"Bloggen is dood!" Moeten we allemaal aan de podcast? - De Techkoningin

“Bloggen is dood!” Moeten we allemaal aan de podcast?

bloggen dood podcast

Podcasts bestaan al langer, maar langzaam zie je vaker dat bloggers de zijstap maken en naast hun blog ook hun verhaal opnemen. Is dat een goede tendens? Is bloggen (opnieuw) ten dode opgeschreven?

Bloggen is dood?

Ieder jaar staat ergens iemand op om te roepen dat bloggen dood is. Ik weet niet of het komt doordat ze erop gebrand zijn deze beroepsgroep om zeep te helpen of omdat er andere ontwikkelingen zijn, dus dat laat ik het midden. Feit blijft dat we ieder jaar iets nieuws zouden moeten:

  • Vloggen
  • Meer doen met bewegend beeld in blog
  • Podcasts opnemen

Dat laatste is met name een ontwikkeling die het laatste halfjaar steeds meer doorzet. Je ziet bloggers een zijstap maken richting podcasts.

Wat is een podcast

Voor ik mijn hele betoog hou over waarom het wel of geen goed idee is jezelf aan podcasts te wagen, eerst een korte uitleg over wat het precies inhoudt.

Audio: interview, blog, onderzoek

Naast het lezen (blog) en visuele (vlog) bestaat er natuurlijk al een ruime eeuw de mogelijkheid om mensen te bereiken via audio. Vroeger ging het om de (piraten)zender op de radio. Tegenwoordig, met internet en je smartphone, kun je hier een podcast voor opnemen.

Dit is feitelijk niets anders dan een soort radioshow, maar dan zonder de muziek en reclameblokken. Je kunt luisteren naar een diepte-interview, de bespreking van een boek, het persoonlijke verhaal van iemand of bijvoorbeeld de resultaten van een onderzoek. Heel uiteenlopend dus.

Wat voegt een podcast toe aan je leven?

Het voordeel van podcasts is dat je er niet speciaal voor hoeft te gaan zitten. Je doet je oortjes van je telefoon in en luistert tijdens het koken. Of onder de douche. Het past daarmee in onze wereld die snel, sneller, snelst lijkt te (moeten) gaan.

Is het slim om naast je blog te gaan podcasten?

Waarom podcasten niet per se iets toevoegt

Mijn antwoord hierop? Simpel: nee.

Tenzij je het kunt. Dat gold destijds voor vloggen en meer filmpjes opnemen trouwens ook. Vaak zie je met een hype allerlei mensen opstaan die meedoen, tot tenenkrommende resultaten aan toe. Daarom pleit ik voor het aloude gezegde: schoenmaker, blijf bij je leest. Waarom? Dat zal ik hieronder uitleggen.

Ga niet klakkeloos mee met de hype

Eigenlijk geldt dit voor alle oplevingen die je ziet: ergens in meegaan omdat de rest het doet is nooit een slim plan. Waarom zou je? Als jij vooral heel veel plezier schept in het neerzetten van je blog en het liefst hele dagen schrijft, waarom jezelf dan geweld aan doen met geforceerde opnames?

Wanneer je wel kan starten met een podcast serie? Als je iets te vertellen hebt en een interessante prater bent. Durf daarin best kritisch te zijn. Klets je gemakkelijk een uur vol en vertel je daarbij ook nog eens iets dat een toevoeging is op andermans leven? Vooral doen. Dan is een podcast voor jou een fantastisch medium om nog meer én andere volgers te bereiken. Maar zo niet? Laat deze ontwikkeling los en luister lekker mee.

Tenenkrommend resultaat

Toen een jaar of twee geleden werd geroepen dat we allemaal YouTuber moesten worden, zag je een enorme groep moeders opstaan die hun leven gingen filmen. Het resultaat was vaak tenenkrommend saai. Je moet ook vloggen simpelweg kunnen. Zo niet, dan is dat absoluut geen schande trouwens. Ik kan ook heel veel dingen niet goed. En hoewel ik groot voorstander ben van leren, denk ik dat je in bepaalde situaties gewoon kritisch moet zijn en erkennen dat je beter bent in andere dingen.

Datzelfde geldt voor podcasts. Luister jezelf een paar keer na, vraag mensen in je omgeving die bruut eerlijk durven zijn. Die kritiek zal niet altijd leuk zijn, maar tegelijkertijd komt dat het resultaat zeker ten goede. Uiteindelijk zijn je blogs uit de beginperiode ook niet altijd even goed als daarna; dat mag met podcasts ook.

Voegt de podcast iets toe aan je blog?

Nieuw publiek

Dat denk ik wel. Sterker nog: je bereikt een heel nieuw publiek. En bepaalde mensen zullen bij je blijven hangen omdat je lekker kletst en zij het fijn vinden om te kunnen luisteren wanneer het hen uitkomt. Een ander zal nieuwsgierig raken naar wat je verder te vertellen hebt en neemt een kijkje op je blog.

Het is een andere vorm van communicatie

Los van bovenstaande is een podcast een andere vorm van communicatie. Heel persoonlijk: mensen horen je stem, jouw verhaal. Dat doet iets met je. Waar je als lezer misschien sneller een mening vormt, voelt het nu meer alsof een vriendin je iets vertelt. Daar reageer je toch anders op.

Is bloggen nu écht ten dode opgeschreven?

De ontwikkeling van media

Als voormalig studente Geschiedenis van Media en Cultuur weet ik dat elke nieuwe ontwikkeling met een hoop bombarie en kritiek gepaard gaat. Zo werd de mensen die boeken lazen vrijwel hetzelfde verweten als toen de radio, televisie en later internet opkwamen. Kortom, vanaf het moment dat de radio er was, zouden mensen niets meer uitvoeren en alleen nog maar luisteren. De televisie zou het einde betekenen voor boeken en radio, etc.

Bepaalde dingen houden niet op

Ik geloof oprecht niet dat je bloggen of vloggen zomaar kunt vervangen met een nieuwe vorm van communicatie. Sommige mensen blijven het liefst lezen, anderen kijken graag een filmpje. Maar dat deden ze dan waarschijnlijk ook al toen blogs het enige aanbod vormden.

Dus dat de podcast bloggen kan vervangen? Nee. Het zal sommige bloggers misschien wel doen stoppen, een ander zal het opnemen van audio ernaast gaan doen. Maar compleet in de plaats van? Daar geloof ik niet in. Simpelweg omdat je voor elke vorm van communicatie die eigen doelgroep hebt.

Kortom, moet je gaan podcasten?

Alleen als je het gevoel hebt dat je hiermee iets toevoegt. Ben je een vlotte interviewer, leuke prater, kan je goed uitleggen? Ga ervoor! En zo niet? Doe dan je oordopjes in en luister mee bij anderen.

Luister jij graag podcasts? En heb je al overwogen om er iets mee te gaan doen voor jezelf of juist niet?