Eigen foto's of stockfoto's: welke gebruik je? - De Techkoningin

Eigen foto’s of stockfoto’s: welke gebruik je?

Misschien had de titel beter kunnen zijn: ‘Eigen foto’s of stockfoto’s: wat past bij jou?’ Want dat is de kern van het antwoord op bovenstaande vraag. In dit artikel vertel ik waarom het de moeite waard kan zijn om een stockfoto abonnement te nemen en wanneer je juist beter kan kiezen voor eigen foto’s. Ook deel ik met je welke keuze ik hierin maakte.

Wat zijn stockfoto’s?

Voor ik er dieper op inga, nog even een kort stukje over wat zo’n stockfoto nu precies is. Ik bedoel hiermee afbeeldingen en foto’s die je van internet haalt. In een aantal gevallen gaat het om websites waar je kosteloos kunt downloaden, maar er zijn ook betaalde services. De bekendste op een rij:

Websites waar je onbetaald (professionele) stockfoto’s kunt downloaden

 • Pexels.com
 • Pixabay.nl
 • Rawpixel
 • Unsplash

In dit handige overzicht vind je meer dan 50 services met gratis stockfoto databases. De moeite waard als je weer eens op zoek bent naar net dat ene beeld dat nergens te vinden is. Je weet nooit wat je daar vindt! Ook staan er handige tips in voor als je geen idee hebt wanneer je een bronvermelding moet plaatsen.

Betaald stockfotoabonnement

 • Creative Market (ook handig wanneer je een nieuw thema zoekt)
 • iStockphoto.com
 • Shutterstock.com
 • Stock.adobe.com
 • Stockunlimited

Er zijn uiteraard nog veel meer verschillende beeldbanken met een betaald abonnement, maar dit zijn voor nu even de bekendste.

Stockfoto’s: de voor- en nadelen

Voordelen van het gebruik van stockfoto’s

Je zit nooit zonder beeld. Iets wat ik heel vervelend vond toen ik nog afhankelijk was van mijn eigen foto’s, was dat ik soms echt heel creatief moest zijn en het er dan nog steeds suf uitzag. Zeker bij blogs over algemenere onderwerpen als borstvoeding; ik wilde niet elke keer mezelf in beeld neerzetten.

Daarbij kan het professioneel overkomen. Grote websites, zoals Me-to-we, Libelle en Oudersvannu gebruiken ook vaak voor een deel van de artikelen een stockfoto. Het onderschrijft je stuk. Zeker wanneer je een informatieve blog hebt geschreven.

Wanneer je beter geen stockfoto kan gebruiken bij je blog

 • Reviews van producten: je lezers willen weten hoe het eruit ziet of (in geval van speelgoed) op welke manier je ermee kan spelen. En zoals de foto die ik heb gebruikt als uitgelichte afbeelding: soms wil je een sfeer oproepen. Dat gaat beter met een eigen foto.
 • Als je een persoonlijke blog hebt die echt gaat over jullie gezin. Je volgers vinden het leuk een kijkje achter jullie schermen te krijgen. Dat krijgen ze niet echt wanneer je vooral afstandelijke stockfoto’s gebruikt.

Wanneer is het de moeite waard om een betaald abonnement te nemen?

Schrijf je vaak over informatieve onderwerpen? Download je meer dan dertig afbeeldingen per maand? Ben je op zoek naar professioneel beeld? Dan kan een stockfoto abonnement zeker de moeite waard zijn. Ook kost het aanzienlijk minder tijd dan wanneer je per blog een eigen foto moet nemen.

Het is aan jou natuurlijk om de kosten tegen de baten af te wegen. Vind je het juist hartstikke leuk om elke keer zelf een creatief beeld te creëren? Vooral lekker je eigen foto’s gebruiken! Maar hou je daar niet van en voel je elke dag de frustratie van het beperkte aanbod op een gratis stocksite? Dan is een abonnement wellicht de moeite waard.

De voor- en nadelen van eigen foto’s

Waarom zou je eigen foto’s gebruiken?

 • Ik noemde het net al even: je hebt een persoonlijke blog
 • Je doet vooral veel reviews op je website, die schreeuwen om een persoonlijke foto en niet om het standaard persbeeld
 • Je bent geen onverdienstelijke fotograaf en vindt het hartstikke leuk om regelmatig te fotograferen
 • Jullie hebben de bewuste keuze gemaakt om je kinderen online niet in beeld te brengen

Wat zijn de nadelen van het gebruik van eigen foto’s op je site?

Soms komt het minder professioneel over. Al zijn de meningen daarover verdeeld hoor. Maar als je een informatief artikel schrijft over waarom je een baby de eerste 24 uur niet zou moeten wassen of hoe je een luis ontdekt, dan past daar niet altijd een persoonlijke foto bij. Gedeeltelijk natuurlijk omdat het zulke persoonlijke onderwerpen zijn.

Een ander nadeel zou kunnen zijn dat je foto ‘voor altijd’ online blijft staan. Dat betekent dus ook wanneer je zoon beseft dat hij die ene hilarische foto, waarin hij guitig in de camera kijkt met een luier op zijn hoofd, niet online wil, je misschien te laat bent. Niet dat ik er vanuit ga dat je dit soort dingen deelt, maar ook minder spannende foto’s willen ze later misschien niet meer online. Wat dan?

Waarom ik blij ben met mijn Shutterstock abonnement

Even los van bovenstaande, wil ik ook graag delen wat ik zelf doe en waarom.

Van eigen foto’s naar Stockfoto’s

In het begin gebruikte ik op Lotus Writings vooral eigen foto’s – slechte kwaliteit, soms wat wazig en voorzien van een Instagram filter. Kon verder prima op mijn gratis WordPress site, maar toen ik mijn eigen website nam, vond ik het niet meer passend. Ik besloot eerst via Pixabay te downloaden, maar het aanbod op gratis sites is behoorlijk beperkt. Bovendien word je natuurlijk ook behoorlijk verlekkerd met foto’s van Shutterstock die bovenin staan en perfect bij je blogartikel hadden gepast.

Is het abonnement het geld echt waard?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn abonnement heb via een samenwerking. Of ik het anders zou betalen? Voor de 350 afbeeldingen die ik per maand kan downloaden, betaal je normaliter € 129,00. Per maand dus: een halfjaar kost je op die manier € 774,00.

Het bedrag is dus een behoorlijke kostenpost als je nog weinig geld verdient met je blog. Bovendien loont het natuurlijk niet echt als je in verhouding weinig schrijft. Het voordeel is wel dat de foto’s prachtig zijn en uitstekend bij mijn artikelen passen. Voor mijn blog haal ik er dus voldoende uit.

En op Bloggen Baart Kunst?

Op de één of andere manier wilde ik het hier anders doen. Ik startte in eerste instantie met foto’s die ik uit de Genius Blogger Toolkit haalde, maar het voelde zo koud en afstandelijk. En ondanks dat ik op deze website juist professionele artikelen schrijf, wil ik de toon wel persoonlijk houden. Persoonlijker – kennelijk – dan op mijn andere website.

Wat jullie doen?

Ik besloot een klein onderzoekje te houden op het Instagramaccount. Volg je nog niet? Hieronder vind je een linkje! Wees welkom 🙂 En wat bleek?

 • 16% van jullie gebruikt stockfoto’s (bij nader inzien bleek trouwens 94% van jullie te gaan voor een combinatie)
 • 94% ziet bij anderen het liefst eigen foto’s
 • 49% vindt stockfoto’s professioneel overkomen
 • 83% vindt het onnodig om geld uit te geven aan een abonnement

Wat ik heel interessant vind, is dat dus kennelijk bijna iedereen voor eigen foto’s gaat, maar een groot deel toch stockfoto’s gebruikt. Logisch op zich ook: uiteindelijk kan je niet voor ieder onderwerp een passende foto maken. Alleen al vanwege de tijd die het kost.

Daarentegen verraste het me dat slechts 49% vindt dat stockfoto’s een professionele uitstraling geven. Iets om mee te nemen naar de toekomst dus!

Gebruik jij eigen foto’s of stockfoto’s? Wat zijn voor jou de voor- en/of nadelen daarvan?