Deze blunders wil je als blogger liever niet maken - De Techkoningin

Deze blunders wil je als blogger liever niet maken

Blunders: we maken ze allemaal. Ook als blogger. Maar dat betekent natuurlijk niet dat dat het allemaal beter maakt. Voor deze blog verzamelde ik er 20 die we liever hadden overgeslagen!

Leuk voor later – op een feestje

Blunders maken, is menselijk. En het is op zich ook geen onoverkomelijke ramp, want de meeste zaken lossen zich uiteindelijk wel op. Al zijn de volgende tien momenten wel de leukere momenten voor op een feestje op dat moment had ik ze liever overgeslagen! Hieronder mijn 10 grootste én blunders van andere bloggers!

10 blunders die je als blogger liever overslaat

Te laat komen

Het is me meer dan eens overkomen. Zo liep ik in 2018 in Amsterdam. In principe had ik nog tien minuten om de locatie te vinden waar we mochten komen kijken naar de plannen die Center Parcs voor de toekomst had. De afstand tussen de garage en de Hortus Botanicus was maximaal vijf minuten, vertelde Google Maps.

Vol goede moed begon ik te wandelen. En te wandelen. En nog wat meer te wandelen. Uiteindelijk heb ik drie kwartier (!) rondgelopen, omdat de navigatie me compleet verkeerd stuurde. Het was die dag bloedheet. Dubbelop dus, want ik voelde een kleine paniekaanval opkomen. Zo gênant…

Dat was trouwens niet de enige keer: later kwam ik nog eens tussen de voetbalsupporters en ME terecht met twee kinderen en ik miste een andere keer het bijzonder mooi rode-loper-moment tijdens een filmpremière (waarbij ik tussen de persfotografen had kunnen staan).

Een week te vroeg komen opdagen

Deze is aanzienlijk minder vervelend voor de opdrachtgever, maar wel voor jezelf. In 2017 gingen we met een PR bureau naar het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten. Hartstikke leuk, lekker in de buurt en een prachtig natuurgebied. Maar op de pont zag ik geen bekenden, het eiland leek niet overspoeld door bloggers. En nu waren we wel wat vroeg, maar er zou toch wel iemand…?

Niet veel later besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en in het plaatselijke museum te informeren. ‘Bloggers?’ de oudere man de balie keek me bevreemd aan, alsof hij niet wist waar ik op doelde. Gelukkig schoot een jongen hem te hulp: ‘Ik denk dat ze die groep bedoelt die volgende week woensdag langskomt!’

Oeps!

Kinderen die door een presentatie gillen

Neem je kinderen lekker mee stond er in de e-mail. We mochten naar de presentatie van een televisiezender voor kinderen. Daar zou voldoende speelgelegenheid zijn, er kwamen verschillende ‘helden’ langs en het leek me hartstikke leuk voor onze jongste dochters. Eenmaal daar keken we onze ogen uit: kosten noch moeite waren gespaard. Lekkere cupcakes, een toffe ballenbak en een superleuke goodiebag. Wat er in de mail niet bijstond, was dat je eerst anderhalf uur lang naar een presentatie moest luisteren. Met je kinderen op schoot. Daar zat ik dan, met het zweet in mijn nek en twee kleine kinderen die helemaal geen zin hadden om stil te zitten.

Het werd een rampzalige aaneenschakeling van blunders: ik kreeg de broodtrommel niet open (met eten, ‘voor het geval dat’). Tot de deksel met een boel kabaal losschoot. Daarna kregen ze ruzie om de stickers uit de goodiebag. Wilde onze jongste vooral papier scheuren en schoof de oudste van de twee een paar keer haar stoel keihard heen en weer… Het was een drama, zeker omdat al die andere kindjes wél rustig zaten te wachten.

Onbruikbare foto’s maken

Inmiddels ben ik in het bezit van een goede camera. Maar in het begin van mijn blogcarrière moest ik me behelpen met mijn telefoon. Bovendien had ik nog niet veel ervaring, dus zagen de beelden er vaak net zo knullig uit als ik me voelde. Hoofden die er niet op hoorden te staan, wazig beeld of een vinger in de linkerbovenhoek. Beetje jammer!

Je blog te vroeg online zetten

Je zou het misschien niet zeggen 😉 maar ik ben een beetje chaotisch. En daardoor kwam het er in het begin ook nog weleens van dat ik concepten per ongeluk plande of dat ik op ‘Publiceren’ klikte in plaats van ‘Voorbeeld’. Gelukkig is de lay-out van WordPress inmiddels veranderd, waardoor ik het niet snel meer fout doe. Voor mijn vaste volgers ook beter!

Werken zonder enig schema, waardoor je van alles vergeet

In het begin dacht ik dat ik alles wel gewoon in gedachten kon opslaan. I rest my case.

Een belangrijk persmoment missen

Dit was toch wel één van de grootste blunders. Ik was op de Negenmaandenbeurs, begin 2017, en vlak voor de beurs officieel open ging onder leiding van een dansende Jim Bakkum met zijn baby in de draagzak, zaten we een mini swaddle te maken. Ik ging volledig op in mijn DIY project waardoor ik miste dat de andere bloggers opstonden. Op drie bloggers na (waaronder ikzelf) stond iedereen keurig bij hét persmoment van de dag. Zoiets gebeurt je maar één keer, dat is het voordeel.

Op pad met mijn camera…

…maar zonder geheugenkaartje. Beetje jammer!

Vier keer over dezelfde spelfout heen lezen

Eén van de dingen waar ik veel waarde aan hecht, is dat mijn blogs zo foutloos mogelijk zijn geschreven. Daarom lees ik ze vaak nog even na voor ze online komen. Maar het gebeurt dus nog regelmatig genoeg dat mijn zusje me appt met een keurige cirkel rondom een foutje waar ik kennelijk compleet overheen heb gelezen. Herkenbaar?

Geen geld hebben voor de tolwegen en moeten omrijden

In 2018 mocht ik op uitnodiging naar Europa-Park. Een schitterend pretpark in Zuid-Duitsland – zo’n zeven uur rijden vanaf ons. Maar goed, het is de moeite waard en enthousiast gingen we op weg. Ergens in Frankrijk doemde vanuit het niets een tolweg op. Gelukkig had ik die ochtend nog snel een vijfje in mijn zak gepropt, waardoor we konden doorrijden. Bij de eerste de beste uitweg besloot ik maar gewoon de toeristische route te nemen.

Het nadeel daarvan bleek dat je berg op, berg af ging, achter tractoren kwam te zitten en bovendien twee uur langer onderweg was. Van mijn voorgenomen stops kwam weinig terecht. Want terwijl ik twee uur extra had ingecalculeerd, hielden we net twee minuten over. Bezweet en met mijn haar alle kanten op, renden we binnen voor de eerste kennismaking. Had ik toch graag anders gezien…

Blunders van andere bloggers

Voorstelrondje

Lisette was uitgenodigd voor een evenement van Loedermoeder. Spontaan liep ze op een tafel af vol vrouwen en stelde zich enthousiast voor. De groep staarde beduusd terug. Verkeerde tafel…

Lekker werken tussen de bedrijven door

Het overkwam Lisette ook een paar keer dat ze lekker wilde gaan werken. Gewoon even wat tussen de bedrijven door doen op locatie. Beetje jammer? Ze vergat haar oplader. En een andere keer stond ze voor een dichte deur, omdat de koffietent die ze voor ogen had kennelijk elke dinsdag dicht is.

Gewoon niet publiceren

‘Normaal gebruik ik autopublisher’, vertelt papablogger Rob, ‘maar kennelijk werkte die niet mee. Na drie dagen ontving ik een mailtje van de opdrachtgever waar de blog toch bleef.’

LinkPizza linkjes…

Ik denk dat de meeste bloggers deze wel herkennen – mits de je LinkPizza plug-in gebruikt natuurlijk. Rob: ‘Dat je de affiliate links in een artikel vergeet uit te zetten en de eventuele opbrengsten vervolgens naar LinkPizza en jou gaan, in plaats van naar de opdrachtgever.’

Van welke blog ben jij eigenlijk?

Judith: ‘Ik stond gisteren op een event en vroeg per ongeluk aan de klant waar zij eigenlijk voor blogde. Oeps!’

Vergeten om batterij op te laden

Rob: ‘In je enthousiasme van huis vertrekken met je camera én je telefoon, maar eenmaal daar aangekomen ontdekken dat de batterij op is. Dat je uiteindelijk foto’s moet lenen van je concullega’s.’

Read-delete

‘Ik heb ook weleens gehad dat ik een persbericht deletete en na afloop ontdekte hoeveel verkeer andere bloggers daarop hadden,’ vertelt Judith. Ook een onhandige blunder (al kom je daar pas later achter).

Meteen aanvallen voor iemand ook maar een foto heeft kunnen maken

Ben je met een groep bloggers weg, dan is de kans groot dat het eten eerst op de foto moet voor je kan aanvallen. ‘Dat je aan de snacks gaat, voor iemand het heeft kunnen vastleggen,’ aldus mamacoach Kimberly.

Foto’s van Google halen

‘In het begin heb ik weleens de fout gemaakt om een foto van Google te halen – hup, weer een nieuw artikel!’ voegt Kim eraan toe. ‘Al snel ontdekte ik dat het niet helemaal de bedoeling was.’

Wat is jouw grootste blunder?