Meld jij op social media dat je niet thuis bent? - De Techkoningin

Meld jij op social media dat je niet thuis bent?

meld je op social media dat je weg bent voor je blog

Wat doe jij als je op een evenement bent of een locatie ver van huis en de opdrachtgever verwacht dat je het meldt op social media? Laat jij het op dat moment weten of post je later foto’s en een verslag van de dag? In deze blog ga ik in op het vraagstuk: meld jij op social media dat je niet thuis bent? En in hoeverre loop je een reëel risico?

Melden op social media dat je niet thuis bent

Als je voor je blog op pad gaat met het hele gezin, verwacht de opdrachtgever vaak dat je even wat foto’s deelt via je Stories. Maar wat als het een evenement ver van huis betreft? Is het dan wel zo verstandig om alles online te zetten of valt het risico allemaal wel mee? En zijn er alternatieven?

Wat deel je wel en niet op social media?

Net zoals je bewust nadenkt over wat je wel en niet laat zien van je gezin, is het ook goed om even stil te staan over wat je precies deelt van je leven. Zeker als je op persreis bent of een evenement bezoekt op minimaal honderd kilometer afstand.

Een jaar geleden gingen we bijvoorbeeld met het hele gezin naar de Belgische Ardennen. Dat bracht natuurlijk meteen een dilemma met zich mee: ik wilde mijn volgers via mijn social media kanalen laten zien wat we allemaal ‘live’ beleefden, maar tegelijkertijd wist ik niet of dat wel helemaal verstandig was.

Loop je echt een risico?

Waarschuwing door de politie

Een paar jaar geleden, toen Facebook nog razend populair was en vooral werd gebruikt om foto’s en statussen te delen van je avondeten, pasgeboren baby en andere – heel persoonlijke – informatie, kreeg je regelmatig de waarschuwing: vertel niet op social media dat je niet thuis bent. Inbrekers hebben immers ook internet. En we waren het er vervolgens massaal mee eens dat het naïef was om alles erop te gooien.

Instagram Stories

Maar daarna volgde Insta Stories. Niet heel anders in feite. Je praat tegen je camera, maakt foto’s terwijl je in de keuken staat, een ijsje eet, door het park wandelt; je houdt live sneeuwballengevechten én fotografeert er lustig op los in dat ene pretpark. Zeker als blogger wanneer je op uitnodiging bent. *Klik* kinderen in de bootjes, *klik* selfie van jou en je man, *klik* #genietenmetzijnallen en *klik* locatie: ….

Inbrekers, wees welkom?

Lotus Writings is een geregistreerd bedrijf. Elke willekeurige inbreker kan dus heel makkelijk ons adres achterhalen. Als hij of zij ziet dat we lekker relaxen in de Ardennen met zijn vijven, is het bijna alsof je de rode loper voor ze uitrolt en neon pijlen richting de voordeur laat wijzen. Niet zo slim dus. Maar het stelt je dus ook voor een dilemma, want je maakt vaak ook afspraken met een bedrijf, pretpark of vakantiebestemming dat je aan je volgers toont waar je bent en wat je doet.

Oplossingen als je niet wil melden dat je op dat moment allemaal weg bent?

De foto’s en filmpjes later posten

Je kan natuurlijk vooraf afspraken maken met de andere partij dat je de beelden van je vakantie bij thuiskomst online zet. Zo laat je wel zien hoe leuk het ergens is en wat je allemaal kan doen, maar tegelijkertijd maak je het inbrekers allemaal niet te makkelijk.

Niet vermelden met wie je weg bent

Zolang je niet met het hele gezin op de foto gaat en dat direct deelt met je huidige locatie prominent in beeld, weet een willekeurige inbreker (als hij jouw kanaal überhaupt volgt) natuurlijk niet of je daar met het hele gezin bent. En aangezien je doorgaans toch inbreekt uit gemakzucht (omdat je zelf niet écht wil werken voor je geld), lijkt het me sterk dat ze dan nog de moeite gaan nemen om alles uit te puzzelen 😉

Het risico toch maar nemen

Je kan natuurlijk ook besluiten toch het risico te nemen, omdat je met de opdrachtgever niet echt tot een compromis kan komen. Wie zegt uiteindelijk dat je op dat moment echt niet thuis bent? En hoe groot is de kans dat er daadwerkelijk wordt ingebroken?

Een housesitter vragen

Er zijn ook voorbeelden van bloggers die een week weggaan met hun gezin en een bekende vragen om op het huis te passen. Zo kan je met een gerust hart alles laten zien, zonder bang te zijn voor rare toestanden tijdens je afwezigheid.

Heb jij weleens stilgestaan bij een eventueel risico van het delen via social media dat je op dat moment weg bent? Of vind je het onzin?