Herkenbaar: dit doen bijna alle bloggers! - De Techkoningin

Herkenbaar: dit doen bijna alle bloggers!

herkenbaar dit doen alle bloggers

De blogwereld is een bijzondere. Je leert gelijkgestemden kennen, kan van elkaar leren en we hebben allemaal dezelfde passie: bloggen. Dat is natuurlijk typisch voor bloggers. Maar wat nog meer? Vandaag geef ik 10 (waarschijnlijk herkenbare) eigenaardigheden die de meeste bloggers in mindere of meerdere mate hebben. Misschien heb jij nog wel aanvullingen?

Bloggers hebben eigen normen en waarden

Zet een paar bloggers bij elkaar en je ziet als vanzelf een soort harmonie ontstaan. Waar je in bepaalde sociale situaties niet zomaar over tafel kunt roepen dat jij de worstjes nog niet op de gevoelige plaat hebt vastgelegd, is het dan heel normaal. En zo zijn er wel meer dingen. Waarin bloggers op elkaar lijken? Ik geef je in deze blog 10 kenmerken. Hoeveel streep jij er af?

Ik vroeg voor dit artikel ook anderen naar hun mening. Charlotte van Lovelycharlotte.nl, Fleur van Mamasliefste.nl, Linda van Mamaliefde.nl, Lisette van Lisetteschrijft.nl, Marguerita van Marstyle.nl, Marijke van Mamasmetthee.nl, Mirjam van Metmirjam.com, Sonja van Twinstyleblog.nl.

Waarin bloggers op elkaar lijken?

Overal foto’s van maken

Fotograferende bloggers zijn er in alle soorten en maten. Van de milde variant die bijna besmuikt foto’s maakt van de kerk verderop, tot de ongegeneerde versie die keihard schreeuwt dat de taart eerst op de foto moet voor je kan gaan eten – foto’s maken we allemaal. Marguerita en Sonja benoemden dan ook beiden de typische uitspraak: ‘Moment, nog even een foto van maken!’

Al die foto’s: het is regelmatig vreemd voor de naaste omgeving

Al die foto’s leveren een mooie verzameling op, maar op het moment zelf kan het voor je omgeving nog weleens lastig te begrijpen zijn. Zeker wanneer je je, zoals Fleur terecht opmerkt, je in de vreemdste bochten wringt om iets goed op de foto te krijgen. Linda verduidelijkt dat met een etentje met met (food)bloggers: ‘Je wacht niet alleen tot iedereen zijn eten voor zich heeft, maar ook tot we allemaal foto’s hebben gemaakt. Je haalt storende dingen uit beeld en maakt meerdere foto’s (staand, liggend en het totaalplaatje).’

Linda vertelt wat het belang van foto’s veroorzaakt: ‘Als je man je kinderen heeft aangekleed en je vindt het niks, dan gaat toch echt andere kleding aan. Je gaat ergens heen en daar moeten nu eenmaal foto’s worden gemaakt.’ Blogger en vlogger Charlotte vat het treffend samen: ‘Het is soms echt de schaamte voorbij met foto’s maken en filmen haha!’

Constant met je telefoon in handen zitten

Thuis mopper je weleens omdat je dochter vergroeid lijkt met haar smartphone. En dan ga je op bloggersweekend en blijk je zelf ook schaamteloos en non-stop met die telefoon in handen kan zitten. Maar in tegenstelling tot thuis is hier niemand die je er gek op aan kijkt. Komt ook van pas als je tussendoor even wil weten hoe je bezoekcijfers ervoor staan of wanneer je nog snel een foto wil maken. Typisch voor bloggers; we kunnen niet meer zonder.

Daarom heeft ook bijna iedereen behoefte aan veel geheugen en een powerbank (Mirjam, Linda, Marijke) en merkt Marijke op dat ze altijd en overal haar telefoon oplaadt – want stel dat hij leeg is! Al is dat geen ramp wanneer je met bloggers bent: die hebben vast wel een reserve voor je. In praktische zin vormt het belang van die smartphone trouwens soms wel een probleem. Lisette: ‘Als je kind met je telefoon op een muurtje klimt om een Pokémon te vangen, denk je meteen: “Als hij maar niet stukvalt!” Nou ja, en aan het belang van zijn tanden natuurlijk.’

