Bitcoin: ben ik te laat met instappen? Nee! - De Techkoningin

Bitcoin: ben ik te laat met instappen? Nee!

bitcoin kan ik nog instappen

Het ging begin 2021 er even op in de app-groep van team Techkoningin. De bitcoin was namelijk meer dan 40.000 dollar waard geworden. De consensus binnen de app was: “Ik ben 7 jaar te laat met inleggen”. En dat deed even pijn. Nu, in januari 2022 staat de koers vrijwel gelijk aan januari 2021. Ben je te laat met inleggen als je nu nog start met bitcoin? En waar moet je op letten? Dat leggen we je vandaag uit.

Wat is bitcoin?

Voor mensen die onder een steen leven óf die, net als mijn man, er geen interesse in hebben, tot jij er zelf vol enthousiasme over begint te vertellen, heb ik hier een korte uitleg. Bitcoin is een cryptovaluta, het is een digitale munt die werkt zonder tussenkomst van centrale bank of centrale beheerder. En dit is wat het zo immens populair maakte toen het net startte. De werking van bitcoin maakt het namelijk onmogelijk dat een overheid of een bank de waarde ervan én de transacties, kan beïnvloeden. Zomaar geld bijdrukken, kan niet. Inflatie kun je dus niet beïnvloeden. Er zijn maximaal 21 miljoen bitcoin. Deze zijn nog lang niet allemaal in omloop, deze worden namelijk elke dag opnieuw berekend door tal van mensen: bedrijven en individuen die minen, ofwel delven naar bitcoin. Geschat wordt dat de laatste bitcoin ergens in de 22e eeuw gevonden wordt, je hebt dus nog even 😉

In 2013 kocht ik bijna 1 bitcoin voor 700 euro, had ik het maar gedaan

Stap je nu te laat in?

In 2013 had ik het met mijn toenmalige collega’s over bitcoin. Het steeg al absurd en was toen maar liefst 700 euro waard. Ik had net mijn eerste baan, huurhuis met hoge huur en werkte niet fulltime. Kortom: 700 euro was veel geld. Ik deed het niet. Toen bekend werd dat bitcoin de 40.000 dollar aantikte, slikte ik wel even. Mijn investering van 700 euro in 2013, had nu gewoon 40.000 euro waard kunnen zijn. Had ik maar… En wat als ik… Stel je voor dat… Ik heb mezelf gauw een halt toegeroepen. Ik heb hier werkelijk niets aan. Want wie zegt dat ik niet direct mijn bitcoin had verkocht als het 900 euro waard was geweest? Of toen de grens van 13.000 euro passeerde? Dan kan ik net zo goed zeggen: had ik maar een aandeel in Google toen Google net startte. Dat zou toch fijn zijn geweest?

Of je nu te laat instapt, valt te betwisten. Ik riep bijvoorbeeld vorig jaar al dat je mogelijk te laat was als je nu instapte. De conclusie ligt genuanceerder dan dat: je weet niet of je te laat instapt. Net als dat aandelen kopen op de beurs een kwestie is van hopen op het beste, is dat met cryprovaluta net zo. We kennen het zinnetje allemaal: ‘Let op, beleggen brengt risico’s met zich mee’.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, dit geldt ook voor bitcoin

Geen enkele belegging is zonder risico. Of je nu net aandelen hebt gekocht voor de Coronacrisis in KLM en de hele markt zag instorten of bitcoin koopt op het moment dat het de 40.000 dollar aantikt, om vervolgens weer te zakken naar de 30.000 dollar. Je weet niet hoe het werkt. En het is lang niet allemaal zo duister en griezelig zoals in de film The wolf of Wall Street. Zelf heb ik ook aandelen. Ik bouw geen pensioen op, omdat ik ondernemer ben. Hierom beleg ik elke maand een vast bedrag in de aandelen waar ik blij van word. Heb ik een aandeel in Walt Disney? Jep. In Pinterest? Check. Weet ik of deze aandelen stijgen of dalen? Nope. Ik hoop maar dat ik over tien of twintig jaar meer geld heb verdiend dan dat ik erin heb gelegd.

