De leukste hapjes om met kinderen te maken voor een filmmiddag

Geschreven door Posted on 5 minuten leestijd 71 keer gelezen

We hebben weer vakantie! Tenminste, de meeste van ons dan. Heerlijk op vakantie naar een ver oord, zwemmen in de diepblauwe zee, cocktails drinken en kijken naar die lekkere ober die — eh, ja, niet dit jaar dus. Thanks, Corona.
Nu zitten we gezellig allemaal thuis. Onze verre reis is een fort van dekens in de woonkamer, dat we liefkozend ‘ons kasteel’ dopen. Het enige kasteel dat we zien dit jaar, is die van Chateau Meiland. Zwemmen doen we in het pierenbadje in de achtertuin. Cocktails drinken doen we 10 keer op een dag (wijnen! wijnen! wijnen!), en daarbij kijken we ook 10 keer of er nog wat lekkers is – maar nee, we moeten boodschappen doen. En die heerlijke ober? Die zoeken we op Tinder.
Herken je dit? Jezelf moeten vermaken (en bijna doordraaien) omdat jij je verveelt? Weet je wie zich ook altijd vreselijk vervelen tijdens de vakantie? Kinderen.
Want hoewel de kleine monstertjes je zoveel liefde brengen, over het algemeen schattige wolkjes vrolijkheid en vreugde zijn – zijn ze op sommige dagen ook lastig, ongeduldig en hoor je “ik verveel me” altijd het meest gedurende de vakantieperiode. 

Maak lekkere hapjes en zet een leuke film op! 

De leukste oplossingen zijn soms ook vrij simpel. Want wat bij ons thuis altijd favoriet was, was een leuke filmmiddag. Je begint de middag samen met het maken van de lekkerste hapjes, dus ook de voorbereiding van deze dag is genieten. Kies daarna samen een leuke film*. Doe de lampen uit, zet het volume net iets luider dan normaal en geniet van jouw eigen thuisbioscoop!

Vijf makkelijke en heerlijke hapjes voor bij een filmmiddag:

Denk allereerst eens aan makkelijke hapjes zoals: fruitspiesjes, soepstengels / apple slices of ander fruit gedoopt in gesmolten chocolade en bijvoorbeeld disco dip of andere lekkere topping, chocolade / kaas fondue, popcorn (blijft altijd favoriet), bladerdeeg hapjes of maak chocoladecups van gesmolten chocolade en een ballon en vul deze met vers fruit.

Maar onderstaande hapjes zijn ook erg leuk en lekker om samen te maken. 

Smores vanuit de oven

Smores uit de oven zijn zoet en plakkerig – iets waar de meeste kinderen dol op zijn. Maar het is ook fijn voor jou, want smores zijn snel klaar en simpel om te maken. Je hebt een reep chocolade nodig, een zak grote witte marshmallows, simpele biscuit koekjes en eventueel vers fruit.
Breek je chocoladereep in blokjes en verdeel dit over de bodem van de ovenschaal. Knip de Marshmallows door de helft, en leg deze met de plakkerige kant op de blokjes chocolade in de ovenschaal. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven (175 graden) en wacht tot de bovenkant van de marshmallows mooi goudbruin worden. Laat het even afkoelen, want het is de eerste paar minuten nog erg heet. Schep daarna de smore vulling uit de ovenschaal met een biscuit. Het is trouwens ook heerlijk om hier doorheen te gaan met vers fruit of om je fruit spiesjes in te dippen.

Mini kwarktaartjes in cups

Je maakt je kwarktaart volgens de bereidingswijze op de verpakking. In plaats van deze te laten opstijven in de bakvorm, verdeel je de kwarktaartmix over kleine plastic cups. Deze zijn trouwens ook goed in te vriezen, mocht het niet allemaal in één keer opkomen. Decoreer de kwarktaartjes daarna lekker met vers fruit en een toef slagroom. 

IJsjes met vers fruit

Vaak willen kinderen liever iets zoets dan iets gezonds. Deze ijsjes zijn een lekkere snack, en stiekem toch ook een beetje gezond! Wat je nodig hebt is een ijsjesvorm, kokoswater en jullie favoriete fruit.
Je begint met het verwijderen van de schil, waar nodig, en het wassen van het fruit. Snijd het fruit in kleine stukjes, en verdeel ze over de ijsvormpjes. Zorg er voor dat het fruit niet te dicht op elkaar zit. Daarna vul je de vormpjes aan met kokoswater. Steek er een stokje in en doe het in de vriezer. Wanneer ze bevroren zijn kun je samen genieten van een heerlijk ijsje. Krijg je ze niet goed uit de vorm? Houd ze dan eventjes onder de warme kraan totdat de ijsjes er makkelijk uit glijden!

