Wat doet een eigen website voor je bezoekcijfers? - De Techkoningin

Wat doet een eigen website voor je bezoekcijfers?

Wat doet een eigen website voor je bezoekcijfers_ (1)

In een eerdere blog vertelde ik al hoe simpel het eigenlijk is om je eigen website te bouwen, maar waarom zou je? Heeft zo’n overstap naar een eigen domein bijvoorbeeld effect op je bezoekcijfers? In dit artikel vertel ik je hoe dit bij mij ging en welke voordelen het had.

Over naar een eigen website

Gratis proberen op WordPress of Blogger

Als je nog niet zeker weet of bloggen echt iets voor je is dan is het raadzaam geen geld over de balk te gooien en gewoon te proberen via een gratis WordPress of Bloggersite of het bij je past. En, misschien belangrijker nog, of je het volhoudt. Als je na een paar weken al een flinke writer’s block hebt of liever je zinnen wil zetten op cupcakes bakken, dan zou de uitgave voor een eigen site zonde zijn geweest.

Wanneer stap je over?

Het is heel persoonlijk wanneer je kan zeggen dat je inderdaad de smaak te pakken hebt en ‘voor het echie’ wil gaan bloggen. Zelf zou ik niet snel investeren in een website als ik er verder in commerciële zin niets mee wil. Maar voor de meeste mensen geldt volgens mij toch dat de betaalde opdrachten en samenwerkingen een extraatje zijn. En die zal je via een gratis WordPress site niet snel krijgen: het gaat de opdrachtgevers vaak ook om een backlink en hoge DA; die kan je daarmee niet leveren.

Heeft een eigen website effect op je bezoekcijfers?

Spannend: kunnen ze je nog wel vinden?

Ik vond het zelf behoorlijk spannend. Eind mei 2016 startte ik op Lotuswritings.nl en moest dus alle blogs overzetten. Dat was op zich snel gebeurd. Maar zouden mijn lezers me nog wel kunnen vinden? Het voelde een beetje als voor het eerst autorijden met je rijbewijs op zak: je weet dat je het kan, alleen moet je het nu bewijzen. Doodeng.

Ik legde de lat behoorlijk hoog voor mezelf. Twijfelde over kleurkeuzes, lay-out van mijn site, de overzichtelijkheid en natuurlijk mijn artikelen. Over zo’n beetje alles dus. Maar kennelijk onterecht, want mijn bezoekcijfers begonnen na enkele dagen rap te stijgen.

Eerste maand verdubbeld in bezoekcijfers

Nu wil dat misschien niet veel zeggen: ik ging van 500 naar 1000 in een maand, als ik me niet vergis. Maar toch, het was een verdubbeling. En dat gaf zo’n kick! Bij nader inzien had ik het misschien best eerder kunnen doen natuurlijk, maar ergens ben ik ook blij dat ik lang genoeg heb gewacht tot de overstap goed voelde.

Waarom een eigen website zoveel fijner is dan WordPress?

Je kunt meer (thema’s, plug-ins)

Als je een eigen website neemt voor je blog kan je veel meer. Je kunt dat ene stukje internet dat nu van jou is helemaal aanpassen naar jouw smaak en behoeften. Installeer goede plug-ins, een strak thema en zorg dat je site lekker snel gaat. Zeker weten dat bij jou de bezoekcijfers alleen al om die reden vlot zullen stijgen.

Betaalde opdrachten

Een ander bijkomend voordeel is dat je op termijn betaalde opdrachten kunt doen. Of in elk geval reviews. Uiteraard moet je interesse en ambitie hier wel liggen, maar het hebben van een eigen website (en op termijn een eigen bedrijf) helpen hier enorm bij. Zo mocht ik een keer voor mijn site naar het kerstcircus van Ahoy, konden we vorig jaar de zak met Pakjesavond vullen met allerlei speelgoed en verdien ik er inmiddels een goed belegde boterham mee. De moeite waard dus!

Stijgende bezoekcijfers

Nogmaals: de stijgende bezoekcijfers. Dat is voor mij sowieso het fijnste voordeel aan die eigen site. Ook op Bloggen Baart Kunst gaat het steeds beter, omdat mensen me weten te vinden. Daarvoor heb ik niet eens overwogen om een gratis blog te nemen, omdat ik precies wist wat ik wilde. Bovendien, als gezegd, je eigen website installeren is in de basis echt niet heel moeilijk. Wil je meer, dan kan je altijd een expert inschakelen.

Wat was voor jou het moment om een eigen website te nemen voor je blog? Of twijfel je er nog over?