Inschrijven bij de KvK: dit moet je weten als starter - De Techkoningin

Inschrijven bij de KvK: dit moet je weten als starter

Wanneer je op een gegeven moment klaar bent voor ‘het echte werk’ is het tijd je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. In principe een kleine administratieve handeling, maar tegelijkertijd een enorme stap. Wat moet je precies weten als je je bedrijf wil gaan inschrijven bij de KvK? Hoe verloopt zo’n gesprek? En hoeveel verandert er nu echt?

Wanneer schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel?

Geld verdienen én een gevoel

Als blogger kan je eigenlijk al kiezen voor een inschrijving zodra je geld gaat verdienen met je blog. Maar misschien vindt je het gevoelsmatig best lastig. Ben je al daadwerkelijk klaar om een bedrijf te worden? Is het niet te vroeg? Mij kostte het uiteindelijk ook een jaar of twee voor ik de volgende stap durfde te nemen. Achteraf had het misschien best eerder gekund, maar ik denk ook dat het belangrijk is dat je er een goed gevoel bij hebt. Zolang het om een onregelmatig bedrag per maand gaat dat nog niet heel hoog ligt, hoeft het ook niet per se. Aan de andere kant heeft het ook voordelen, waarover later meer.

Criteria die de Kamer van Koophandel hanteert t.a.v. ondernemers

Op de website van de KvK vind je verschillende criteria voor ondernemers:

  1. Je levert zelfstandig goederen en diensten aan anderen. Goederen zijn concrete producten, onder diensten vallen klusjes of de teksten van een journalist.
  2. Je vraagt hier meer dan een symbolische vergoeding voor (zoals een fles wijn of bon); daarmee onderscheid je jezelf van een hobbyist.
  3. Je bent deelnemer aan het economisch verkeer. Ondernemerschap betekent dat je meer dan vriendendiensten levert en dus ook diensten verricht voor derden tegen betaling (omdat je winst wil maken).

Wat zijn de voordelen voor bloggers van een inschrijving bij de Kamer van Koophandel?

Je wordt serieuzer genomen door bedrijven

Een simpel KvK-nummer helpt je opdrachtgevers om jou serieuzer te nemen. De hoeveelheid werk die je steekt in je website verandert niet met een inschrijving, maar hoe zij je zien wel. Een KvK-nummer staat namelijk ook symbool voor professionaliteit.

Een eigen bedrijf werkt motiverend

Waar je een (uit de hand gelopen) hobby misschien nog kan wegschuiven als je ziet dat het lekker weer is, geldt dat veel minder voor een eigen bedrijf. Met de inschrijving komt er ook iets meer druk op je schouders te liggen – als dit je enige bron van inkomsten is althans. Door het je bedrijf te noemen en de switch te maken van hobby naar werk, voel je je verantwoordelijker. En dat motiveert.

De buitenwereld heeft minder vooroordelen

Helaas heeft de buitenwereld nog altijd vooroordelen ten opzichte van bloggers. Je werkt thuis, je werkzaamheden zijn vrij ongrijpbaar en nieuw… Hoewel ik vind dat je je nooit te veel moet aantrekken van diezelfde buitenwereld, blijft dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zoals bedrijven je ook serieuzer nemen wanneer je een KvK-nummer in je e-mail ondertekening hebt staan, zo zullen anderen ook meer begrip hebben voor je gebrek aan tijd als je zegt dat je een eigen bedrijf hebt.

Waar moet je aan denken als je bedrijf wil gaan inschrijven bij de KvK?

Voordat je als ZZP’er aan de slag kan gaan, moet je jezelf inschrijven. Je meldt jezelf aan en vult daarbij online een formulier in. Vervolgens maak je een afspraak met een medewerker. Dit kost relatief weinig tijd. Je geeft een schatting van je inkomsten op en beschrijft waar je voornaamste taken zullen liggen, zodat ze je kunnen indelen binnen een bepaalde beroepsgroep. Ook kan je kiezen of je ongevraagde reclame en informatie wil ontvangen.

