7 fouten die ik maakte als beginnend blogger

Je kent ze wel: lijstjes vol zaken die je als volleerd blogger zou moeten doen. Maar fouten zijn minstens zo belangrijk om van te kunnen leren. Daarom vandaag 7 fouten als beginnend blogger. 

Van fouten kun je leren

Vaak zie je in overzichten bij bloggers de mustknows van het bloggen. Ik besloot het andersom te benaderen; van fouten kun (en moet) je immers leren. Daarom vertel ik je vandaag over de verschillende fouten die ik in het begin nog weleens maakte, zodat jij dat niet hoeft te doen. Ik heb nog steeds een lange weg te gaan, maar ben inmiddels een stuk wijzer dan toen. In dit artikel ga ik daarom met de billen bloot. Want welke fouten als beginnend blogger heb ik allemaal gemaakt?

7 fouten als beginnend blogger

Willen opvallen met eigen foto’s

Dat is natuurlijk een fantastisch plan als je in bezit bent van een solide spiegelreflexcamera met allerhande toebehoren en scherpe foto’s maakt. Ik had een Sony Xperia (versie uit 2015). Mij leek het leuk om het anders te doen dan de rest en kleine vierkante foto’s te uploaden bij mijn blogs, bewerkt met een kek Instagramfilter.

Lekker persoonlijk, dacht ik toen. Verschrikkelijk kneuterig, denk ik nu. En natuurlijk, het persoonlijke heeft zeker zijn charme – vooral bij een mamablog. Maar niet als je ze vervolgens slecht bewerkt en de kwaliteit daardoor (te) laag is.

Te lang niet in mezelf geloven

Waarom niet? – vraag ik me nu af. Iedereen kan bloggen, waarom zou ik daar niet tussen kunnen? Het heeft lang geduurd voor ik echt begon te geloven dat ik wel iets kan. Dit gevoel helpt me om mezelf en mijn website iets meer op waarde te gaan schatten en dat komt me aan de zakelijke kant van het bloggen weer van pas.

Verschillende series beginnen die ‘flopten’

Deze fout vind ik dit trouwens niet zo erg. Hierdoor leerde ik steeds beter waar mijn focus zou moeten liggen en welke formats mijn lezers en mij wel liggen. Van dit soort fouten leer je!

Eentje waarvan ik het jammer vond dat deze weinig nieuwe aanvoer kreeg, was de serie Story of my life. Hierin vertelden lezers hun persoonlijke levensverhaal, iets dat hen gevormd had tot wie ze nu zijn.

De lezer uit het oog verliezen

Ken je dat: soms wil je een verhaal vertellen, maar doordat je zelf alle details kent, vertel je maar de helft. Ik zie dat weleens terug in de blogs van het eerste uur. Daarin zijn de verhalen niet altijd logisch in hun opbouw en weet ik in de ergste gevallen zelf niet goed meer wat nu eigenlijk mijn punt was. Tegenwoordig schrijf ik om een kern heen in plaats van een verhaal van A tot Z. Dat maakt het volgens mij meteen ook makkelijker leesbaar.

Te lang wachten met mijn eigen website

Achteraf gezien heb ik eerst acht maanden op WordPress gezeten en ben toen pas overgestapt naar een eigen website. Persoonlijk wilde ik de zekerheid dat dit geen bevlieging was en sloeg daar iets in door, ik zou anderen daarom wel aanraden sneller te handelen. Uiteindelijk weet je na een paar maanden waarschijnlijk ook wel dat het geen bevlieging is en als je professioneler over wil komen, zal je toch moeten overgaan op je eigen domein. Had me trouwens ook een behoorlijke kluif aan blogs gescheeld die ik nog moet herschrijven om te verbeteren op gebied van SEO.

Gebrek aan eigen identiteit

Om het schrijven gemakkelijker te maken, is het handig om te ontdekken waar jouw kracht ligt. Waarom ben je een toevoeging op het huidige aanbod aan moederblogs? Zo vind ik Romy van Dochterlief een heel goede schrijfster, ook op literair gebied. En Ramona van Kijk, mama! onderscheidt zich door ook te schrijven over haar tuin en huishouden met vier zoons. Nicole van Meisje Eigenwijsje is weer van alle markten thuis en daarin ligt ook haar kracht. En dan ik. Wie ben ik? Hoe kan ik iets toevoegen?

Inmiddels ben ik daar al iets meer uit: we staan vrij nuchter in ons ouderschap, ik probeer iets positiefs toe te voegen aan de digitale wereld en Ro staat naast me, zeer betrokken bij de opvoeding, het huishouden en mijn dromen/ambities en daarin toch anders dan sommige andere mannen. Hierin is de dynamiek van ons gezin uniek. En daarmee mijn persoonlijke mamablog dus hopelijk ook.

Ik gebruikte geen voornamen in mijn blogs

Ik lees weleens blogs uit mijn beginperiode en vind het soms tenenkrommend hoe afstandelijk ik daarin ‘spreek’. Ro is ‘mijn vriend’, een illustere figuur die zo nu en dan optreedt. Zoals ik net al schreef is hij echter heel aanwezig in ons gezin en daarom vind ik het heel vreemd om terug te lezen. Ook de kinderen waren de oudste, middelste en jongste. Of tiener, peuter en dreumes.

Het paste niet bij mijn blog. Zeker niet omdat ik aan de andere kant heel persoonlijke verhalen vertelde, zoals over mijn bevallingen of bloedarmoede na het spiraaltje. En dus heeft iedereen inmiddels gewoon een naam. Wel zo makkelijk!

Wat zijn jouw grootste fouten als beginnend blogger?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *