Een goede bio: in de eerste persoon of juist de derde? - De Techkoningin

Een goede bio: in de eerste persoon of juist de derde?

20191007 134329

Schrijf je een goede bio op je website in de eerste persoon of derde persoon enkelvoud? En hoe pak je dat dan precies aan? In dit artikel leg ik uit wat de voordelen zijn van beide methodes en geef je een gratis checklist met de belangrijkste punten.

Derde persoon enkelvoud in je bio?

Praten in de derde persoon over jezelf is een beetje sneu

Om maar met de deur in huis te vallen: ik vind mensen die in de derde persoon enkelvoud over zichzelf praten een beetje raar. Het zijn vaak mannen, sorry, die dan dingen roepen als: ‘Henk wil vandaag niet zwemmen.’ Terwijl ze dus zelf geen zin hebben. Daar krijg ik instant de kriebels van.

Nuttig op je website

Maar goed, als je een korte bio schrijft op je website, dan kan het dus wel nuttig zijn om toch die derde persoon te gebruiken. Waarom?

Waarom een bio in de derde persoon enkelvoud handig kan zijn

Het staat professioneel

Hoe gek het misschien ook mag voelen om over jezelf te schrijven

Merel (35) is moeder van drie temperamentvolle dochters en zes jaar samen met Ro, haar grote liefde. Ze is gek op Van Dobben kroketten en chocola en daardoor eeuwig aan de lijn. In 2013 studeerde ze af als historica, drie jaar later startte ze een goedlopende mamablog: Lotus Writings. Voor nuchtere ouders die houden van hun kinderen, maar ook (steeds meer) van zichzelf. Die weten dat je best doen soms belangrijker is dan de uitkomst.

Deze staat op mijn eigen website, Lotus Writings. Heel ongemakkelijk toen ik net begon, maar tegelijkertijd straalt het wel de autoriteit uit die ik (op dit moment) wil. Uiteindelijk is mijn blog ook mijn bedrijf.

Je vertelt ‘objectief’ waarom jij expert bent

Bekijk het eens zo: er zijn inmiddels duizenden mamabloggers. Hoe kan jij daartussen opvallen? Om niet weg te vallen als zoveelste mama kijk je naar wat jou uniek maakt. En natuurlijk, uniek blijft relatief. Ik schrijf dat ik dol ben op kroket en chocola – ik zal heus niet de enige zijn. Misschien heb je één kind? Geen kind maar een kinderwens? Drie dochters of juist drie zonen? Van alles wat?

Het maakt allemaal niet uit, maar het onderscheidt jou wel van de rest. Het maakt je een zelfbenoemd expert binnen jouw micro-niche. Zodra je zegt ‘Merel heeft een samengesteld gezin met drie dochters’, leest dat simpelweg anders dan ‘Ik ben Merel en heb een samengesteld gezin met drie dochters.’ Wat je mooier vindt is een kwestie van smaak, dat de eerste optie objectiever oogt een feit.

Je schrijft automatisch beknopter

Op de één of andere manier voelt het in de derde persoon alsof je de opdracht voor een ander schrijft. Dat maakt ook dat je minder snel allerlei details erbij pakt die irrelevant zijn. Dus zelfs als je liever in de ik-vorm schrijft, kan het helpen om je bio eerst in de derde persoon te schrijven en daarna om te zetten.

Wanneer je de derde persoon moet vermijden?

In je ‘Over mij’

Wanneer je jouw lezer iets meer wil vertellen over de persoon achter de blog, schiet het niet op wanneer je ook hier de afstandelijke derde persoon blijft gebruiken. In je bio kan het werken, want die is kort. Je ‘Over mij’ is aanzienlijk langer en daar kan je een band opbouwen met je lezer. Vertel hem waarom je begon met schrijven, waarmee jij je onderscheidt en wat je doel is.

Wanneer je een hele persoonlijke blog hebt

Een bio in de derde persoon past niet bij een hele persoonlijke blog waarin je ziel en zaligheid blootlegt. Je kunt dan vaak beter doorgaan in de toon van je website en de eerste persoon enkelvoud gebruiken.

‘Ik ben Henk. Door een ongeluk, drie jaar geleden, raakten mijn onderbenen verlamd. Op Mijntweedekans.nl schrijf ik over mijn herstel en hoe we daar als gezin mee omgaan.’

Niet bepaald een vrolijk voorbeeld, maar hierin werkt het dus wel als je de lezer meteen duidelijk maakt waar je site over gaat. ‘Henk raakte drie jaar geleden verlamd door een ongeval’ klinkt meer als de intro van een nieuwsbericht en moet je dan ook zien te vermijden.

Als het niet bij je past

Ik kan natuurlijk wel beweren dat een bio in de derde persoon beter is, maar dat is geen vaststaand feit. Experts vinden allemaal iets anders en bovendien blijft het een kwestie van smaak. Als jij je veel prettiger voelt bij een persoonlijke aanpak, dan is er niets mis mee om dat te doen. Jouw website, jouw schrijfstijl.

Toch ben ik benieuwd of ik je met deze blog aan het denken heb gezet. Kijk je nu met een andere blik naar je bio? Ga je hem nog eens onder handen nemen? Of laat je hem zoals hij was?

Laat het me weten in de comments!