonangst’ (en nee, ik sprong niet gillend op zodra er een toestel in mijn buurt kwam 😉 ik vond het vooral verschrikkelijk om mensen te bellen, omdat ik eigenlijk heel verlegen was), voelde ik me ook onzeker. Wat zouden anderen van me denken? Zou ik niet door het slijk worden gehaald op Twitter?

Toch besloot ik het te doen. Ondanks dat iedere vezel in mijn lijf schreeuwde dat ik moest vasthouden aan mijn oude, veilige gewoonten. Niet zozeer omdat ik dacht dat mijn verhaal baanbrekend zou zijn en ik binnenkort kon aanschuiven bij Pauw, maar om mijn kinderen te laten zien dat je soms gewoon in het diepe moet springen. Ondanks dat nare gevoel.

Zenuwen voor je interview

De ochtend van het interview heb ik me wel honderd keer afgevraagd of ik nog kon afbellen. Kon ik geen griepje veinzen? Ik voelde me echt een beetje alsof ik ieder moment in een wespennest geduwd kon worden. Wat mij hielp tegen de zenuwen?

 • Vraag om advies aan mensen in je omgeving die al eens een televisie interview hebben gedaan
 • Roep wanhopig tegen iedereen die heel dichtbij je staat dat je een peptalk nodig hebt EN WEL NU!
 • Zoek via Google naar handige tips om je voor te bereiden (en gebruik deze blog)
 • Herhaal tegen jezelf dat jij dit kan – voor mijn part schreeuw je er TJAKKA! bij, als het maar helpt
 • Relativeer, relativeer, relativeer

Tips om alles uit je televisieoptreden te halen

Adem in en uit

Probeer je 15 minutes of fame een beetje te relativeren.

 • Hoe groot is de kans dat de halve wereld je interview voorbij ziet komen?
 • Zolang er mensen zijn die seks hebben op televisie zullen jouw beelden heus niet de meest spraakmakende van het jaar zijn (anders gezegd: hoe groot is de kans nu écht dat jouw beelden worden verwerkt in een akelige meme?)
 • Je kan misschien iemand helpen met het interview dat je geeft (door iets uit de taboesfeer te halen)
 • Het leven is te kort om je druk te maken
 • Je bent een fantastisch voorbeeld voor je kinderen of familieleden

Wees gewoon ‘lekker jezelf’

Als het dan om jeukwoorden gaat, dan scoort de term ‘lekker jezelf’ wat mij betreft hoog. Maar goed, het is wel belangrijk om dichtbij jezelf te blijven als je een televisie interview doet. Besef dat je goed genoeg bent: een leuk mens dat nog iets boeiends te vertellen heeft ook!

Gelukkig stelden de interviewer en cameraman van Editie NL me snel op mijn gemak. We maakten grapjes, ze complimenteerden me en al snel voelde ik de zenuwen grotendeels wegvloeien. Alle verlegenheid en onzekerheid maakten plaats voor het gevoel dat het allemaal goed kwam.

Probeer geen dingen te zeggen die met knip- en plakwerk heel anders uitkomen

Ik ken genoeg mensen die expres nogal knullig werden geportretteerd – uiteindelijk ligt het doel van een televisiezender bij kijkcijfers en toch iets minder bij jouw welzijn. Laat je niet verleiden tot uitspraken waar je niet achter staat. Denk af en toe iets langer na voor je iets zegt (ze kunnen de stiltes eruit knippen). En durf een beetje zelfspot te hebben.

Zo wist ik dat het onderwerp ‘angst voor telefoneren’ heel makkelijk kan worden neergezet als iets waar anderen je om kunnen uitlachen. Door er luchtig over te praten en zelf grapjes te maken, kwam het interview veel beter over dan wanneer je jezelf te serieus neemt.

Houd er rekening mee dat er altijd een ramp kan gebeuren

Is niet de meest opbeurende in dit rijtje. Bovendien voelt het ook een beetje raar: ‘wat egoïstisch van die orkaan om net vandaag van alles te verwoesten’. Maar goed, er kan dus altijd een ramp gebeuren waardoor de beelden die dag niet worden uitgezonden. Soms schrapt de zender het item helemaal, omdat het alweer ‘oud nieuws’ is.

Hoe voelt het als je op televisie bent geweest?

Zeker als voor jou ook opgaat dat je een berg onzekerheden en angsten hebt die je tegenhouden: het gevoel na afloop was fantastisch. Ik had mezelf echt overwonnen. Die euforie hield de rest van de dag aan. Bovendien kan ik er nu jarenlang tegen de kinderen over pochen: ‘Weten jullie nog, toen mama op tv kwam?’ Ook hoeven ze bij mij niet meer aan te kloppen dat ze iets niet goed durven. ‘Jullie moeder durfde ook niet op televisie, maar…’ 😉 Totdat ze er gek van worden.

Gunstig voor mijn blog?

Niet per se. Verder leverde het me geen naamsbekendheid op. Uiteindelijk werd mijn blog niet genoemd in het interview noch expliciet op de website. En er kwam ook geen massale stroom lezers op gang die dolgraag wilden weten hoe ik van mijn bel-angst was afgekomen. Maar dat maakte me niks uit. De grootste winst zat vooral in het overwinnen van mijn zenuwen en doorzetten als je eigenlijk wil wegrennen.

Moet je jezelf terugkijken?

Persoonlijk vind ik van wel. Je mag trots zijn op jezelf! En hoe erg kan het zijn? Hoewel ik vooraf honderden antwoorden op die vraag kon bedenken, maar echt, het viel me reuze mee.

Het leuke van dit interview vond ik ook dat we die dag naar Hellendoorn waren geweest voor mijn blog. Goede afleiding! Ik was dus niet thuis toen het werd uitgezonden en probeerde het een klein beetje te negeren. Maar al snel kreeg ik appjes van bekenden die het hadden gezien. Ook van mensen aan wie ik niks had verteld over mijn afspraakje met Editie NL dus.

Tips van de pro: Lisette vertelt

Er zijn een aantal dingen die je achteraf liever niet terugziet van jezelf: een onderkin, een lijf dat tien kilo zwaarder lijkt en dat je mompelt of onverstaanbaar praat. Dus kin omhoog, afslankende kleding aan en duidelijk praten! Wat de kleding betreft, is het verder aan te raden geen kleine streepjes of motiefjes te dragen en groen te mijden.

Lisette kreeg naamsbekendheid met haar parodie Lieve Syl en schoof aan bij o.a. 5 uur live. Ook deed ze verschillende interviews op de (nationale) radio.

Gebruik jij video als middel om je volgers te inspireren/laten lachen/entertainen?