Hoe pas ik SEO toe op mijn blog? - De Techkoningin

Hoe pas ik SEO toe op mijn blog?

hoe pas ik SEO toe op mijn blog
Hoe pas ik SEO toe op mijn blog? 2

Als je begint met bloggen is dat vaak omdat je iets aan de wereld te vertellen hebt. Je maakt je nog niet heel erg druk om bijzaken als design of SEO. In deze blog leg ik je uit waarom het toch best handig is om tijdens het opzetten van je blog rekening te houden met bepaalde SEO-factoren.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, wat zoveel inhoudt als het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Maar SEO is niet alleen handig voor zoekmachines. Zoekmachines, zoals Google proberen namelijk zoekresultaten bovenaan te krijgen die het fijnst zijn voor de mensen die zoeken. 

Als een artikel is geoptimaliseerd voor zoekmachines, dan is deze dus veelal ook geoptimaliseerd voor jouw lezer! Het artikel dat jij hebt geschreven leest nu lekker weg, lezers blijven langer op  jouw website en klikken vaker door naar andere artikelen.

Hoe pas ik SEO toe?

Rete goede content

Het allerbeste wat je kan doen om SEO toe te passen is rete goede content schrijven. Als jij artikelen schrijft met een andere invalshoek, veel informatie of kennis die niemand anders bezit, dan ben je al op de helft. Schrijf je artikelen die minder uniek zijn, dan zul je een aantal andere SEO-trucks uit moeten halen.

De door jouw geschreven content moet ook nog eens netjes gespeld zijn in de taal die voor jouw website gangbaar is. Veel lezers klikken weg bij slecht gespelde artikelen, wat resulteert in een lage “bounce rate” en wat dus uiteindelijk uitkomt door een lagere positie in zoekmachines. Goed geschreven artikelen over unieke onderwerpen zijn goed voor SEO dus. 

Gebruik afbeeldingen om je blogs te ondersteunen

Zoekmachines vinden het fijn als artikelen worden ondersteund met beeldmateriaal. Op deze manier wordt de tekst opgebroken en leest het vaak lekkerder weg voor je lezer. Gebruik dus afbeeldingen om je blog te ondersteunen. Op deze manier pas je namelijk ook SEO toe. Door het bestand bijvoorbeeld geen reguliere bestandsnaam mee te geven, zoals “DSC2783.jpg”, maar deze te hernoemen naar “Foto van kind met speelgoed.jpg” help je zoekmachines de foto te indexeren.

In de meeste CMS-programma’s, zoals WordPress en Joomla kun je afbeeldingen ook optimaliseren door het invullen van een alt tag. Deze alt tag is bedoeld om mensen die bijvoorbeeld visueel gehandicapt zijn, uit te leggen wat er op de foto staat. Deze informatie wordt ook door zoekmachines gebruikt omdat zoekmachines nu eenmaal geen plaatjes kunnen kijken.

Gebruik titel tags

Zoals je in dit artikel kunt zien heb ik de tekst opgebroken met zogenaamde H1, H2 en H3 title tags of makkelijk gezegd; tussenkopjes. Dit is voor lezers prettig om te scannen op onderwerpen, maar ook zoekmachines bekijken deze titel tags. Zo zal Google de H1 titel tag altijd zien als het belangrijkste onderwerp van die pagina. Gebruik dus nooit meer dan één H1 titel tag per pagina of bericht!

De H2 en andere H-tags gebruik je vervolgens als tussenkop om jouw lezer en zoekmachines te laten weten wat de stappen zijn om jouw onderwerp te ondersteunen. Het leest veel prettiger en het helpt jouw lezer de onderwerpen beter te begrijpen. Gebruik je geen tussenkopjes dan bestaat de kans dat de lezer “aanhikt” tegen een grote lap tekst.

Zoekwoorden terug laten komen in je tekst

Als laatste tip over hoe je SEO toepast in je blog kan ik je alvast wat verklappen over zoekwoorden en hoe je deze terug laat komen in je tekst. Zoekmachines zoals Google vinden het namelijk fijn als in een tekst minimaal 2% van de gebruikte woorden zoekwoorden zijn. Dat mogen tegenwoordig ook synoniemen zijn van deze zoekwoorden.

Probeer geen onleesbare tekst te schrijven waaruit blijkt dat je SEO verkeerd toepast door de zoekterm bijvoorbeeld constant te herhalen (key word stuffing). Tracht wel gevarieerd woorden te gebruiken die hetzelfde betekenen of aanduiden. Zoekmachines kunnen dit feilloos herkennen en jouw artikel uiteindelijk indexeren onder die zoekterm en dat allemaal omdat je zoekwoorden terug laat komen in je tekst..

De eerste paar keer dat je SEO toepast in je blog zal het wat gedwongen voelen, maar je zal zien dat dit uiteindelijk resultaat zal geven. Je blogs worden vindbaar voor de hele wereld en worden dus niet alleen maar gelezen door je moeder, je buurvrouw en je beste vriendin. Dit zorgt ook automatisch voor meer feedback van lezers, waar jij je onderwerpen weer mee kan uitbreiden. Als allerlaatste tip wil ik je dan ook adviseren om reacties onder je blog altijd toe te staan.

Mocht je na het lezen van deze blog nog meer tips willen over het toepassen van SEO, dan kan je altijd een SEO-advies bij mij aanvragen. Voor lezers van deze blog kost dit advies, inclusief adviesrapport, nu slechts €75,00.