Bouw je eigen website in 11 simpele stappen - De Techkoningin

Bouw je eigen website in 11 simpele stappen

Zodra je merkt dat je blog een blijvende hobby is en je er meer uit wil halen, is het tijd om over te stappen en je eigen website te bouwen. Of dat niet te moeilijk is? Nee hoor! Daarom vind je in dit artikel 11 simpele stappen waarmee ook jij zelf je eigen website bouwt (in een ochtend).

Van gratis WordPress.com naar eigen domein

Als beginnend blogger is het verstandig je eerst aan te melden bij een gratis blogsite, zoals WordPress of Blogger. Hier kun je rustig kijken of bloggen inderdaad een blijvende hobby is en of je het écht leuk vindt. Op een gegeven moment kom je echter op het punt waarop je toe bent aan de volgende stap: een eigen website. In dit artikel vertel ik hoe je dit aanpakt, waarop je kunt letten en welke plug-ins heel handig zijn.

De voordelen van een eigen website

Wat de voordelen zijn van een eigen website boven de gratis (WordPress of Blogger) variant?

 • Je komt professioneler over
 • Je kunt betaalde samenwerkingen doen en gaan verdienen aan je blog (bijvoorbeeld met een affiliate programma, zoals dat van Bol.com of LinkPizza)
 • Een eigen website zorgt voor betere vindbaarheid via Google en andere zoekmachines

Bouw je eigen website in 11 simpele stappen

Voor we beginnen, wil ik je er graag op wijzen dat je op deze manier een redelijk standaard website bouwt. Als je specifieke wensen hebt, is het raadzaam een webdeveloper of -designer in te huren. Maar ook wanneer je zelf aan de slag gaat, kan je heel ver komen. Het kost je 11 simpele stappen en een ochtend van je tijd!

Koop een eigen domeinnaam

Het start allemaal bij dé naam. Waar kies je voor? Hopelijk heb je dat al uitgedokterd toen je begon met schrijven op je gratis WordPress website, zodat je daar nu je hoofd niet meer over hoeft te breken. Anders zou die beloofde ochtend werk weleens veel langer kunnen gaan duren…

Kies een host en kijk of de door jou gekozen domeinnaam nog beschikbaar is. Dit is kosteloos, dus je kunt zo vaak controleren als je maar wil.

Tip om de juiste host te kiezen

Veel bloggers gaan voor Antagonist, zo ook ikzelf. Ik kan je deze host zeker aanraden – al kan het geen kwaad eens rond te kijken. Enige dat ik je wel graag wil meegeven: goedkoop is duurkoop. Goedkopere hosting betekent vaak dat je inlevert op de service en wellicht vaker problemen ondervindt. De overweging zeker waard.

Installeer WordPress

Gelukkig helpt een goede host je hiermee. Wanneer je je website koopt bij Antagonist kun je de applicatie downloaden en meteen installeren. Dat ziet er zo uit:

hoe moet je wordpress installeren

Je kunt hier ook aangeven of je wil dat plug-ins zich automatisch updaten en hoe vaak je een back-up wil. Ook vind je hier de optie om je wp-admin te wijzigen naar een term die alleen jij kent. Hierover later meer.

Bestaande blogposts installeren op je nieuwe site

Het installeren van je bestaande blogposts klinkt een stuk spannender dan het in feite is. Toen ik lotuswritings.wordpress.com overzette naar Lotuswritings.nl lukte het me in één keer, dus jou ook. Hoe je dit doet? Hier vind je een uitgebreide handleiding waarmee je in enkele minuten klaar bent.

Kies een veilige inlognaam

Ik noemde het net al even: de veilige manier van inloggen. Waarom ik je dit aanraad? Wanneer hackers proberen je website over te nemen (om wat voor doeleinden dan ook), zullen ze starten met wp-admin. Dit is de standaardmanier om in te loggen en eentje die veel bloggers ook gewoon zo laten staan. Het is een beetje als dat spotje, waarin herhaaldelijk wordt gezegd: ‘Je maakt het inbrekers toch niet te makkelijk?’ Dat geldt ook voor je blog. Ongewenste indringers wil je op afstand houden, ook om de persoonsgegevens van je volgers te kunnen waarborgen (denk aan naam, e-mail- en ip-adres).

Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen:

 • Tijdens de installatie van WordPress zelf
 • Bij het optimaliseren van je beveiliging via een plug-in
All in one WP Security & Firewall

Zelf gebruik ik hiervoor All in one WP Security & Firewall, zoals je kan zien op bovenstaande afbeelding. Onder het kopje Gebruiker Account >> WP-gebruikersnaam kan je een nieuwe naam invullen. Kies daarbij het liefst voor een naam die (vrijwel) niemand anders zou kunnen raden.