Eigen jargon hanteren en begrijpen

Fleur: ‘De meest bezochte apps op je telefoon zijn FB, IG, WP en GA. En onderling hoef je niemand uit te leggen wat het betekent, net als UB, DA en PA.’ Als aanvulling daarop heb ik zelf nog de follow en no follow, LinkPizza, barterdeal en #nospon. Dankzij mijn veelvuldige geklets over bloggen, snapt Ro me gelukkig. Praat toch makkelijker!

Nieuw speelgoed? Even wachten, mama is zo klaar!

Tot grote frustratie van de kinderen mogen ze de eerste zoveel minuten (kwartieren, halfuren) alleen maar naar hun nieuwe speelgoed kijken. Fleur: ‘Er mag pas mee gespeeld worden ná de foto’s!’ Heel herkenbaar. En leg dat maar eens uit aan je peuter die alleen maar ziet dat er een nieuw spelletje in huis is!

Overal inspiratie opdoen…

Vind dat zelf weleens lastig. Dan ben ik met iemand in gesprek en dan schiet me iets briljants te binnen. Bij (goede) bekenden onderbreek ik soms hun relaas met de woorden: ‘Sorry, even opschrijven!’ Maar bij anderen probeer ik het in mijn gedachten vast te pinnen in de hoop dat ik het na vijf minuten niet compleet vergeten ben. Dat laatste werkt helaas niet vaak. Linda vindt dit ook echt iets dat alle bloggers doen: ‘Van alles maak ik notities, om het vooral niet te vergeten… Tijdens het ophangen van de was, voor het slapen gaan en na het autorijden.’ Lisette vult aan: ‘Volgens mij is ook typisch voor bloggers dat we overal een verhaal bij verzinnen.’

…en je blogs te pas en onpas delen

‘Oh, daar heb ik nog een heel interessant artikel over geschreven voor mijn blog,’ noemt Marguerita als één van de kenmerken. En dat herken ik direct. Je deelt, zowel offline als online, regelmatig je blog met anderen. Dat heb ik zelf ook met producten die ik heb gebruikt. Volgens Ro lijkt het weleens alsof ik er aandelen in heb, maar ik ben dan gewoon heel erg enthousiast. En zeker ook niet de beroerdste om even op te delen wat mijn bevindingen zijn en waar je het online nog eens kan nalezen op je gemak 😉

Te vaak laat naar bed gaan

Omdat je nog even iets moest afmaken. Of die blog toch écht morgenochtend online moet of omdat je zo lekker in je flow zit dat je de tijd helemaal vergeet.

‘Zomaar’ van alles krijgen

Zo kan het lijken voor de buitenwereld althans. Als blogger krijg je nog weleens leuke gadgets of goodiebags om te proberen. Daar staat natuurlijk wel een vaak jarenlange ervaring tegenover en keihard werken, maar dat is van buitenaf niet altijd te zien. Tussen bloggers onderling verlopen gesprekken daardoor wel anders. ‘In plaats van te informeren hoeveel iets kost, vragen bloggers elkaar onder welk PR Bureau iets valt,’ lacht Lisette. Linda merkt ook op dat ze weleens verbaasde blikken krijgt wanneer ze vertelt iets zelf te hebben gekocht.

Nergens anders meer over kunnen praten

De eerste keer dat ik andere bloggers in het echt ontmoette, voelde aan als een warm bad. Als thuiskomen. Eindelijk andere mensen van vlees en bloed met wie je ongebreideld kan blijven kletsen over je passie: bloggen. Voor je niet-bloggende omgeving kan het soms best weleens irritant zijn dat het gesprek om de haverklap wordt gestuurd in de richting van je website.

Paniek zonder internet

Zeker wanneer je WiFi thuis wegvalt! Niet alleen in praktische zin (als dat artikel nú online moet of je hem nog niet hebt kunnen plannen), maar ook dankzij de roemruchte FOMO. En Charlotte voegt toe dat ze moest afkicken van het filmen, omdat haar camera gerepareerd moest worden. Kan ik me inmiddels iets bij voorstellen. Althans, wat het fotograferen betreft dan.

Hoeveel streep jij er af? En wat vind jij typisch voor bloggers?