Chocolade pindakaas havermoutreepjes

Deze gezonde chocolade-pindakaas-havermout-repen zijn zowel glutenvrij als suikervrij. Ze zien eruit als een heerlijke, ongezonde snack, maar toch kun je hier met een gerust hart van snoepen.
Je hebt 225 gram geplette havermout nodig, 160 gram ongezoete kokosschaafsel, 227 gram honing, 120 milliliter kokosolie, 240 gram pindakaas of amandelboter, 1 eetlepel lijnzaad of chia zaden, 2 theelepels vanille-extract en 5 eetlepels cacao.
Je mengt de havermout, het kokosschaafsel, de zaden en het kokospoeder in een grote kom. Deze zet je aan de kant. Daarna meng je in een pan op matig vuur de honing, kokosolie, en pindakaas. Dit meng je tot het mengsel goed gesmolten en goed gemengd is. Haal de pan van het vuur en roer het vanille-extract er door. Giet dit bij het havermoutmengsel en meng dit tot een mooi geheel. Giet dit in een vorm (of maak hoopjes met een eetlepel om er koekjes van te maken) en doe het in de vriezer. Na ongeveer 20 minuten in de vriezer kun je ze er uithalen en in vierkanten snijden. Je bewaart de chocolade pindakaas havermoutreepjes het beste in de koelkast of vriezer.

Bosbessenmuffins

Dit zijn de perfecte bosbessenmuffins. Bij ons thuis een ware favoriet. Heerlijk vochtig en luchtig. Zo zacht als een klein kussentje wanneer je er zachtjes indrukt. Plus, het allerfijnste misschien nog wel – je hoeft maar één kom af te wassen.
Wat heb je nodig voor 8 normale of 12 kleine muffins? Het volgende: 130 gram suiker, 1 grote ei, 120 milliliter olie, 80 milliliter melk, 1 theelepel vanille-extract, 162 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, ¼ theelepel zout, 120 milliliter zure room of yoghurt, 150 gram bosbessen en ongeveer 1 eetlepel witte suiker voor bovenop.
Je verwarmt de oven voor op 190 graden. Vet een muffinblik in en doe 8 grote of 12 kleine muffinvormpjes in het blik. Meng de suiker, het ei, de olie, melk en vanille-extract en roer tot het goed gemengd is. Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe en roer tot ook dit goed gemengd is. Voeg de zure room of yoghurt toe en roer tot het goed verdeeld is. Leg de helft van de bosbessen opzij en gooi de andere helft door het beslag. Verdeel dit beslag over de muffinvormpjes. Als je 8 grote wil maken, vul je de muffinvormpjes tot de rand. Als je 12 kleinere wil maken, vul je ze tot 2/3 deel van het vormpje. Verdeel de andere helft van de bosbessen over de bovenkant van de vormpjes en druk deze lichtjes aan. Besprenkel daarna met de suiker. Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven, wanneer je diepvries bosbessen gebruikt bak je ze 30 minuten.
Hou je ervan dat de muffins nog een beetje vochtig blijven? Doe ze in een afgesloten bak wanneer ze nog warm zijn. Door de condens drogen ze niet uit!

* Leuke films op Netflix en Videoland:
Heb je nu geen idee wat je moet gaan kijken? Enkele leuke suggesties voor kinderfilms zijn:

Netflix: Voor alle leeftijden: Huisdiergeheimen, Gnome Alone, Sjakie en de Chocoladefabriek, Meneer Pluizenbol, Het Regent gehaktballen (1+2). Voor de wat oudere kinderen: A Cinderella Story, She’s the Man, The Hunger Games, What a Girl Wants, Daphne & Velma, A-X-L, Ready Player One. Voor de Youtube liefhebbers: Dylan Haegens, Misfit (1+2) , Whitestar of Project Gio

Videoland: Voor alle leeftijden: Home, Shrek (1+2+3), Alpha & Omega, de Notenkraak, Ratchet and Clank, the Croods. Voor de wat oudere kinderen: Charming, Stormwind (1+2+3), La Belle et La Bete, Hoe Overleef ik Mezelf, de Griezelbus.  

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties