Beginnen met je eigen blog: hoe pak je dat aan? - De Techkoningin

Beginnen met je eigen blog: hoe pak je dat aan?

Als je een blog wil starten, betekent dat nog niet dat je direct weet hoe en wat. Denk bijvoorbeeld aan keuzestress wanneer je een naam moet verzinnen, de invulling van je blog zelf en de stappen die daarop volgen (SEO, naamsbekendheid etc.). Daarom gaat dit artikel volledig over het beginnen met bloggen: hoe pak je dat aan?

Hoe begin je een blog? 

Aanmelding bij WordPress

De allereerste stap die je moet zetten bij het starten van een blog is de aanmelding bij een blogprogramma. Nu heb ik WordPress geschreven, maar je kan ook kiezen voor Blogger of iets soortgelijks. Zelfs web-log.nl bestaat nog – voor de liefhebber. De plek maakt op zich niet uit, al vind ik zelf dat WordPress heel prettig werkt. Zeker met de komst van Gutenberg: je schrijft in blokken, voegt daar gemakkelijk afbeeldingen aan toe en kan tussendoor ook e.e.a. schuiven. Kortom, gebruiksvriendelijk én makkelijk over te zetten naar een eigen website als je zover bent.

Je blognaam kiezen

Bij de aanmelding kom je meteen voor een klein dilemma te staan: wat wordt je blognaam? Het kan – met oog op de toekomst – heel handig zijn om daarbij te kiezen voor een naam die past bij je niche. ‘Merel Kookt’ als je foodblogger wordt, ‘Ons leven’ als je wil schrijven over jouw persoonlijk leven/leefstijl en ‘Lifestyle voor mama’ dekt ook de lading duidelijk. Het nadeel hiervan is wel dat je vaak even moet denken voor je iets hebt verzonnen dat nog niet bestaat. Zeker als mamablogger. 

Het is dus de overweging waard te kiezen voor iets dat gewoon bij jou past en niet per se bij de onderwerpen waarover je schrijft. Een originele naam kan op termijn juist blijven hangen en daardoor lezers trekken. Althans, daar hoop ik nog steeds op haha. 

Je allereerste blog schrijven

Ben je aangemeld, dan is het tijd voor je allereerste blog. Ik zou daar niet te lang over gaan zitten dubben: stel jezelf voor in een welkomstwoord, vertel wie je bent, wat je plannen zijn en waarover je zou willen bloggen.  

Hoe zorg je voor voldoende inspiratie? 

De volgende stap is het blijven bloggen. Hoe kwam ik aan voldoende inspiratie voor 1600 artikelen in drie jaar tijd? Eigenlijk door gewoon te gaan tikken. Wil je graag schrijven over de actualiteit, dan is het afwachten welk nieuws je op je pad krijgt. Ga je schrijven over bijvoorbeeld opvoeding, het leven als juf, knutselen of voeding, dan kan je makkelijker vooruit werken.

Denk aan blogs over Kerstmis: 

 • DIY voor Kerst
 • Hoe zat het ook alweer met het kerstverhaal?
 • Welke kerstdecoratie gaat het worden in 2019?
 • Wat kan je doen als je geen kerst viert? 
 • Kerst in je eentje? Dat hoeft allesbehalve saai te zijn! 
 • 10 redenen waarom je deze Kerst lekker thuis zou moeten blijven
 • De mooiste kerststal maak je dit jaar zelf! 

Dit rijtje schreef ik in enkele minuten. Dat kan jij ook! Gewoon even gaan zitten en brainstormen. En kom je er dan nog niet uit? Dan vind je in dit complete tag overzicht vast wel iets dat je aanspreekt!

Onzekerheden

Bij het opstarten van je blog kan je te maken krijgen met onzekerheden. Wat als niemand me leuk vindt? Wil ik het grotere publiek wel bereiken? Schrijf ik goed genoeg? Allemaal zaken waar je je eigenlijk niet druk over zou moeten maken, maar die wel kunnen opspelen. Twijfel je heel erg, lees dan vooral deze redenen om te beginnen met bloggen nog eens door. Ook jij hebt een interessant verhaal!