Maak een e-mailadres aan

Als je toch een eigen website hebt dan staat het wel zo professioneel om een bijpassend e-mailadres te nemen. [email protected]… is het meest gebruikelijk en makkelijk te onthouden voor je lezers of geïnteresseerde bedrijven. Alternatieven zijn: je [email protected] of [email protected]

Download de juiste plug-ins

In onderstaand rijtje deel ik met je welke plug-ins ik installeerde op mijn website:

 • All in One WP Security & Firewall (beveiliging)
 • Easy Table of Contents (inhoudsopgave)
 • GDPR Cookie-toestemming
 • Jetpack door WordPress.com (mailinglist, statistieken en automatisch delen via diverse social media kanalen)
 • Really Simple SSL (beveiliging
 • Yoast SEO (zoekmachineoptimalisatie)

Over het belang van een SSL Certificaat

Met de plug-in Really Simple SSL verander je http:// in https://. Waarom dat belangrijk is? In het kort: zodra iemand op je website komt, worden er allerlei gegevens uitgewisseld via servers. Wanneer je die uitwisseling niet beveiligt, zou iemand met kwaad in de zin kunnen zien wat je bezoeker intikt. Dat kan een simpele zoekterm zijn, maar ook een e-mailadres. Om je bezoekers dus een veilige omgeving te bieden, is het belangrijk dat je dit verzegelt met een SSL certificaat. Kwestie van installeren en activeren; zo simpel is het.

Koppel je website met Google Search Console

Met de koppeling tussen je website en Google Search Console kan je zien hoe Google je site indexeert. Bovendien krijg je hiermee een heel waardevolle tool in handen: Google Search Console toont je namelijk hoe vaak bezoekers op je site komen en via welke zoekterm. Onmisbaar wanneer je je blogs wil optimaliseren!

Nieuw is dat je tegenwoordig je complete domein kunt koppelen, waar dat voorheen nog per afzonderlijke extensie moest (dus met en zonder www.)

Let op! Als je deze koppeling wil maken, moet je een Google account hebben.

Google Analytics koppelen

Een andere belangrijke tool die Google je aanreikt, is Google Analytics. De Yoast SEO plug-in en Google Search Console geven je alles wat je nodig hebt. Via GSC kan je namelijk je Google verificatie code downloaden en bij Yoast >> Algemeen >> Webmaster Tools invullen.

Kies een mooi thema

De basis van je website staat nu en het is tijd voor een mooi design. Je kunt daarbij kiezen voor betaalde en onbetaalde thema’s. Investeren is niet per se nodig; het voordeel van een betaald thema is wel dat je het vrijwel volledig kan aanpassen naar je eigen smaak.

Maak je website helemaal naar jouw smaak

Zodra het door jou gekozen thema op je site staat, is er nog meer werk aan de winkel: de website inrichten zoals jij het mooi vindt. Hoe wil je het menu tonen? Heb je misschien een logo dat bovenin kan? Je past het uiterlijk van je website aan via de Customizer (te herkennen aan het penseeltje; te vinden op je homepage).

Schrijf een privacyverklaring (AVG)

Het is wettelijk verplicht om je bezoekers onder meer te laten weten welke gegevens je van ze opslaat, wat je ermee doet wanneer ze deze willen laten verwijderen en of je hun persoonsgegevens aan derden verstrekt. Gelukkig helpt WordPress je een handje met een grotendeels ingevulde privacyverklaring. Let er wel op dat je een aantal gegevens zelf moet aanvullen! Het is verder belangrijk dat je bezoekers de verklaring gemakkelijk kunnen vinden.

Schrijf een sterke ‘Over mij’ pagina

Zeker als je persoonlijk gaat bloggen, is het voor je lezers prettig te weten met wie ze te maken hebben. Je kan ervoor kiezen om een foto te plaatsen in je sidebar met wat tekst (zoals ik) en/of een aparte pagina te wijden aan wie je bent, wat je drijfveren zijn en waarom je deze website begonnen bent.

Begin met schrijven

En dan is het zover: je mag gaan schrijven. Eindelijk! Veel plezier. En mocht je plots twijfelen waarover je moet schrijven, lees dan vooral deze blog met meer dan 150 mogelijke blogonderwerpen!

Heb jij je eigen website gebouwd? Of heb je hulp ingeroepen van een professional?