Wat doe je met je blog in de zomervakantie? - De Techkoningin

Wat doe je met je blog in de zomervakantie?

Bloggen in de zomervakantie

Een van de vragen die bloggers bezighoudt rond de zomer is of je moet doorgaan met publiceren tijdens de vakantie. Is dat slim? Zijn er dan wel lezers? En wat zijn de alternatieven als je wel actief wil blijven op je blog en social media? In dit artikel vind je de meest gestelde vragen én antwoorden.

Moet je doorgaan met publiceren op je blog in de zomervakantie?

Aantal bezoekers via socials zakt vlot met lekker weer

Onder bloggers rijst zo net voor de zomervakantie vaak de vraag: moet je blijven bloggen of is het niet onverstandig om een pauze in te lassen? Want je merkt het vaak al op mooie dagen. Wanneer de zon schijnt, zitten mensen niet zoveel op Facebook. Hoogstens om een foto te posten van hun eten en drinken op dat ene leuke terrasje, maar niet om jouw nieuwe, minutieus uitgedachte betoog te lezen over de lessen die je leerde na de scheiding.

Zonnige zomer?

Kortom, met een beetje mazzel liggen we komende zes weken vooral te bakken en niet te surfen. Maar daardoor krijg je wel te maken met dramatische bezoekcijfers als Facebook je enige bron is. Waarom zou je dan toch doorschrijven in de zomervakantie? En hoe vaak publiceer je?

De meest gestelde vragen rondom het onderwerp bloggen in de zomervakantie

Een paar vragen waar natuurlijk geen eenduidig antwoord op is. Zo zal de één bloggen als hobby en heeft de ander er zijn werk van gemaakt, schreef die eerste sowieso maar eens per week een artikel en jij misschien wel elf. Dus los van onderstaand advies moet je vooral kijken naar je eigen situatie, of je zelf nog weggaat en je precieze wensen.

Als jouw volgers wel regelmatig een artikel van je verwachten, dan kan je daar gehoor aan geven als je daar zin in hebt. En doen ze dat niet, dan kan je je tijd ook aan andere zaken besteden.

Bloggen in de zomervakantie checklist: waar moet je aan denken?

Voor je kunt vaststellen of publiceren in de zomervakantie nut heeft, moet je weten waar je prioriteiten liggen. Daarom maakte ik deze checklist.

Hoeveel tijd heb je en wil je maken?

Volgens mij valt en staat hier alles mee. Wil je zes weken lang doorwerken? En is dat wel verstandig? Kan je misschien op een andere manier tijd besteden aan je blog of juist vooruit schrijven, zodat die paar weken in juli en augustus gewoon voor je gezin zijn? Probeer dat eerst eens uit te dokteren en hou zeker rekening met jezelf. Want even eerlijk: waarom zou je jezelf opsluiten terwijl half Nederland ligt te braden aan een willekeurige Costa of geniet van ijskoude biertjes op een zwoele zomeravond?

Als er dan toch op het moment weinig bezoekers binnenstromen via social media, forceer jezelf dan niet om strikt vast te houden aan je normale schrijfschema. Heb je zin om iets te doen, dan vooral lekker schrijven. Ga je liever naar het strand, kies daar dan voor. Die vrije dagen zijn dé momenten waarop je kan genieten met je man (of vrouw) en kinderen. Zou toch zonde zijn als je achteraf spijt hebt en totaal niet uitgerust bent.

Wat is je grootste bron van bezoekers?

Voor mij is dat op dit moment Google. Soms gebeurt er iets in je leven waardoor je gewoon geen zin meer hebt nog iets te publiceren. Ik liet vorig jaar ook een keer de boel de boel en merkte dat het voor mijn bezoekcijfers eigenlijk helemaal niet zoveel uitmaakte. Dat leerde me meteen dat ik best eens compleet los kan laten als dat nodig is en mijn situatie (of gezin uiteraard) daarom vraagt.

Dus kijk of je zin hebt. Zo niet, dan zijn er ook nog andere manieren waarop je website gevonden kan worden.

Wat verwachten volgers van je?

Eigenlijk is dit een beetje een retorische vraag. Juist als (persoonlijke) mamablogger, zullen ze waarschijnlijk sneller verwachten dat je lekker geniet op vakantie en ter inspiratie filmpjes en foto’s deelt via Instagram. Elke dag een uitgebreid verhaal over borstvoeding, de juiste scholen of andere diepgravende onderzoeken doen er gewoon niet toe. Besteed je tijd er niet aan, tenzij je dat wil. Voor jezelf dus – voor de bezoekers kan je het prima laten.

Tegelijkertijd moet het ook niet zo zijn dat je volgers jouw leven bepalen natuurlijk. Een open deur, maar ik wil het wel even benoemen. Vakantie mag ook vakantie zijn. Je kunt prima, zoals andere ondernemers, aankondigen dat je in verband met de zomervakantie even minder actief zal zijn.