Kies je een nieuwe naam?

Dit zou het ultieme moment zijn om toch nog van naam te wijzigen. Ik twijfelde daarover. Kon ik niet beter aan de slag gaan als Tekstbureau Merel van Berkel met daaronder de (mama)blog ‘Lotus Writings’? Uiteindelijk besloot ik het niet te doen. Een eventueel tekstbureau kan altijd nog, maar vooralsnog genereer ik momenteel de meeste naamsbekendheid met Lotus Writings. Die naam dekt bovendien de lading ook wel van alle schrijfwerkzaamheden. Ook met betrekking tot Bloggen Baart Kunst trouwens.

Hoe verloopt de inschrijving bij de Kamer van Koophandel?

Wat neem je mee?

Voorafgaand aan de afspraak vul je een lijst met vragen in. Deze moest ik meenemen volgens de herinneringsmail (al bleek hij in de praktijk niet nodig). Daarnaast neem je altijd je paspoort mee.

Wat zijn de kosten van de inschrijving?

Jezelf als ZZP’er laten inschrijven kost € 65,00 – waarvan € 50,00 voor het inschrijven en € 15,00 voor een uittreksel. Dat laatste heb je bijvoorbeeld nodig bij het openen van een zakelijke rekening. Je kan dit alleen met pin betalen.

Zakelijke rekening openen? Handige tip!

Wil je een zakelijke rekening openen, maar kan je door de bomen het bos niet meer zien? Kijk dan eens op zakelijkerekening.nl. Dirk, accountmanager in het dagelijks leven, startte de website omdat hij merkte dat klanten behoefte hadden aan een niet-commerciële en onafhankelijke website die eerlijke gegevens verstrekt. Bezoekers kunnen zich rustig oriënteren en de vragen die hij tijdens zijn werk krijgt, verwerkt hij in blogs.

Hoe verliep de afspraak zelf?

Vooraf hoorde ik van andere bloggers spookverhalen over chauvinistische types die nogal lullig zouden doen over je ‘blogje’ en afraadden je niet in te schrijven. Dat maakte me eigenlijk een beetje huivierig. Ik vond het allemaal al spannend genoeg. Eenmaal op het kantoor in Rotterdam, bleken alle zenuwen gelukkig ongegrond. We hadden een hele vriendelijke man tegenover ons zitten, die me nog eens door de vragenlijst loodste. Hij veranderde wat nodig was en draaide de formulieren uit. Ik tekende, hij arceerde de belangrijke telefoonnummers en gegevens en twintig minuten later stonden we weer buiten.

Verandert zo’n inschrijving bij de KvK iets?

Ja: je hebt een bedrijf, met alles wat erbij komt kijken

In praktische zin veranderen er zeker een aantal dingen:

  • Je mag BTW heffen op je factuur (tenzij je voor de Kleineondernemersregeling kiest)
  • Je houdt een administratie bij en doet per kwartaal de BTW-opgave; daarnaast verandert je Aangifte Inkomstenbelasting
  • Benzine voor zakelijke ritten kun je aftrekken
  • Investeren wordt des te aantrekkelijk

Speelkwartier is voorbij

Zelf merkte ik hiernaast nog een andere verandering. Het speelkwartier was voorbij, om het zo maar te zeggen. Sinds de inschrijving bij de Kamer van Koophandel hangt er meer van mijn werkzaamheden af. Ik wil maandelijks een bepaald bedrag verdienen, doe niet meer zomaar kosteloos allerlei barterdeals – zoals daarvoor. En daarnaast stel ik me een stuk zakelijker op naar bedrijven. Ik neem mezelf serieuzer (het is per slot van rekening geen hobby meer, maar werk) en dwing dat hopelijk ook af bij anderen. Dus voor mij was de inschrijving wel een omslag ja.

Sta jij met je blog ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Of twijfel je nog?

Dit artikel verscheen eerder op Lotus Writings