Betaald bloggen: is dat iets om je voor te schamen? - De Techkoningin

Betaald bloggen: is dat iets om je voor te schamen?

Betaald bloggen hoe doe je dat

Sommige bloggers vinden betaald bloggen onnodig: het draait toch om passie? In dit artikel vertel ik waarom ik het daar niet mee eens ben en geef handige tips voor wie ook graag geld zou verdienen met zijn of haar blog.

Is bloggen met een commerciële insteek slecht?

Wat zou er zo slecht zijn aan betaald (willen) krijgen voor je blog?

Onder een bepaalde groep bloggers lijkt het een wat vieze bijsmaak te hebben als je hardop vertelt dat je graag geld wil verdienen met bloggen. Zij pretenderen vooral te schrijven vanwege hun passie en vinden dat je gezin daarbij altijd voor moet gaan. Ook claimen ze heel graag hardop niet te zijn begonnen voor het geld. ‘Waarom moet tegenwoordig toch alles een prijskaartje hebben?’

Distantiëren van het commerciële aspect

Persoonlijk vind ik het opmerkelijk. Waarom zou het slecht zijn als je blog een bepaald verdienmodel heeft? Of wanneer anderen wel die keus maken? Per slot van rekening lijken onze blogs onderling ook niet op elkaar, waarom zou je dat qua insteek dan wel moeten doen?

Waarom betaald krijgen voor je blog zo slecht nog niet is

Je schrijft een online ‘tijdschrift’ voor je volgers. Onbetaald.

Denk je eens in dat je een willekeurige boekhandel inloopt en gratis de Libelle of Viva kon meepakken. Er zit uren aan werk in, maar niemand hoeft betaald te krijgen. Filantropisch, dat wel, maar zo werkt het niet in de wereld. Datzelfde geldt voor je website. Daar steek je toch ook uren in? Misschien investeer je zelfs behoorlijk in je blog. Waarom zou je dan niets mogen verdienen?

Je ‘hobby’ kost te veel tijd om het te kunnen verantwoorden naar je gezin

Wanneer je niets verdient aan je blog kun je er moeilijk wekelijks veertig uur in steken. Zeker als je de ambitie niet hebt om uiteindelijk betaalde advertorials te gaan schrijven. Maar als je van je hobby je werk maakt, ligt het ineens heel anders. Dan is het weliswaar (hopelijk) nog steeds je hobby en passie, maar moet er ook brood op de plank.

Je geeft (als mamablogger) meteen het goede voorbeeld aan je kinderen

Misschien begon je met bloggen na de geboorte van je kinderen en was je destijds thuisblijfmoeder, maar reikte je ambitie verder. Ik zie dat toch als een goed voorbeeld naar je kinderen toe. Je laat zien dat je op een niet-conventionele manier ook aan het werk kunt. Dat je leven niet stopt wanneer je kinderen krijgt. Een beter voorbeeld kan je niet geven, toch?

7 manieren om (geld) te kunnen verdienen aan je blog

Ben jij wel benieuwd naar hoe je aan inkomsten komt? Hieronder beschrijf ik zeven verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen met bloggen.

Schrijf je in bij een online platform dat bemiddelt tussen jou en de opdrachtgever

Er zijn verschillende partijen die graag tussen jou en de opdrachtgever gaan zitten. De voordelen: ze nemen jou werk uit handen, je hoeft niet te wachten tot een bedrijf jou eindelijk benadert en het is vaak heel laagdrempelig. Nadelen: je betaalt een bepaald percentage aan de tussenpartij (20-30%), je moet vaak pitchen en in sommige gevallen lijkt het er verdacht veel op dat met name bloggers worden gekozen die al vaker opdrachten kregen (of een heel laag tarief hanteren).

Waar je je zou kunnen aanmelden?

 • Hulc
 • Linkpizza
 • Bloggerslijst
 • Blog Brains
 • Jumey
 • Marstyle
 • TIM
 • Influentials

Heeft het echt nut? Ja, ik kreeg een aantal opdrachten via de bovenste zes. Daarbij willen sommige bedrijven wel voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, dus het is belangrijk in de gaten te houden of ze je wel betalen wat je waard bent. Ik vond het erg makkelijk: je hebt er vaak geen omkijken naar en krijgt gewoon op tijd betaald.

Schrijf je in bij een PR bureau

Weliswaar hebben de meeste bureaus geen budget beschikbaar om bloggers te betalen, maar vaak wel producten. Denk aan make-up en verzorgingsproducten, speelgoed, kleding, dagjes weg (pretparken, dierentuinen), overnachtingen tot zelfs persreisjes. Kan zeker de moeite waard zijn.

