Hoe start je een capsule wardrobe?

Geschreven door Posted on 4 minuten leestijd 39 keer gelezen

Soms sta je gewoon minutenlang voor je kast, en heb je geen idee wat je moet aantrekken. Dan kun je net als ik doen, ik trek gewoon random wat uit de kast en hoop op het beste. Fashion sense? Zero. Dit herken je vast wel: een kast uitpuilend met kleding, maar nooit iets hebben om aan te trekken. Dat leuke shirtje dan? Ja, maar vandaag wil ik zwart dragen. Draag jij niet elke dag donkere kleding? Precies.
Hoe fijn zou het zijn als je hele kast inhoud op elkaar is afgestemd? Dat je gewoon wat kan pakken en BAM perfecte outfit. De oplossing voor jouw probleem: een capsule wardrobe. Ik heb onbewust al bijna een capsule wardrobe, alleen dan een 100 items or more variant.

In de blog van vorige week hebben we al beschreven wat een capsule wardrobe precies is, en waarom je dit zou moeten willen. Nog even in het kort, om je geheugen op te frissen: Een capsule wardrobe wil eigenlijk zeggen dat je een minimaal aantal kledingstukken hebt, die allemaal perfect met elkaar te combineren vallen. Dit bespaart je tijd in de ochtend, en je ziet er altijd fabulous uit. 

Maar, hoe start je nou eigenlijk met een capsule wardrobe?

Wat heb je nodig om een capsule wardrobe te beginnen?

Een capsule wardrobe bestaat uit ongeveer 50 kledingstukken, in dezelfde kleurtinten, die afzonderlijk allemaal met elkaar te combineren vallen. Je kunt hier nog wel variatie in brengen door bijvoorbeeld vier capsule wardrobes te maken, één voor elk seizoen. Daarbij kun je vaak een deel van elk seizoen alweer combineren met andere seizoenen, waardoor je niet voor elk seizoen een compleet nieuwe capsule wardrobe hoeft te beginnen.  

Wat is de eerste stap naar een capsule wardrobe?

Allereerst zul je ruimte moeten vrijmaken in jouw kledingkast. Het kan helpen om vooraf te bedenken hoeveel kledingstukken je uiteindelijk over wil houden, maar je kan ook gewoon Marie Kondo’s you can only stay if you bring me happiness methode toepassen. 

Gooi alle kleding bij elkaar op een hoop en maak drie stapels: love, maybe en hate. Denk hier niet al te lang over na, en ga af op je eerste ingeving bij elk kledingstuk. Je maybe stapeltje kledingstukken zijn dingen die je wil houden, maar waarbij je misschien niet zo duidelijk weet wanneer je ze gaat dragen. Probeer eens outfits aan vanuit je love en maybe stapel. Weet je zeker dat je deze maybe kledingstukken gaat dragen? Heb je ze überhaupt gedragen in de afgelopen maanden? Nee? Weg ermee. Nee, dit hoeft helemaal niet zo heel erg drastisch, geen zorgen. Maak vanuit je love en maybe stapel een selectie van kleding voor je capsule wardrobe. Bewaar de overige stapel maybe en love kleding maar zet ze uit het zicht. 

Je hebt nu een half lege kledingkast, en nu?

Je hebt als het goed is nu een overzichtelijk aantal kledingstukken in je kast liggen. Het is het makkelijkst om dit even weer te geven in een lijstje. Maak een onderverdeling tussen kleding, schoenen, sieraden en accessoires. Ja, ook deze laatste twee zaken horen er eigenlijk bij. Zo kun je zien hoeveel items je hebt, en hoeveel ruimte je nog hebt om je kast aan te vullen tot jouw ideale capsule wardrobe. 

Deze dingen horen te hangen in jouw 50 items capsule wardrobe

Kleding:

 1. Leren jasje
 2. Trench coat 
 3. Blazer
 4. Denim jas
 5. Vest
 6. Statement broek
 7. Blauwe jeans
 8. Zwarte jeans
 9. Makkelijke sweatshirt / gebreide trui
 10. Witte / zwarte blouse 
 11. T-shirt
 12. Tanktop
 13. Halflange rok / Midi rok
 14. Zwarte simpele jurk
 15. Broekpak (mits dit past binnen jouw lifestyle, misschien een jumpsuit?)

Schoenen:

16. Schoenen met halfhoge hak
17. Ballerina’s
18. Sneakers
19. Zwarte enkellaarsjes

Accessoires:

20. Schoudertas
21. Klassieke riem
22. Ceintuur
23. Grote handtas (tote bag)

Sieraden:

24. Statement ketting
25. Horloge

Zo zit je met de basis ongeveer op de helft van jouw capsule wardrobe. Na enkele maanden kan je nog eens een kijkje nemen tussen de love en maybe stapel, als je nog weet waar je die hebt gelaten. Kijk opnieuw eens wat er allemaal tussen zit, ben je er echt nog verliefd op? Zijn er kledingstukken die je oprecht hebt gemist, of ook kledingstukken die je helemaal vergeten was en eigenlijk liever alsnog weggooit? Je kunt alsnog wat van deze kledingstukken toevoegen aan je capsule wardrobe, om variatie aan te brengen of om een beetje uit te breiden. Zoals we eerder al aanhaalden, kan je er ook voor kiezen om per periode je kastinhoud te wisselen. 

Het zal de eerste tijd heel onwennig voelen, zo’n lege kast. Maar koop niet gelijk nieuwe kleding om alle weggegooide ruimte weer op te vullen. Realiseer je eerst eens hoe het is om je outfits samen te stellen met minder. Zo leer je wat je echt leuk vindt.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties