Hoe neem je vakantie als zzp'er? Kan dat überhaupt? - De Techkoningin

Hoe neem je vakantie als zzp’er? Kan dat überhaupt?

vakantie vieren als zzper

Vakantie nemen als zelfstandig ondernemer? Vaak heb je het gevoel dat je door moet werken. Uiteindelijk doet het je inkomsten vaak ook weinig goed als je afstand neemt. Toch? Ik nam deze zomer de proef op de som en gunde mezelf een paar weken vrij. Het resultaat was bijzonder positief!

Ik nam geen vakantie

Minimaal veertig uur per week, het hele jaar door

Zoals je waarschijnlijk wel weet heb ik van mijn blog mijn bedrijf gemaakt. En omdat het inmiddels veel meer behelst dan slechts ‘stukjes schrijven’ over wat de kinderen nu weer hebben uitgehaald, kost het me wekelijks zo rond de veertig à vijftig uur. Tijd die ik met liefde in mijn website en werk steek.

Maar hoe ga je daarmee om als het (zomer)vakantie is? De kinderen hebben ook recht op je tijd en exclusieve aandacht en je kunt moeilijk 365 dagen per jaar keihard aan de slag zijn. Al vond ik het tot dit jaar behoorlijk moeilijk om écht vakantie te nemen. De afgelopen drie zomervakanties bestonden daarom alsnog uit bloggen, optimaliseren van oude content en het nadenken over nieuwe series.

Geen rust in mijn lijf

Wanneer je jezelf geen vakantie gunt en weinig afstand kan nemen van je werk, komt er vanzelf een punt dat je langzaam opbrandt. Je raakt vermoeid, sneller geïrriteerd en kunt weinig drukke dagen meer hebben. Als ik bijvoorbeeld een evenement had én een afspraak met vrienden in een week tijd, merkte ik dat het me aanvloog. Ik kreeg het benauwd en wilde het liefst alles cancelen. Alles, behalve mijn werk, want daar haalde ik ontspanning uit. Op de goede dagen althans.

Het sluipt erin. Waar ik altijd dacht dat ik wel in staat was om een zekere balans te behouden, bleek ik in de praktijk zelf ook in de bekende valkuil te stappen. Daarom besloot ik het dit jaar anders aan te pakken. Ik nam gewoon vakantie, ondanks dat ik zelfstandig ondernemer ben en mijn zaak toch draaiende moet houden. Uiteindelijk betalen rekeningen zichzelf niet. Hoe ik dat deed? Dat vertel ik verderop. Eerst ga ik even in op die zomervakantie als ondernemer.

Kan je écht vakantie nemen als zzp’er?

Naar mijn ervaring niet. Helemaal vrij? Onmogelijk. Ik wil mijn blog iedere ochtend delen via Facebook, hou heel soms mijn Instagramaccount bij, probeer elke dag even te kijken hoe de blog het heeft gedaan en lees regelmatig mijn mailtjes. Maar ik beperk het wel tot het minimale. Dat betekent dus ook dat ik heel weinig reageer op die e-mails. En dat ik nauwelijks iets doe aan de website.

Ook gebeurt het regelmatig dat ik tijdens die ene werkdag per week halverwege geen zin meer heb. En dat is oké. Ik geef er dan gewoon aan toe, terwijl ik me normaal gesproken zou dwingen toch ergens zin vandaan te trekken.

Vakantie nemen als zzp’er: zo krijg je rust zonder geld te verliezen

Zorg voor betaalde opdrachten

Uiteindelijk is je bedrijf je inkomen. Als je helemaal geen nieuwe artikelen wil schrijven, zorg dan in elk geval dat je betaalde opdrachten schrijft. Zoek via bekende platformen naar mogelijkheden om te verdienen, pitch, durf te reageren op een (pers)bericht met een betaald voorstel… Hoe dan ook en wat je ook schrijft, zorg dan in elk geval dat je er ook iets aan overhoudt.

Werk vooruit

Mijn blog bleef gewoon draaiende. Dat betekende dus dat er dagelijks een blog online kwam en vaak zelfs twee. Alles was te danken aan mijn inspanningen voor de zomervakantie: ik werkte vooruit en zorgde ervoor dat ik in elk geval twee weken gevuld had met nieuwe blogs. Het gaf een zekere rust om te weten dat ik weinig hoefde te doen aan mijn website.

Plan één werkdag per week

Mijn voornemen was om in elk geval de eerste week van de vakantie vrij te nemen. Al snel zat ik in week 4 en had nog steeds geen zin om weer aan de slag te gaan. Ik besloot het mezelf te gunnen. Uiteindelijk had ik de afgelopen jaren zoveel gedaan, dat het nu eens tijd was om lekker aan mezelf te denken en dingen te doen waar ik écht gelukkig van word. Om te zorgen dat de website bleef draaien, werkte ik één dag per week (en vanaf de derde week twee dagen) Zo zorgde ik in elk geval voor de dagelijkse blog en kon ik eventueel betaalde opdrachten schrijven.

Besteed bepaalde (betaalde) klussen uit

Als je bijvoorbeeld een betrouwbare gastblogger hebt die goed werk levert, waarom besteed je die betaalde opdracht dan niet uit? Verdienen jullie er allebei aan én bovendien hoef jij het werk niet te verrichten. Win-win situatie!

Laat je telefoon links liggen

Echt, niks zo funest voor het algehele vakantiegevoel als je telefoon die honderden meldingen geeft van gemiste berichten. Laat hem lekker boven liggen of thuis, terwijl jij gaat genieten. Het is zo heerlijk om weer het leven ten volste te proeven zonder bijkomende werkgerelateerde zaken. Je kinderen en partner verdienen je volledige aandacht.

Gebruik deze periode om ruimte te maken voor nieuwe plannen

Het bijkomende voordeel van rust en vakantie vieren, is dat je hoofd ruimte krijgt om nieuwe plannen te maken. Loslaten geeft je vaak precies wat je nodig hebt. Niet alleen als je een writer’s block hebt, maar zeker ook wanneer je steeds allerlei grote plannen hebt en geen tijd om ze uit te voeren. Door het even te laten ‘sudderen’ vormt het zich meestal vanzelf.

Wat je ook doet, geniet ervan

Het zelfstandig ondernemerschap is druk, veelal allesomvattend en overheersend. Dat is niet erg, zeker niet als je elke dag bezig mag zijn met je passie en fluitend aan het werk gaat. Maar ook dan heb je zo nu en dan tijd voor jezelf nodig en voor de mensen die je liefhebt. Dus voel je niet schuldig of bezwaard en geniet van je rust.

De voordelen van vakantie nemen?

  • Je voelt je uitgeruster
  • Je geniet veel meer van alles
  • Wanneer je wel aan de slag gaat, ben je gemotiveerder. En zo niet, dan laat je makkelijker los en ga je iets anders doen.
  • Het helpt je ruimte maken voor nieuwe (hopelijk briljante!) plannen
  • Afstand geeft een heldere blik op waar je nu eigenlijk mee bezig bent. Evalueren gaat beter wanneer je even tijd voor jezelf hebt genomen.

Kortom, zomervakantie nemen als zzp’er? Als je het mij vraagt, zeg ik: vooral doen! Juist, als je verder wil komen.

Neem jij voldoende rust en kan jij zomervakantie opnemen binnen je onderneming? Hoe ziet dat eruit? Laat het me weten in de comments!

Afbeelding – Pixabay