Iemand heeft mijn blog gekopieerd, wat nu? - De Techkoningin

Iemand heeft mijn blog gekopieerd, wat nu?

Kopiëren is de grootste irritatie onder bloggers. Maar wat moet je doen als je te maken krijgt met een copycat? Mag je dan een factuur sturen? Of probeer je er eerst samen uit te komen?

Iemand heeft mijn blogartikel gekopieerd; wat nu?

De laatste tijd besteed ik veel tijd aan het optimaliseren van mijn website. Daarbij kijk ik ook altijd even wat de huidige ranking is in Google, zodat ik kan meten hoeveel nut mijn werkzaamheden hebben gehad. Tot zover niets geks, waarschijnlijk.

Maar afgelopen weekend gebeurde me iets dat ik nog niet eerder had meegemaakt. Ik vulde de zoekwoorden in en twee plekken onder mijn eigen blog stond een ander artikel waarvan de omschrijving verdacht veel leek op die van mij. Dezelfde insteek vind ik geen probleem. Alleen de daadwerkelijke tekst overnemen en vrijwel één op één kopiëren, terwijl je doet alsof je het zelf geschreven hebt? Dat is écht not done!

Wettelijke bepalingen

Blog valt onder het auteursrecht

Wil je echt juridisch advies? Neem dan contact op met iemand die hierin gespecialiseerd is. Ik heb geen juridische achtergrond. Mijn doel met deze tekst is je te informeren waarom je blog onder het auteursrecht valt en waarom je dus juridische stappen zou kunnen ondernemen tegen iemand die jouw artikel kopieert.

Inbreuk op je auteursrecht

Als iemand zonder jouw toestemming een tekst van je website kopieert, valt dit onder een inbreuk op je auteursrecht. Het gaat in dit artikel niet om parafraseren of quoten van een korte passage, maar letterlijk overnemen van hele zinnen. Zoals in mijn artikel: 65% van de tekst was onveranderd. De rest was enigszins aangepast.

copycat plagiaat

Hoe controleer je of iemand je heeft geplagieerd?

Ik zocht het uit met behulp van deze website. Daarop kun je de tekst van de ander invullen en kijken hoe het zit met de hoeveelheid plagiaat. In mijn geval kwam er vervolgens bovenstaand resultaat uit. Is trouwens geen ideale site; mocht ik een betere tegenkomen dan deel ik die hier.

Wat kan je doen als iemand je tekst kopieert?

Onderstaande betreft mijn persoonlijke ervaring. Bovendien vond ik op Charlotte’s Law een stappenplan met daarin wat je kunt doen als iemand inbreuk maakt op je auteursrecht.

Schrijf de persoon die jouw blog kopieerde zelf aan

Ik heb meteen een boos berichtje gestuurd aan de beheerder van de website waarop ik mijn gekopieerde tekst zag staan. Daarin vroeg ik haar zo vriendelijk als ik op dat moment nog kon om binnen een week de betreffende tekst offline te halen. Doet ze dit niet, dan kan ze een factuur ontvangen.

Factuur sturen

Je kunt besluiten om direct een factuur te sturen. Ik wilde niet meteen tot zulke stappen overgaan, hoewel ik in principe in mijn recht zou staan. Deze factuur is een schikking die je daarbij treft met de ander, omdat de tekst gedurende een bepaalde tijd onder zijn of haar naam online heeft gestaan. Hiermee verkoop je dus niet de rechten van je tekst. Of althans, die afspraak zou je mijns inziens onder geen beding moeten maken. Los van het betalen van de factuur moet het artikel dus alsnog offline.

Maak screenshots van de gekopieerde tekst

Mocht je daadwerkelijk een zaak aangaan, zorg dan dat je het bewijs hebt dat iemand je tekst daadwerkelijk heeft gekopieerd. Dat doe je het makkelijkst door screenshots te maken.

Dagvaarden

Krijg je helemaal geen reactie dan kun je ook overgaan tot dagvaarden. Hiermee daag je de ander dus voor de rechter om een vergoeding te krijgen. Neem dan contact op met een advocaat om te zien hoe je zaak ervoor staat en wat je mogelijkheden zijn.

Wat doet het met je als iemand je tekst overneemt zonder overleg?

Het is geen compliment als iemand kopieert

Je zou kunnen zeggen dat imitatie een vorm van vleierij is. En dat is het ook: van je kinderen. Een volwassen vrouw die willens en wetens je tekst overneemt en er slechts enkele passages van aanpast, is gewoon lui en onbeschoft.

Het voelt oneerlijk

Vroeger was ik best verlegen. Soms maakte ik een grapje en dan ging een vriendinnetje ermee aan de haal door het hardop te schreeuwen. Zij kreeg de lachers op haar hand en streek alle ‘eer’ op die er met het grapje te behalen viel. Zo voelt dit ook ongeveer. Je hebt geen enkele moeite gedaan om een bepaalde tekst te schrijven en voor het gemak vergeet je eronder te zetten dat je hem niet zelf geschreven hebt. Het is puur jatwerk. En aangezien er in mijn website behoorlijk veel tijd en moeite zit, hoor je daar gewoon met je handen vanaf te blijven.

Heb jij weleens meegemaakt dat iemand je tekst kopieerde? Wat deed jij met de copycat? En zou jij direct factureren of eerst de kans bieden het offline te halen?