De 7 grootste frustraties van bloggers - De Techkoningin

De 7 grootste frustraties van bloggers

Frustraties van bloggers

Geloof me als ik zeg dat ik de allerleukste baan ter wereld heb. Maar wat kunnen sommige dingen frustreren… Deze frustraties herkennen bijna alle bloggers wel!

Frustraties? Maar het is toch geweldig om te bloggen?

Laat voorop staan dat de positieve kanten van bloggen nog altijd de boventoon voeren. Maar omdat je een redelijk nieuwe baan hebt, loopt lang niet alles soepel. Bepaalde dingen zijn nog een beetje ‘kinderziekten’, zoals ze dat noemen. Althans, dat denk (hoop) ik. Waar ik het over heb?

De 7 grootste frustraties van bloggers

Bedrijven die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten

Beginnende webshops draag ik een warm hart toe. Dat betekent niet dat ik vrijwilligerswerk doe, maar ik wil nog weleens een lager tarief hanteren om hen een groter podium te geven of een barterdeal aannemen. Maar mijn blog is tegelijkertijd wel mijn bedrijf. Dus zeker wanneer een groter bedrijf aan komt met een bod van € 80,00 voor een goed geschreven blog, dan kan ik niet anders dan afwijzen. Een beetje onderhandeling is niet erg, maar je betaalt de bakker ook geen € 0,60 voor een brood dat ruim € 2,50 kost, toch?

Kennissen die het idee hebben dat je alles gratis krijgt (en voor niks doet)

Het lot van de zzp’er, waarschijnlijk. Buitenstaanders zien dat je thuis werkt en ‘maar wat stukjes schrijft’. Of dat de kinderen regelmatig in het theater zitten, ‘gratis en voor niks’. Maar vergeet niet dat tegenover de gratis uitstapjes wel een blog van ruim 1.000 woorden staat, foto’s op social media moeten worden gedeeld en ik de hele dag aanwezig ben voor mijn werk. Ik kan bijvoorbeeld niet naar de bios en gewoon gedachtenloos genieten. Ik ben altijd alert: hoe bevalt de film? Wat zijn de reacties in de zaal? Blijft leuk om te doen, maar het is dus wel gewoon werk.

Je denkt alleen nog maar in blogs

Het grootste deel van de dag sta ik aan. Dat betekent dat ik in vrijwel alle gesprekken een nieuw blogonderwerp zou kunnen vinden. En uiteraard, met oog mijn gesprekspartners laat ik het meeste voor wat het is. Maar het kan weleens frustrerend zijn om je werk niet goed los te kunnen laten.

Writer’s block

De momenten dat je moedeloos naar je scherm staart en er gewoon niets uit je handen komt. Irritant!

Je had een lumineus idee. Maar wat ook alweer?

Eigenlijk had deze wel met stip op 1 mogen staan. Hoe frustrerend! Dat je midden in de nacht wakker wordt uit een bizarre droom die de inspiratie had moeten vormen voor je best gelezen blog aller tijden. En vlak voor je weer wegdommelt, vormen zich al geniale zinnen en hersenspinsels tot een goedlopend geheel. De ochtend erop? Niks. Je weet het niet meer, compleet blanco. Over jammer gesproken…

Inspiratie die door je lijf stroomt…

…op het verkeerde moment. Meestal gaat het pas echt lekker als iedereen slaapt, zo rond 23.30. Zo’n tijdstip dat je zelf ook je ogen zou moeten sluiten, omdat de rest morgen wél uitgerust wakker wordt. Of na zo’n dag waarop je een writer’s block had, dat je precies vijf minuten voordat je moet stoppen ineens allerlei onderwerpen kunt bedenken.

Geen credits krijgen voor je werk

Hoewel ik zelf deze ervaring nog niet echt heb, ken ik verhalen waarbij bloggers zagen hoe hun verhaal op een andere site in iets andere woorden werd herhaald. Of dat iemand jouw tekst duidelijk als inspiratiebron gebruikte, maar voor het gemak vergat je te vermelden. Eigenlijk vind ik dat hoe dan ook not done. Als ik iets lees over onderwerp X en daar ook iets op te zeggen heb, link ik daarnaar. Waarom? Hoewel het voor de buitenwereld soms niet meer is dan ‘wat stukjes schrijven’, leg je wel je ziel en zaligheid in je blog. Het kost tijd en moeite. Even een vermelding en de terechte credits vind ik dan niet meer dan terecht.

Wat zijn jouw grootste blogfrustraties?