Bloggen, dat is toch geen echte baan? - De Techkoningin

Bloggen, dat is toch geen echte baan?

Bloggen is geen echte baan

Mijn dochter June vindt het maar oneerlijk. In haar ogen heb ik elke dag vakantie en doe ik waar ik zin in heb: (freelance) schrijven en bloggen. Want dat bloggen is toch geen echte baan? Daarom een iets genuanceerder artikel. Freelance schrijven en bloggen is namelijk keihard werken, ook als je het ‘lekker’ vanuit huis doet.

Bloggen is geen baan? Het echte verhaal achter ons luxe leventje

Van buitenaf lijkt bloggen vooral een luxe leven: persreisjes, evenementen en ‘gratis’ producten testen. Niet echt wat je zou scharen onder de noemer werk, toch? Ik begrijp haar vooroordeel daarom wel. En ze is niet de enige. Veel mensen zien het werken in de nieuwe media vooral als iets vaags en één groot leve-de-lol-avontuur, zo blijkt uit de gemiddelde gesprekken die ik voer. Daarom in deze blog een tegengeluid. Want bloggen kan degelijk werk zijn.

Waarom bloggen hard werken is

Eigen onderneming voeren

Wanneer bloggen je werk is (en je dus ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel), heb je een eigen bedrijf. En dat is best spannend. Nu moet je het immers écht gaan waarmaken, vooral in financiële zin. Daarbij komt kijken dat je een administratie voert en opschrijft hoeveel tijd je besteedt aan afzonderlijke werkzaamheden. Of dat je per kwartaal omzetbelasting afdraagt. Met name dat laatste is natuurlijk het voelbare bewijs dat bloggen wel degelijk werk is.

Schrijven, redigeren en interviewen

Bloggen bestaat uit schrijven en herschrijven. Heb je een aantal gastbloggers dan zal je in bepaalde gevallen ook moeten redigeren. Omdat niet iedereen even vloeiend schrijft, kan dat een flinke klus zijn. Uiteindelijk is je website je professionele visitekaartje. Ook het uitwerken van interviews hoort erbij.

Fotograferen

Misschien heb je het geluk dat fotografie je gemakkelijk toekomt. In dat geval hoef je hier minder tijd aan te besteden. Schrijvers hebben echter doorgaans wat oefening nodig voor ze een professionele foto kunnen maken van een product. Leuke uitdaging trouwens, maar toch echt werk!

Onderhandelen met partijen die voor een tientje op de eerste rij willen zitten

Persoonlijk vind ik dit wel een leuk onderdeel van mijn werk. Sommige partijen willen echt dat je voor een paar tientjes een compleet artikel schrijft, inclusief mooie foto’s en drie backlinks naar hun website. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Ik vind het daarom wel leuk om te zien of je er nog een fatsoenlijk tarief uit kan slepen (zo niet, dan houdt het op).

Contact houden met (potentiële) klanten, netwerken

Netwerken hoort er ook bij als je professioneel blogt. En dan met name contact leggen met bedrijven of andere bloggers waarmee je een duurzame samenwerking kunt aangaan. Leuk onderdeel van het werk als blogger trouwens, maar soms ook best spannend. Zeker als je beter bent met woorden op papier dan in het echte leven.

Investeren in kennis

Zoals je in loondienst om de zoveel tijd een cursus moet volgen, zo is het als blogger ook handig wanneer je je kennis regelmatig update. Denk aan een betaalde cursus SEO of natuurlijk mijn (toekomstige) e-book over het optimaliseren van je complete website!

Social media up-to-date houden

Zin of geen zin, social media is belangrijk voor bloggers. Het is de ideale manier om contact te leggen met je volgers en een fijne band met ze op te bouwen. Ik vind dat trouwens echt heel leuk aan dit – soms solitaire – werk, maar er zijn natuurlijk dagen waarop je even helemaal geen zin hebt. Het gaat echter toch door, net als een ‘normale’ baan.

Hoeveel uur ik per week werk?

Aan schrijven ben ik wekelijks zo’n vierentwintig uur kwijt – voor mijn eigen blog. Dat betekent echter niet dat ik er dan al ben. Ik wil regelmatig nieuwe foto’s posten voor social media, dus ben tussendoor vaak bezig met het schieten van plaatjes. Daarnaast hou ik mijn e-mail bij, ga regelmatig naar evenementen, optimaliseer oude content en probeer me in te lezen. Alles bij elkaar opgeteld maakt dat ik zo’n veertig tot vijftig uur per week aan het werk ben – als het niet meer is.

En ja, dat is best veel als je het zo op papier ziet. Maar elke dag sta ik op met een glimlach, omdat ik geweldig werk heb. Ik mag elke dag schrijven en probeer daar zoveel mogelijk uit te halen.

Hoeveel uur ben jij per week kwijt aan het onderhouden van je blog?