Eenzaamheid en bloggen: maak je leven socialer - De Techkoningin

Eenzaamheid en bloggen: maak je leven socialer

bloggen maakt eenzaam oplossingen

Thuiswerken en bloggen kunnen je leven vrij eenzaam maken: het grootste deel van de tijd moet je het zelf kunnen redden. Maar het hoeft niet! Er zijn genoeg opties om door je blog een socialer leven te krijgen. Hoe? In dit artikel vertel ik je er alles over!

Waarom bloggen eenzaam maakt

Dat ik ooit de dagelijkse sleur zou gaan missen…

Ik werkte jaren op kantoor. Dag in, dag uit reed ik hetzelfde traject met de trein en telde de stations af tot ik weer aan de dagelijkse ratrace mocht meedoen. Op de terugweg precies hetzelfde, al was het voordeel dat ik bij thuiskomst mijn dochtertje weer in mijn armen mocht sluiten. De sleur, elke dag dezelfde mensen om je heen… Hoe kon ik destijds weten dat juist dat het enige was dat ik zou gaan missen aan mijn werk?

Studeren, omdat ik ooit iets met schrijven wilde gaan doen – al wist ik niet wat

Begrijp me niet verkeerd, ik had geweldige collega’s. We hadden enorm veel lol tijdens werktijd (hoogstwaarschijnlijk meer dan de baas voor ogen had) en zaten allemaal in eenzelfde leeftijdsfase. Maar de werkzaamheden begonnen me op te breken en in een soort jeugdige overmoedigheid besloot ik baan en zekerheid in te ruilen voor een fulltime studie Geschiedenis. Ik wilde namelijk ooit iets met schrijven gaan doen en dit kwam erbij in de buurt. Bovendien vond ik de geschiedenislessen op de basisschool altijd wel leuk.

Bloggen is een eenzame hobby

Tot zover mijn doordachte keus die de overstap naar een financiële stap achteruit rechtvaardigde. Via wat omzwervingen na mijn studie (die trouwens, gelukkig, echt fantastisch was) kwam ik uit bij het bloggen. Samen met Ro besloot ik werk en gezin te gaan combineren vanuit huis en in 2018 werd ik zzp’er. Het enige nadeel? Bloggen is een vrij eenzame hobby. Je zit thuis, het zorgen voor de kinderen is redelijk solitair tot ze naar de basisschool gaan en bloggen zelf is ook geen sociaal beroep.

Uitstapje naar de supermarkt als hoogtepunt van je dag

Tijdens mijn dieptepunt keek ik uit naar de uitstapjes richting de supermarkt. Daar werkte een vrouw met wie ik altijd wel kon opschieten en leuke gesprekken had. Vriendinnen zaten namelijk op hun werk, onze kinderen (die elf maanden schelen) gilden nogal veel in die periode en dat maakt dat je niet snel bij iemand op bezoek gaat en verder gebeurde er niet veel in ons leven. Kortom, mijn blog was, naast Ro, één van de weinige dingen die ik had voor mezelf.

Hoe je je blogleven minder eenzaam maakt? 5 tips!

Gelukkig kan je blog ook veel brengen. Je zult echter wel wat moeite moeten doen om als blogger minder eenzaam te worden. Onderstaande stappen helpen je om een socialer leven te krijgen.

Richt met gelijkgestemden een app’groep op

Hoe je aan de juiste groep komt? Gewoon vragen in een Facebookgroep. Er zijn altijd wel mensen die niet in een app’groepje zitten, maar daar wel behoefte aan hebben. Wel goed om vooraf af te kaarten of jullie de app vooral gebruiken om zakelijke problemen te bespreken, juist ook privézaken willen delen en in hoeverre je allemaal actief wil zijn.

Tip!

Het kan heel handig zijn om vooral mensen uit je eigen regio te kiezen, zeker met oog op afspreken. Aan de andere kant heb je natuurlijk ook veel aan een “verticale” groep waarin bloggers zitten met weinig ervaring en professionals. Zo leer je optimaal van elkaar. En vergeet niet: ook iemand die bloggen als baan heeft, kan nog veel ontdekken. Misschien juist van die ene blogger die nog kijkt met een frisse blik!