Heb je inspiratie?

Ook best belangrijk. Heb je wel inspiratie? Ik kan even alleen voor mezelf spreken (sommige bloggers zeggen nooit zonder ideeën te zitten, dus voor hen zal deze vlieger niet opgaan), maar ik kijk ook weleens doelloos naar een leeg scherm. En heel vaak hangt dat toch samen met hitte, een brandend zonnetje buiten, het verlangen naar ijskoude drankjes en een zwembad in de tuin. Dan kan je vaak maar beter stoppen en op een ander moment verder gaan.

Wat kan je doen als je in de zomervakantie wel wil bloggen?

Als je ondanks bovenstaande punten gewoon van plan bent te gaan werken in je vakantie – wat ook prima is – dan resteert de vraag: wat ga je doen? Hieronder een opsomming van alle mogelijkheden.

Schrijf en deel artikelen via social media waar je volgers iets aan hebben

Onderwerpen die het zomers goed doen:

 • Recepten voor lekker ijs
 • Spelletjes met water
 • Hoe bouw je het mooiste zandkasteel?
 • De rustigste stranden langs de Noordzeekust
 • Wat je kan doen als het regent in de zomer
 • Hoe ga je om met angst tegen onweer?
 • Zo voorkom je een wespenplaag
 • Voorkom een zonnesteek

Als je dan toch wil blijven schrijven, zorg dan in elk geval dat je volgers het leuk vinden de onderwerpen te lezen. En kijk het trucje af van de kranten: komkommertijd betekent ook dat mensen behoefte hebben aan luchtige artikelen. Speel bovendien in op het weer. Misschien heb je op die hete zomerdag een blog online gezet met tips voor wanneer het regent; wacht dan nog even met delen via social media.

Deel oude artikelen die je al hebt geschreven

Ideaal: kost je weinig werk, maar je lezers hebben wel iets om te lezen die dag. Eventueel updaten met een recente foto of relevante informatie en je bent klaar voor die dag.

Update je oude content

Als je besluit minder te publiceren, kan je achter de schermen aan de slag. Schoon je archief op, verwijder of herschrijf oude blogs die toch nooit iemand meer bekijkt en kijk of er nieuwe informatie aan toegevoegd kan worden. Kijk ook eens of de blogs die je nu op no index hebt staan geen opfrisbeurt kunnen gebruiken. Wie weet wat je daar nog uit haalt!

Optimaliseer je tags en categorieën

Een rotklus, dat weten we allemaal – je hebt hem waarschijnlijk niet voor niets uitgesteld. Maar nu is het zomer, komt niemand meer via socials op je website en dus heb je de tijd. Ga er gewoon eens goed voor zitten. Uiteindelijk kost het je een paar dagen, maar dan ben je er ook. Geoptimaliseerde categorieën en tags helpen bij je vindbaarheid via Google en andere zoekmachines.

Verweesde content? Niet meer op jouw blog!

Schrijf artikelen voor na de zomervakantie

 • Wat heb je nodig in groep …
 • De leukste rugzakken voor op de basisschool
 • Musthaves voor een brugklasser
 • Weer aan het werk? Zo voorkom je sleur!
 • De 10 leukste gezonde traktaties van Pinterest

Denk aan je eigen leven na de vakantie en waar jij behoefte aan zou hebben om over te lezen.

Maak goede pins van je blogs

Als er een moment is om je Pinterestaccount een flinke boost te geven, dan is het nu wel. Kijk eerst eens kritisch naar je content: wat zouden mensen graag willen lezen én repinnen? Maak daar goede pins van en gebruik Tailwind (of je eigen tijd) om ze erop te zetten. Zorg dat je het een beetje verspreid, zodat de kans groter is dat anderen ze zien.

Tip: denk ook aan juffen en meesters. Die zoeken tijdens de vakantie vaak al naar leuke DIY tips voor in september. Speel daarop in!

Maar vergeet niet aan jezelf te denken!

Je kan natuurlijk de hele vakantie doorwerken, maar is dat verstandig? Waarom zou je niet op zijn minst een week helemaal niks doen? Plan via Facebook vast wat oude blogs in die dagelijks online komen, betaal eventueel een VA om te blijven reageren op je volgers en laat het die week lekker los.

Briljante ideeën voor nieuwe artikelen (want die stromen ongetwijfeld door je lijf als je besluit het los te laten) schrijf je op, al dan niet voorzien van een paar zinnetjes. En ga dan weer lekker verder met lezen, ontspannen en niksen. Het is echt belangrijk om vakantie op te nemen. Je hersenen wat rust gunnen, kan (kleine) wonderen verrichten. Kortom, toch maar doen!

Ga jij door met bloggen in de zomervakantie?