De 14 grootste vooroordelen over bloggers - De Techkoningin

De 14 grootste vooroordelen over bloggers

Of je geen echt werk kan zoeken. En of je dit ‘ook al’ gekregen hebt? De vooroordelen vliegen je om de oren als je gaat bloggen. Hieronder 14 bijzondere opmerkingen die bloggers regelmatig krijgen. Welke aanvulling heb jij?

De 14 grootste vooroordelen over bloggers

Bloggen is geen echt werk

Als iemand dit zegt, vraag ik me oprecht af wat de gedachte daarachter is. Want als je je werkzaamheden anders zou noemen, dan wordt er meteen anders op gereageerd. Je bent als blogger namelijk:

  • Tekstschrijver
  • Fotograaf
  • Je eigen secretaresse
  • Vormgever
  • Webdesigner
  • SEO specialist
  • Social media expert

Allemaal ineen! En nee, waarschijnlijk niet allemaal op het niveau van iemand die er een specifieke opleiding voor heeft gedaan. Maar moet dat? Je bent een creatieve duizendpoot – precies waar zo’n beetje iedere vacature om vraagt. En geen echt werk? De bloggers die ik ken, werken keihard.

Lekker makkelijk, beetje vakantie vieren terwijl ik echt geld moet verdienen

Als je op persreis gaat, lijkt dat voor de buitenwereld vooral één groot feest. Je wordt al snel gezien als sierpaard en als je erover klaagt, dan ben je ondankbaar, mag je niet ‘zeiken’ of moet je maar ‘een echte baan gaan zoeken’. Ik denk oprecht dat mensen die nog nooit op persreis zijn geweest geen idee hebben dat het daadwerkelijk werken is. Hoe dat voelt.

Nu ben ik de laatste die hierover wil klagen trouwens, want het is een voorrecht om zulk heerlijk werk te mogen doen. Maar dat het alleen maar vakantie vieren is? Echt niet. Je staat continu aan, probeert te blijven kijken door de ogen van je lezers en moet kritisch zijn terwijl het je aan niets ontbreekt. Terwijl ik dit opschrijf, merk ik trouwens dat het nog steeds niet echt klinkt als afzien. Is het misschien ook niet. Dus ik hou het verder maar bij de zin: ook een persreis is werk. Punt.

Jij krijgt ook alles voor niks!

Als je de tijd van het testen, fotograferen en schrijven niet meerekent… Mensen vergeten echt vaak dat je tegenover een betaalde of commerciële opdracht vaak 80% aan onbetaalde stukken hebt staan. Artikelen waar iedereen gebruik van mag maken en die iedereen vrij kan lezen. Dat is niet erg, maar het lijkt me dan toch ook niet erg dat we er ook iets aan willen overhouden. Toch?

Kan je niet even iets voor me regelen?

Nee. Tenzij je familie bent en/of ik heel veel van je hou; dan wil ik moeite doen. Anders #sorrynotsorry.

Je besteedt wel veel tijd aan je hobby

Tenzij het je partner is die dit zegt, zou ik zeggen: nou en. De één bouwt uren met LEGO, de ander is dol op puzzelen, een derde hangt uren in de sportschool en ik blog. Ik denk toch dat dit vaak een beetje jaloezie is. Wie wil er nu geen geld verdienen met zijn hobby?

Als ik de tijd had dan zou ik dat bloggen ook wel kunnen

Hier moet ik eigenlijk altijd een beetje om lachen. Want als we de tijd hadden, zouden we allemaal een uitblinker zijn. Als je daadwerkelijk de gok zou kunnen nemen en in het diepe durft te springen, wat let je? Als je de tijd er niet voor wil vrijmaken, dan kan je dus geen blogger zijn: je doet niet wat wij wel doen.

Dit is toch een beetje hetzelfde als blijven beweren dat wanneer iemand je maar had opgemerkt, je nu zou voetballen aan de top. Zou je echt zo goed zijn geweest, dan was je vanzelf wel gaan bovendrijven. Als je niet wil of kan geven wat nodig is, dan lukt het je niet.

O, jij schrijft ook stukjes?

Deze valt in de categorie ‘bedrijfje’ en ‘voor de leuk’.

Zo werkt het echte leven niet

Ik vraag me dan oprecht af of die persoon denkt dat ‘wij bloggers’ in een parallel universum leven. Dat zij in het echte leven zijn en wij zweven in een vage droom.

Zo niet, dan werkt het echte leven dus wel zo en mag je best balen dat je minder geluk uit jouw baan haalt.

Als jij nou een leuk artikeltje schrijft, dan krijg je van ons …

Hierover schreef ik al eerder toen ik het verzoek kreeg of ik even reclame wilde maken voor 20% korting. Je krijgt niets voor niets. Wij werken ook hard voor onze site. En als ik een product mag testen dat ik anders zelf zou kopen of waar ik (of het gezin) heel gelukkig van wordt – prima. Maar beweer nooit dat het gratis is, want mijn tijd is niet gratis.

O, blogger? Dan verdien je vast veel! Of ben je nog niet zo goed?

De meeste mensen hebben grote influencers voor zich als je het hebt over bloggen. De beroepsgroep is relatief onbekend bij het grote publiek, ook als ze regelmatig lezen. Op zich heb ik er niet zo’n problemen mee als een buitenstaander dit soort vooroordelen heeft, mits ze maar oprechte interesse tonen. ‘Ben je nog niet zo goed’ valt daar niet bepaald onder.

Bloggers zijn vaak nogal zelfingenomen. De hele dag met zo’n camera op je gezicht…

Ook leuk: als mensen het verschil niet kennen tussen bloggen en vloggen, maar je wel en passant beledigen.

De B is van Boek (officieel van de afkorting van weblog natuurlijk, maar vrees dat mensen die dit onderscheid slecht kunnen maken die ook niet gaan onthouden) en de V van Video. You do the math…

Geld verdienen met je blog? Je doet het toch gewoon vanuit een passie?

Er heerst onder sommige bloggers best een taboe op het verdienen met je blog. ‘Het is toch je passie, dus waarom moet je er dan per se iets aan overhouden?’ Maar goed, zolang de hypotheek idealisme of ruilhandel niet als wettig betaalmiddel accepteert, geloof ik persoonlijk dat het allemaal niet zo’n ramp is als je je bankrekening kunt vullen met je passie.

Nou, ik moet maar gaan bloggen: dan krijg ik ook alles zomaar

Wat let je? Zo moeilijk is het niet om je eigen website te bouwen.

Heb je dit wél zelf gekocht?

Ik vraag me altijd af waarom iemand dit vraagt.

a) Voel jij het in je portemonnee als ik het heb gekregen?
b) Ben je jaloers dat jij jezelf vijf dagen per week door je baan heen buffelt en niemand je daar een pop of spelletje voor opstuurt ter compensatie
c) Besef je ook dat wij producten testen om jou te kunnen informeren of het je geld waard is

Lekker belangrijk of ik iets gekocht of gekregen heb, toch? Maakt me geen ander mens of minder dankbaar.

Welke vooroordelen heb jij gekregen op het bloggen?

Bedankt Caroline, Judith, Rob