Veel PR bureaus hanteren een ondergrens van 5.000 unieke bezoekers per maand. In het begin lijkt dat erg veel, maar na verloop van tijd is dat echt prima haalbaar. Zeker als je deze SEO tips ter harte neemt! Mijn advies: schrijf je niet lukraak in bij allerlei bureaus, maar zoek bewust welke bij jouw blog en je visie passen.

Via andere bloggers

Zelf heb ik een paar fijne app-groeps. Heeft één van ons een nieuwe opdracht binnen dan informeert hij of zij soms bij de opdrachtgever of deze interesse heeft in de contactgegevens van andere bloggers. Zelf doe ik dat ook weleens. Nee heb je, ja kun je krijgen. En meestal vinden de opdrachtgevers het zelf ook prettig: scheelt hen zoekwerk en ze weten dat de blogger ervoor openstaat.

Opdrachtgevers mailen je zelf

Persoonlijk vind ik dit de fijnste manier van contact. Als een opdrachtgever je mailt, heb je alle ruimte om zelf te onderhandelen over je vraagprijs. Je kunt ook zelf bepalen in hoeverre je daarin kan en wil zakken.

Maak gebruik van affiliate marketing

Hierbij zijn LinkPizza en Bol.com de makkelijkste manieren. Je schrijft je in bij hun affiliate programma, plaatst linkjes in je tekst (LinkPizza doet dit automatisch) en van elke aankoop die een lezer doet, krijg je een percentage. Wanneer je heel veel bezoekers hebt op een bepaalde blog, is het slim daar een link in te plaatsen. Kan je zomaar € 50-100 opleveren per maand, zonder dat je daar enige moeite voor hoeft te doen. En pak je het nog beter aan, dan stijgt dat bedrag.

Plaats een advertentie (banner) op je site

Persoonlijk vind ik het heel storend als je een advertentie ziet die het halve scherm in beslag neemt. Of zo één die nauwelijks weg te klikken is, halverwege een tekst staat of zomaar verschijnt. Ik haak dan af en kom ook niet meer terug. Kijk dus goed waar je welke advertentie plaatst. Je kunt kiezen voor Google Adsense of speciale banners van Bol.com, maar soms benaderen bedrijven je uit zichzelf.

Schrijf een e-book of bedenk een workshop

Tot slot is er nog de mogelijkheid om aan je expertise te verdienen. Hier is wel enige voorzichtigheid geboden. Ben je echt een expert? Kun je echt goed schrijven? Bestaat er een markt voor jouw verhaal? Als je op alle drie de vragen ja antwoordt, zou ik zeggen: wat let je?

Hoe vergroot je de kans dat je betaald wordt voor je blog?

Zorg voor groei op social media

Of je nu wil of niet, als blogger zijn social media belangrijk. Bedrijven vinden het vaak prettig als je een vast publiek bereikt, want dat is voor hen de makkelijkste manier van reclame maken. Hoe je die groei bereikt? Zorg voor betrokken volgers (niet gekocht), maak mooie content en daag je volgers uit met prikkelende vragen.

Investeer in je blog

 • Zorg dat je kennis op peil is
 • Lever kwaliteit (dan keren bedrijven ook sneller bij je terug voor een nieuwe opdracht in de toekomst)
 • Schrijf genoeg content, zowel commercieel als onbetaald
 • Gebruik een goede camera voor mooie foto’s en neem eventueel een abonnement op een stockfoto website
 • Verdiep je in SEO en andere bloggerelateerde kennis, zodat je blog steeds beter gevonden kan worden

Work hard, play hard

In het begin is het goed om te beseffen dat je een flinke weg te gaan hebt. Je zal tegenslagen ervaren, op sommige momenten bijna wanhopig willen roepen dat je een nieuwe hobby wil en je afvragen of het aan jou ligt. Maar als je doorzet, komt het vanzelf.

Voel je verder niet te snel te goed voor een opdracht (maar neem ook niet te makkelijk genoegen met een laag tarief). Je moet het vak nog leren en dat heeft tijd nodig. Investeer in jezelf, je schrijfstijl en je website. En blijf erin geloven. Succes komt niet uit de lucht vallen, maar je brengt het wel binnen handbereik door er hard voor te werken.

Kortom, betaald bloggen is zo slecht nog niet, toch? Krijg jij weleens betaald voor je blog (of zou je het willen)?