Organiseer een samenwerkdag

Je hoeft hiervoor de anderen niet eens persoonlijk te kennen. Vraag eens in een bloggroep op Facebook wie zin heeft om een dag samen te gaan werken in jullie regio. Er zijn vaak wel mensen die reageren. Hoe je dit aanpakt?

  • Bel een eetcafé/restaurant in je buurt op en leg de situatie voor: je wil met (maximaal 10) mensen langskomen om daar te werken. Zijn er mogelijkheden? En kunnen ze je misschien een leuke korting bieden of een welkomstdrankje in ruil voor exposure op social media? Brutale mensen hebben de halve wereld, bovendien kan het hen daadwerkelijk iets opleveren wanneer je een aantal bloggers meebrengt die genoeg volgers hebben.
  • Is er iemand die het leuk vindt om een workshop te geven aan de rest? Denk aan (product)fotografie, SEO tips of misschien hoe je goed gebruik maakt van een affiliate programma.
  • Je kunt ervoor kiezen om de dag zichzelf te laten ‘vormen’, maar het kan handig zijn om een soort leidraad te hebben. Heet iedereen van harte welkom, deel de dag op in blokken om samen te werken en houd ruimte om na afloop met elkaar te kunnen napraten.

Wie weet doe je er leuke vriendschappen op. En anders is het in elk geval superleuk om met gelijkgestemden te kletsen over jullie gemeenschappelijke hobby (of baan).

Plan een date

Zeker wanneer je al een app groepje hebt, is het leuk elkaar in het echt beter te leren kennen. Superspannend wel, maar na de eerste vijf minuten valt het ongemak weg. Zo leerde ik mijn blogvriendinnen kennen en ik heb geen moment spijt dat ik me die avond over mijn verlegenheid heen zette. En je hebt er weinig voor nodig: alleen een gezellig café en goed gezelschap.

Ga mee op een werkweekend of organiseer er zelf eentje

Je kunt je aansluiten bij coaches die ondernemers een weekend mee op pad nemen. En anders organiseer je er toch gewoon zelf eentje? Ook dat is weer heel spannend, maar met de juiste groepssamenstelling kan het zo’n blogweekend ontzettend veel opleveren. Van nieuwe energie tot kennis en een berg motivatie om je blog verder te optimaliseren en verbeteren.

Schrijf erover

Wanneer je je eenzaam voelt, heb je misschien de neiging dat te verzwijgen. Maar juist beslissen om jezelf open te stellen kan fijne reacties opleveren, bijvoorbeeld van een lezer die jouw gevoel enorm herkent. Of een bekende die je vraagt om eens af te spreken. Je weet maar nooit wat het oplevert als je stil blijft.

En nu? Ben ik nooit meer eenzaam met al die handige tips?

Ik zou willen dat het zo was. Dat ik me nooit bijna wanhopig aan Ro’s voeten wierp vol verhalen over de afgelopen dag. Of wilde weten hoe die van hem was. Dat ik nooit een gesprek opstartte op WhatsApp om in elk geval maar één gesprek te hebben met iemand buiten ons gezin. Maar een beetje eenzaamheid hou je toch wel, vermoed ik. Zeker als je, zoals ik, bewust niet alle evenementen afloopt.

Het is daarom, net als met afvallen, ook een kwestie van discipline. Niet willen wegzakken in het gevoel dat je bijna onvermijdelijk een keer krijgt wanneer je vooral thuiszit met een zoemende laptop als enige vorm van gezelschap. Buiten je blog om is het goed om bewust minstens een paar keer per week spontaan bij iemand op de koffie (of thee) te gaan, af te spreken met vriendinnen of te gaan sporten. Zoek andere mensen op. Want hoe goed je ook alleen kan zijn, het leven is te kort om er niet meer uit te halen.

Ben jij weleens eenzaam door het bloggen? Of heb je misschien aanvullende tips om dat gevoel te doorbreken?