Hoe vaak moet je publiceren op je blog? - De Techkoningin

Hoe vaak moet je publiceren op je blog?

Is er zoiets als een ideaal aantal posts per week op je blog? Of kan je beter doen wat bij je past? In dit artikel vertel ik hoe vaak je eigenlijk een nieuw artikel zou moeten publiceren op je website voor het optimale resultaat.

Discussie: hoe vaak moet je publiceren?

Regelmatig zie ik weer een discussie ontstaan op Facebook in een willekeurige bloggersgroep over de frequentie waarmee je blogt. De één denkt dat het een overkill is om dagelijks één of meerdere artikelen te publiceren. De ander is het daar totaal niet mee eens. Vaak omdat ze beiden denken het antwoord te geven op de vraag waar deze blog om draait: hoe vaak moet je eigenlijk publiceren?

Daarom besloot ik er zelf ook eens een antwoord op te geven. Want dat is er wel!

Wat is de ideale frequentie om te bloggen?

Tja, is die er? Dat ligt helemaal aan je eigen intentie. Maar als eerst wil ik je vragen:

Wat wil je zelf?

Wat zijn je doelen? Wil je gewoon bloggen wanneer het goed voelt en je een fantastische column kan neerzetten? Vind je het fijn om enige regelmaat te hebben? Of is jouw doel om een sterke website te vullen met hoogwaardige content?

Heb je de tijd? Wil je het liefst met terugwerkende kracht gisteren al succesvol zijn? Krijg je hulp van gastbloggers?

Je volgers maakt het niets uit

De één leest vaak, de ander weinig. Of je nu veel blogt of nauwelijks. Dus dat vooroordeel (of die onterechte aanname) kan ik bij deze voor je uit de weg ruimen. Ik vroeg het zelf ook eens aan mijn volgers en die zeiden: als het onderwerp me aanspreekt, lees ik je blog. En toen ik wilde weten of de frequentie uitmaakte, zeiden ze van niet. Mensen haken vanzelf aan als ze je leuk vinden, daar heeft de hoeveelheid blogs niks mee te maken.

Denk ook even aan grote platformen als LINDA of Me-to-we. Hebben die er minder lezers om als één van de redacteuren dagelijks iets plaatst? Nee toch? Kwaliteit van je content moet bovenaan staan. En als je die kan leveren, dan kan je prima dagelijks een blog posten.

Kan je wel kwaliteit leveren als je elke dag een blog post?

De ene schrijver is de andere niet

Ik denk dat het compleet afhankelijk is van hoe je schrijft. Sommigen weten keer op keer te verrassen met een goed stuk. Ook als ze dagelijks posten. Dat heeft puur te maken met je kwaliteiten als schrijver (de één gaat razendsnel, de ander overdenkt meer), je tiksnelheid en hoeveelheid inspiratie.

Ik ken daarentegen ook bloggers die claimen dat dagelijks posten echt slecht is voor de kwaliteit, maar na vier dagen broeden nog steeds met een miserabel stukje komen. En ook daar is een markt voor, anders hadden ze geen volgers op hun socials.

Is dit een waardeoordeel?

Nou ja, in mijn laatste alinea natuurlijk wel. Maar verder? Nee, als je niet dagelijks kunt posten, betekent dat niet dat je een slechte schrijver bent. Sommige mensen tikken nu eenmaal vijftien briljantjes per dag en een ander gaat liever voor een diepteartikel of overdenkt zijn woorden langer. Het een is niet beter dan het ander, maar simpelweg anders. Meer niet.

Hoeveel blogs kan je in je eentje posten?

Commercieel vs persoonlijk

Ik zal even mezelf als voorbeeld nemen. Op Lotus Writings verschijnt elke ochtend een nieuwe blog over herkenbare situaties, een persoonlijke column of informatief artikel waarvan ik denk dat mijn volgers het ook interessant vinden. ‘s Middags schrijf ik commerciële blogs.

5-17 blogs per week online?

Tijdens de drukke weken staan er tien blogs online, is het rustiger dan in elk geval vijf en soms meer. De reden dat ik deze verdeling heb gemaakt, is dat ik het zelf ook niet leuk vind om alleen maar blogs te lezen met een betaalde insteek.

Naast mijn mama/lifestyleblog Lotus Writings schrijf ik natuurlijk ook nog voor Bloggen Baart Kunst. Nu de site in zijn opstartfase zit, gaat het de ene week om zeven blogs en de andere week schrijf ik er nul. Het ligt er dus maar net aan hoe het uitkomt.

Kijk goed naar je eigen insteek en wensen

Meerdere blogs per dag is absoluut een optie. Misschien zelfs wel een must als je van je blog je bedrijf wil maken en de verhouding persoonlijk/commercieel niet te ver wil laten doorslaan naar de laatste. Maar nogmaals, iedereen maakt hierin zijn persoonlijke keus en krijgt vanzelf volgers die daarbij passen.

Tips om dagelijks een blog te publiceren

Blijf de liefde voor schrijven voeden

Volgens mij is het onmogelijk om zelfs dagelijks te posten als je niet van schrijven houdt. Zorg dus dat je de liefde blijft voeden en voelen. Maar forceer het ook niet. Merk je al snel dat je heel gestrest wordt van de druk om dagelijks iets online te zetten, doe het dan niet. Jouw blog, jouw keuzes.

Maak tijd om te schrijven

Of je dagelijks kunt posten, valt en staat met de tijd die je ervoor kunt vrijmaken. Niet iedereen heeft de vrijheid om een paar keer per week te gaan zitten met zijn laptop. Heb je dat wel en is je ambitie groot, ga er dan gewoon voor.

Houd inspiratielijstjes bij

Om te voorkomen dat je kan gaan bloggen en glazig naar je beeldscherm staart, is het handig vast wat inspiratielijstjes te hebben liggen. Die lijstjes kan je prima tussendoor maken. Handig is je telefoon (want die heb je altijd bij je), maar op papier kan ook prettig zijn. Door ze op te schrijven, zitten de onderwerpen een beetje meer in je hoofd.

Schrijf je komende blogs op in een schema

Om het overzicht een beetje te houden, is het handig je blogs op te schrijven in een schema. Zelf gebruik ik Excel. Hierin staan de artikelen die komende week online komen en zo hou ik ook een beetje bij of ik niet te vaak gelijksoortige stukken publiceer.

Vraag je omgeving om input

Je wil uiteindelijk niet dat een potentiële lezer je site bezoekt en wordt afgeschrikt door warrige teksten. Toch? Dus vraag regelmatig aan je omgeving wat die ervan vindt. Lezen je teksten nog prettig weg? Is het interessant?

Doe het niet omdat het moet

Want van wie zou het moeten? Van jezelf? Je lezers? Als jij je er helemaal niet prettig bij voelt om dagelijks te publiceren, laat dat dan lekker los. Jij mag bepalen hoeveel je op je site zet. Of dat nu tien blogs per week zijn of eentje. Bovendien lees je het eraan af als iets een ‘moetje’ was.

Hoe vaak publiceer jij op je blog? Vind je dat prettig of zou het wel wat meer/minder mogen?