Daarom is het goed om te bedenken dat je niet direct in de spotlights hoeft te staan. Je kan op een site als WordPress gemakkelijk en kosteloos ‘aanrommelen’ tot je het gevoel hebt er wél klaar voor te zijn. Laat het eventuele grote publiek of nare reacties los; het duurt vaak best even voor je echt goed op gang bent. 

Wat als je te maken krijgt met een writer’s block? 

Zelfs de beste schrijvers kunnen op een willekeurige dag naar hun scherm staren en geen idee meer hebben wat ze toch moeten schrijven. Het overkomt ons allemaal weleens en is niet erg. Wat helpt? 

 • Lees deze blog over het hebben van een writer’s block
 • Maak een ommetje of ga even iets heel anders doen
 • Probeer via een zijweg toch op nieuwe onderwerpen te komen
 • Besluit het schrijven even te laten voor wat het is en focus je op iets anders: je social media, oude content of het maken van mooie foto’s
 • Laat de boel de boel. Soms lukt het gewoon echt niet en dat is geen ramp, volgende keer beter. 

Ga je publiek of anoniem bloggen?

Een beetje terugkomend op de eventuele onzekerheid: wil je publiekelijk gaan bloggen of anoniem? In dat eerste geval is het goed in je achterhoofd te houden dat bekenden mogelijk (op termijn) gaan meelezen. Schrijf dus niets over anderen wat je hen in het dagelijks leven niet in hun gezicht zou zeggen. Wil je graag een bepaald voorval kwijt? Verander dan enkele details, zodat betrokkene niet weet dat het over hem of haar gaat. 

Dit geldt overigens ook voor mensen die anoniem willen gaan bloggen. Wie weet wil je op termijn wel zichtbaar worden en volgers krijgen? Hou daar dan nu alvast rekening mee. Het voordeel van anoniem bloggen is trouwens wel dat je niet met naam en toenaam aan je teksten te koppelen bent. Ook kan het handig zijn bij informatieve websites: daar draait het immers niet om jou, maar het verschaffen van informatie aan je lezers. 

Met welk doel wil je beginnen met bloggen? 

Dat kan nogal uiteenlopend zijn: 

 • Geld verdienen 
 • Naamsbekendheid krijgen 
 • Oefenen met schrijven/als hobby
 • Informatie verschaffen/anderen helpen 

Daarbij hoort natuurlijk ook per doel een eigen plan van aanpak. Zo kan je als hobbyende blogger meer schrijven over wat je wil en ben je als blog uit commercieel oogpunt ook bezig met het maken van mooie foto’s, professionele teksten en goede leesbaarheid.

Je naamsbekendheid vergroten (bijvoorbeeld als bestaand bedrijf) kan ook helpen je klanten meer te binden.

Wanneer stap je over op een eigen domein?

Dit is voor iedereen verschillend. De belangrijkste stelregel is denk ik dat je voor jezelf moet weten dat dit geen bevlieging is; anders is het gewoon zonde van je geld. Je kunt prima een tijdje bloggen op een gratis CMS, zoals WordPress, voor je een volgende stap zet.

Zoekmachineoptimalisatie

Wil je gelijk goed starten en op termijn gevonden worden via Google, dan is het slim om meteen te starten met SEO – zoekmachineoptimalisatie. Dat betekent simpel gezegd dat je je teksten zodanig schrijft dat een potentiële lezer antwoorden krijgt op de vragen die hij heeft. Daar mag zeker ook humor in voorkomen, maar informatie verschaffen blijft dan de boventoon voeren.  

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg heb kunnen helpen als je wil starten met een blog. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust (onder deze blog of via de mail). Dan zal ik je zo spoedig mogelijk helpen. 

Sinds wanneer blog jij? Begon je op Blogger of WordPress? En wanneer maakte jij de overstap naar je eigen domein?