Beleggen is iets anders dan gokken: koop bitcoin voor de lange termijn

Ik zei net dat ik hoop dat mijn aandelen over tien of twintig jaar, of zelfs langer, meer waard zijn dan nu. Dat is een hele lange tijd van nu. Dat is ook hoe je bitcoin kan zien: als een belegging voor een lange tijd. Je handelt dus op de bitcoin beurs. In 2017 was de waarde van bitcoin rond de 7000 euro. We riepen toen al met zijn allen dat het te laat was. Nu het dus bijna een halve ton waarde heeft, vinden we het ook te laat. Kortom: straks is het een half miljoen waard en wensten we dat we nu waren ingestapt. Dus, stap maar in. Koop maar! Of …

Bitcoin schommelt enorm: je kan snel verliezen en snel winnen

Als ik vorig jaar in januari 2021 voor 40.000 dollar bitcoin had gekocht en het in november had verkocht, had ik 20.000 dollar winst gehad. Maar ja, er gaan ook geruchten op dat bitcoin op een dag 100.000 dollar waard zou zijn, of zelfs 200.000 dollar. Wanneer stap je uit? Het is verstandig om een doel te hebben. Waarom beleg je? En spreek met jezelf af dat je dit voor een x termijn vastlegt. Je kan ook na een aantal maanden je inleg eruit halen en verdergaan met je winst – mits je die hebt.

Geef alleen geld uit dat je kan missen

Wat bij beleggen echt heel belangrijk is, is dat je op de hoogte bent van de risico’s. Geld lenen bij de bank om te investeren in bitcoin, is niet zo verstandig. Je huishoudpotje erin gooien, ook niet. Ga alleen beleggen met geld waar je nu niets mee hoeft. Dus: je spaarpotje die bedoeld is voor over 25 jaar. Geld wat op je spaarrekening rente staat te trekken (ja, welke rente dan?) kun je prima investeren in bitcoin, mits je auto het niet volgende week begeeft en je geen geld hebt om de reparatie of een nieuwe auto te betalen. Dus: beleg alleen met geld dat je kan missen.

Geen 30.000 euro liggen? Koop bitcoin in delen

Nu snap ik ook best dat je wellicht wel wil instappen in bitcoin, maar geen 30.000 euro hebt liggen. Gelukkig kun je bitcoin ook in delen kopen. Heb je 200 euro te spenderen? Dan kun je 0.00630107 bitcoin kopen. Als de waarde van bitcoin stijgt naar 90.000 euro, wordt jouw gedeelte toch maar zo ongeveer 600 euro waard. Als je steeds een beetje bijkoopt en je van het geld af kan blijven, ga je misschien best lekker. Je bewaart je bitcoin, net als je aandelen, in een portefeuille. Mijn aandelen staan bijvoorbeeld bij ABN Amro. Je bitcoin plaats je ook bij een betrouwbare partij. Eén van de meest betrouwbare partijen in Nederland op dit moment, is Bitvavo. Net als dat je aandelen op een veilige plek staan, wil je dat ook eenmaal met je bitcoin! Je geld staat veilig, terwijl jij er niets mee doet.

Van het geld afblijven? Wat bedoel je nou?

Ja, ik zei dat je van je bitcoin af moet blijven. Als je het eenmaal hebt, is het de kunst om niet als een gek te verkopen als er een stijging óf een daling plaatsvindt. Anders ben je aan het gokken, en dan is bitcoin niet iets voor jou. Er zijn maar weinig mensen die echt winst weten te maken met zogeheten ‘day trading’. Bij beleggen is het de kunst dat je er vanaf blijft. Je koopt in en koopt wellicht bij, maar je verkoopt niet als een kip zonder kop omdat het óf heel erg stijgt óf heel erg daalt. Eigenlijk ben je gewoon aan het beleggen. En dat is stiekem heel leuk, kan ik je vertellen.