Hoe organiseer je een blogweekendje weg?

hoe organiseer je een blogweekendje

Op blogweekend?

Wat houdt een blogweekend in?

Anders dan de trainingskampen van veel voetbalverenigingen is een blogweekend niet zozeer een excuus om je legitiem vol te gooien met alcohol. Tenzij je een high wine regelt, dan wel. Of als je met (blog)vriendinnen bent en je na een dag workshops wel een wijntje kan gebruiken.

Het doel van een weekend weg?

Maar het officiële doel van zo’n weekendje weg met bloggers is dat je elkaar helpt. Je geeft elkaar bijvoorbeeld input, doet een workshop of debatteert over stellingen rondom bloggen. In deze blog vertel ik je meer over een blogweekend. Want wat kan je allemaal doen, waar moet je aan denken en hoe zorg je dat het een succes wordt?

Hoe organiseer je een blogweekend?

Zoek gelijkgestemden (maximaal 8)

Waarom maximaal 8? Als je te veel mensen bij elkaar zet, krijg je snel onderling groepjes en dat is niet prettig. Kijk als organisator ook goed naar de karakters. Liggen mensen elkaar onderling niet zo? Kent de helft elkaar heel goed en de rest helemaal niet? Allemaal zaken om rekening mee te houden.

Kies een goede locatie

Je kunt ervoor kiezen centraal te gaan zitten, maar ook eens allemaal naar een provincie te gaan die je niet goed kent. Wij gingen bijvoorbeeld naar Zuid-Limburg. Dat betekende voor iedereen een ruim twee uur durende rit, of je nu vanuit Haarlem komt of, zoals ik, onder de rook van Rotterdam woont.

Start een app-groep

Hoewel niet iedereen heel enthousiast wordt van zo’n groep, is het wel erg handig om te hebben. Spreek van tevoren gewoon goed af welke zaken jullie daar wel bespreken en wat niet. Een besloten Facebookgroep is trouwens een goed alternatief, omdat je daar vaak makkelijker afstand van kan nemen dan WhatsApp.

Beslis vooraf hoe je de kosten verdeelt

Als er iets is waar je niet om moet willen zeuren, dan zijn het wel geldzaken. Er zijn in mijn ogen een paar punten waarop je kan letten:

  • Stel een penningmeester aan die de verschillende uitgaven bijhoudt en na afloop tikkies verstuurt aan alle deelnemers. In dit geval is het dus handig om een bonnetje te bewaren.
  • Beslis samen welke kosten wel en niet vallen onder de gezamenlijke uitgaven: benzine, boodschappen die je meeneemt om daar te eten, eventueel workshops/uitjes buiten de deur.

Nog een laatste tip: als je alles uit handen hebt gegeven, laat het dan los. Misschien regelt een ander het niet zoals jij zou doen of geven ze veel geld uit, terwijl jij het liefst zuinig aan doet. Dat is de keus die je maakt.

Geef iedereen een ‘taak’

Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Misschien wil persoon A graag alle boodschappen regelen voor het hele weekend en B ervoor zorgen dat jullie ‘s avonds ook iets te doen hebben. Laat de voorpret maar beginnen! Taken waaraan je kan denken?

  • Voorbereiden van een workshop
  • Het doen van de boodschappen voor alle dagen
  • Penningmeesterschap
  • De planning controleren en bijhouden
  • Een leuk spelletje of goede film regelen voor ‘s avonds

Hoe kan je de kosten drukken?

Je bent blogger of je bent het niet. Je kunt bedrijven in de buurt benaderen om te zien of ze misschien willen samenwerken. In ruil voor publiciteit kan je soms een leuke korting bedingen of mee tijdens een exclusieve tour. Wel moet je hiervoor een aantal spelregels in acht nemen:

  • Ga zorgvuldig om met de bevoorrechte positie waar je in zit als blogger: als je afspraken maakt, kom ze dan ook na. Zeker als het lokale bedrijven zijn, die kunnen jouw steuntje in de rug vaak wel gebruiken.
  • Kijk vooral of het uitstapje bij je blog en je lezers past.
  • Maak vooraf duidelijke afspraken: willen ze alleen een post op social media of ook een vermelding in je blog? En denk ook voor jezelf na: vind je de zaken in verhouding staan?

Bespreek vooraf wat je doet als je tijd voor jezelf wil

Per slot van rekening ga je niet elke dag op pad met deze blogcollega’s en het kan zo zijn dat je soms even wat tijd voor jezelf nodig hebt. Door er vooraf over te beginnen, maak je het bespreekbaar en minder beladen.

Bedenk een goede invulling van je tijd

Het beste is een balans tussen inspanning (workshops, kennis delen en uitjes) en ontspanning (lekker kletsen, wijn drinken, samen eten of een spelletje spelen). Probeer tegelijkertijd ook een beetje mee te veren met de dynamiek. Soms vraagt de situatie tussendoor om een beetje ontspanning; dat moet er natuurlijk ook zijn.

Geniet ervan!

Tot slot de belangrijkste: geniet ervan. Hoe bijzonder is het dat je tijdens een weekend met gelijkgestemden zoveel kunt leren én (hopelijk) kan bijkomen? Eenmaal thuis kom je echt weer een stuk verder met je blog. Een betere investering kan je niet hebben, toch?

Lijkt zo’n bloggersweekend jou ook leuk? Met wie zou jij weg willen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *